INFORMARE
judetul Cluj, municipiul Cluj-Napoca
282761
-
282761
493642
06.05.2022
493/22.12.2014 si HCL nr. 118/01.04.2015

În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

SE CERTIFICĂ

1. REGIM JURIDIC
A. Imobil situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în afara perimetrului de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural-urbanistice. Imobil în proprietate privată.

B. SERVITUȚI PENTRU OBIECTIVE DE UTILITATE PUBLICĂ AFLATE ÎN ZONĂ, ALTE RESTRICȚII

Servituţi de utilitate publică: nu este cazul;
Alte restricții: zonă cu risc mare/foarte mare de teren (expertiză geotehnică pe un teritoriu determinat de expert);

Imobilul nu este situat în lista monumentelor istorice sau ale naturii sau în zona de protecție a acestora.
2. REGIM ECONOMIC
Folosință actuală: pășune;
Destinația zonei: UTR=U/PUZ conform PUG aprobat cu HCL 493/2014, echivalent cu UTR= L3a1 conform PUZ aprobat cu HCL nr. 366/2010 - zonă de locuințe unifamiliale cu maxim (S,D)+P + M, în regim izolat;

CARACTERUL ZONEI

Caracterul actual
Terenuri cu destinație agricolă -pășuni, fânațe, arabil sau libere situate în intravilanul municipiului.
Caracterul propus
Zonă multifuncțională, cu o structură urbană coerentă, rezultat al aplicării procedurii de urbanizare.

A. CONDIŢIONĂRI PRIMARE
Pentru zonele detaliate prin PUZ (PUZ parcelare pentru locuințe unifamiliale - aprobat prin HCL nr. 366/2010, se va aplica regulamentul acelor PUZ-uri, conform prevederilor secțiunii C.
Pentru construirea în afara acestor zone este necesară aplicarea procedurii de urbanizare descrisă în RLU al PUG pentru zonele de urbanizare.
Prin PUZ de urbanizare se pot introduce și subzone de tipul:
S_UEt -Subzona de activități economice cu caracter terțiar situate în zone cu caracter rezidențial - Regulamentul de urbanism va fi cel aferent UTR UEt.
Prin PUZ de urbanizare se poate reglementa o etapizare a procesului de urbanizare, cu condiția conservării coerenței dezvoltării. Autorizarea executării construcțiilor este permisă numai după finalizarea procedurii de urbanizare.

SECȚIUNEA 1: UTILIZARE FUNCȚIONALĂ

Art.1 UTILIZĂRI ADMISE:
Se vor autoriza lucrări de construcții care au ca efect construirea unor locuințe unifamiliale mici de max (S,D) P+M niveluri, în regim de construire izolat, cuplat, cu conservarea și protecția mediului înconjurător.
L3a1 - locuire în clădiri cu regim de înălțime (S,D)P+M -realizare de alei, accese și parcări în incinte și cu modernizarea căilor de acces prevazute în P.U.Z. Lomb (Impact). Loturile cu suprafețe mai mari de 500.00 mp vor putea avea fie funcțiunea de locuire, fie funcțiunea de instituții și servicii.

Art.2 UTILIZĂRI ADMISE CU CONDIŢIONĂRI
Se vor lua în calcul CUT cu o suprafață desfășurată pentru nivelul mansardei de maxim 60% din aria unui nivel curent, CUT=0.6 ADC/mp teren.
Executarea de construcții și amenajări pentru locuințe.
La subsoluri sau demisoluri rezultate în funcție de morfologia terenului, se vor amplasa cu precădere doar spații tehnice aferente locuințelor.

Art. 3 UTILIZĂRI INTERZISE
- Construcții de locuit colective
- Funcțiuni comerciale și servicii profesionale care depășesc suprafața de 100,00 mp ADC, generează un trafic important de persone sau mărfuri, au program prelungit după orele 22.00 și/sau produc poluare.
- Spații de producție, depozitarea sau prestări servicii care ar putea produce fum, zgomot, praf, vibrații, gaze toxice, iritante, sau orice substanțe poluante.
- Activități productive poluante, cu risc tehnologic sau incomode prin traficul generat, (peste 5 autovehicule mici pe zi sau orice fel de transport greu), prin utilizarea incintei pentru depozitare sau producție, prin deșeuri produse ori prin programul de activitate.
- Amplasarea de construcții cu caracter agricol - anexe pentru creșterea animalelor pentru producție sau subzistență.
- Excavări, decopertări, modificări de albii, tăieri de arbori și arbuști.
- Activități care necesită trafic intens sau trafic greu.
- Depozitare en gros.
- Depozitare de materiale refolosibile.
-Depozitare pentru vânzare a unor cantități mari de substanțe inflamabile sau toxice.
- Platforme de precolectare a deșeurilor urbane.
- Activități productive care utilizează pentru producție și depozitare terenul vizibil din circulații publice.
- Autobuze și stații de întreținere auto.
- Lucrări de terasament de natură sa afecteze amenajările din spațiile publice și construcțiile de pe parcelele adiacente.
- Orice lucrări de terasament care pot să provoace scurgerea apelor pe parcelele vecine sau care să impiedice evacuarea și colectarea rapidă a apelor meteorice.

