“Seri de vară clujene” s-a născut în anul 2011, din dorința de a anima orașul pe timp de vară și de a oferi o alternativă relaxantă de petrecere a timpului liber în oraș, în perioada concediilor și totodată, perioada în care Clujul “simte” lipsa studenților săi.

De asemenea, prin acest eveniment Primăria Cluj-Napoca urmărește să stimuleze actul de cultură și să promoveze tinerii artiști clujeni.

Evenimentul se desfășoară, anual, în fiecare seară de vineri și sâmbătă a lunii august, oferind posibilitatea atât locuitorilor cât și turiștilor să se delecteze pe străzile orașului, sub magia nopților calde, în locuri special alese pentru plusul lor de farmec.

Scenele amplasate în locații boeme și relaxante, reunesc cei mai talentați artiști clujeni și oferă anual concerte live, care aduc orașului o atmosferă aparte, de care se bucură în primul rând familiile ce au copii, dar și turiștii.

Piața Muzeului este “locația de suflet” a Serilor de vară clujene, încă de la prima ediție.

În fiecare an, Primăria Cluj-Napoca a reușit să implice din ce în ce mai mult comunitatea locală în eveniment. Colaborarea cu sectorul cultural, non-guvernamental, a adus pe parcurs noi valențe evenimentului. Spre exemplu, prin parteneriatul cu Urbannect, malul Someșului a fost transformat la ultimele ediții într-un loc de poveste, cu muzică folk cântată în jurul unui spectaculos foc de tabără.

O altă asociere de mare succes la public a fost parteneriatul cu Scena Urbană – Ordinul Arhitecților din România filiala Transilvania. Prin această colaborare, în cadrul “Seri de vară clujene” a avut loc un spectacol de operă și balet în aer liber, în cel mai mare cartier al Clujului – Mănăștur – de care s-au bucurat mii de clujeni de toate vârstele.