Încadrare în zona de impozitare ”D”, conform H.C.L. 1064 din 19.12.2018.

Alte prevederi menționate prin HCL pentru zona în care este situat amplasamentul: La emiterea autorizației de construire se vor respecta următoarele elemente referitoare la organizarea de șantier: nu este cazul.
3. REGIM TEHNIC
UTR= L3a1 S=500 mp

REGLEMENTĂRI PENTRU SPAȚIUL PUBLIC
Art. 4 CARACTERISTICILE PARCELELOR: SUPRAFEŢE, FORME, DIMENSIUNI
Lotizarea propusă respectă prevederile legii 525/27.06.1996.
- parcelele construibile vor avea front la stradă de minim 12 m și aria de minim 250 mp.
- parcelele de colț sau cele aflate la intersecții a două străzi necesită elaborarea PUD.

Construcția nu va depăși POT=35% si CUT=0.6 ADC/mp teren.
Adâncimea parcelei să fie mai mare sau cel puțin egală cu lățimea acesteia.

Art.5 AMPLASAREA CLĂDIRILOR FAŢĂ DE ALINIAMENT
Autorizarea executării construcțiilor se face în condițiile respectării regimului de aliniere prevăzut în PUZ; se vor corobora prevederile înscrise în planșa - ”Reglementări urbanistice”
Clădirile se vor retrage față de aliniament cu o distanță de minim 5.00 m pentru a permite parcarea în afara circulațiilor publice și pentru a permite plantarea corectă a unor arbori în gradina de fațadă fără riscul de deterioarare a gradurilor și trotuarelor de protecție.
În cazul clădirilor de pe parcelele de colț nu se admit decât clădiri cu fațade pe ambele străzi (clădiri semicuplate, cuplate sau izolate - în singur corp pe parcela se va elabora PUD).

Art.6. AMPLASAREA CLĂDIRILOR FAŢĂ DE LIMITELE LATERALE ŞI POSTERIOARE ALE PARCELELOR
- pentru construcțiile izolate se va respecta distanța minimă de 3,00 m față de limitele laterale și /sau 1/2 din înălțimea la cornișă măsurată în punctul cel mai înalt față de teren, și de minim 5m față de limita posterioară și/sau jumatate din înălțimea la cornișă măsurată în punctul cel mai înalt față de teren.
- în cazul segmentării amplasării spre interspațiu se vor întoarce fațade care vor fi retrase de la limita proprietății la o distanța de cel puțin jumătate din înalțimea la cornișă în punctul cel mai înalt față de teren dar nu cu mai putin de 3,00 m.
- se va respecta aceeași prevedere și în cazul în care amplasarea este învecinată cu o funcțiune publică sau cu o unitate de referință având regim de construire discontinuu.
- în cazul în care parcela se învecinează pe ambele limite laterale cu clădiri retrase față de limita proprietății având fațade cu ferestre, clădirea se va realiza în regim izolat, iîn retragere față de limitele laterale cu jumatate din înălțimea la cornișă dar nu mai putin de 3,00 m.
- se permite amplasarea de construcții cuplabile pe o latură.
- se permite amplasarea de construcții semicuplate la parcele de colț ce vor avea obligatoriu 2 fațade reprezentative spre drum (întocmire PUD) .

Art.7 AMPLASAREA CLĂDIRILOR UNELE FAŢĂ DE ALTELE PE ACEEAŞI PARCELĂ
- pentru asigurarea însoririi încăperilor, se vor respecta prevederile Codului Civil și cele ale Ordinului nr.536/1997 al Ministerului Sănătății, respectiv distanța dintre două clădiri învecinate va fi cel puțin egală cu înălțimea celei mai înalte.
- se vor asigura distanțele obligatorii cerute de Ordinul 536/1997 între diferitele construcții de locuit.
- se vor asigura distanțele minime necesare intervenției pompierilor și ambulanței.
- distanța min dintre clădirile de pe aceeasi parcelă va fi egală cu jumatate din înălțimea la cornișă a clădirii celei mai înalte dar nu mai puțin de 4,00m (obligatoriu elaborare PUD).

Art.8. CIRCULAŢII ŞI ACCESE
- de regula se vor prevedea pentru toate parcelele construite accese directe din drumul public.
- parcela este construibilă numai dacă are asigurat un acces carosabil de minim 4,00m lățime dintr-o circulație publică în mod direct sau prin drept de trecere legal obținut prin una din proprietățile învecinate.
-toate circulațiile carosabile și pietonale vor fi realizate din materiale impermeabile.

Art. 9. STAŢIONAREA AUTOVEHICULELOR
- toate parcările și garajele necesare se vor realiza în interiorul parcelei.

Art.10. ÎNĂLŢIMEA MAXIMĂ ADMISĂ A CLĂDIRILOR
- înălțimea construcțiilor de locuit va fi de regulă de (S,D)P+M, în zona L3a1.

Art. 11. ASPECTUL EXTERIOR AL CLĂDIRILOR
- clădirile se vor integra în caracterul general al zonei și se vor armoniza cu clădirile învecinate ca arhitectură și finisaje.
- se interzice autorizarea construcțiilor a căror amplasare și volumetrie obturează perspectiva.
- se interzic materialele nedurabile, nerezistente la foc sau care prezintă pericol pentru sănătatea populației (lemn netratat ignifug și fungicid, azbocimentul)
- se recomandă acoperirea construcțiilor cu acoperișuri în pantă, utilizarea materialelor naturale (țiglă), sau acelor cu aspect asemănător, promovarea elementelor de arhitectură valoroase-exclus tabla obișnuită, strălucitoare de aluminiu pentru acoperirea clădirilor, garajelor sau anexelor; nu sunt excluse volumetriile interesante care propun acoperis tip terasă.
- garajele și anexele vizibile din circulații publice se vor armoniza ca finisaje și arhitectură cu clădirea principală.
- se recomandă realizarea de construcții unifamiliale (S,D)P+M.

Art.12. CONDIŢII DE ECHIPARE EDILITARĂ ŞI EVACUAREA DEŞEURILOR
Se va executa racordarea la rețelele de utilități stradale propuse, în condițiile legislației în vigoare.
- toate construcțiile vor fi racordate la rețelele edilitare publice propuse;
- ele vor avea asigurată alimentarea cu apă potabilă și colectarea apelor uzate la sistem de canalizare public (vezi PUZ Impact).
- la clădirile dispuse pe aliniament, racordarea burlanelor la canalizarea pluvială va fi facută pe sub trotuare pentru a se evita formarea gheții.
- se vor asigura condițiile de captare și evacuare a apelor meteorice de pe clădire și platforme și conducerea lor la rigole stradale închise la rețeaua de canalizare.
- toate branșamentele pentru electricitate și telefonie vor fi realizate îngropat.
- se interzice dispunerea antenelor tv satelit în locuri vizibile din circulații publice și se recomandă evitarea dispunerii vizibile a cablurilor tv.
Salubritatea
- deșeurile menajere vor fi colectate în recipiente speciale amplasate în interiorul fiecărei parcele de unde vor fi transportate periodic la platforma de depozitare a gunoiului menajer, amenajată la nivelul localității.
- se va asigura serviciul de salubritate de cel putin 2 ori/săptămână.

Art.13 SPAŢII LIBERE ŞI SPAŢII PLANTATE
Obiectivele de investiție vor trebui prevăzute cu dotări auxiliare, menite să sporească atractivitatea acestora, respectiv să asigure siguranța în exploatare.
Astfel se vor avea în vedere amenajarea unor spații verzi cu rol decorativ și de marcare a traseelor majore de circulație, precum și de delimitare optică între categoriile de funcțiuni.
- orice proiect supus autorizării va trebui să prezinte bilanțul teritorial al parcelei studiate, cu precizarea suprafeței destinate spațiilor verzi amenajate (plantații ornamentale, rondouri de flori) la minim 35% din S. teren.
- la limitele dintre proprietăți se vor executa plantații de arbori și arbusti decorativi.
- spațiile libere vizibile din circulațiile publice se vor trata ca grădini de fațadă.
- spațiile neconstruite și neocupate de accese și trotuare de gardă vor fi înierbate și plantate cu un arbore la fiecare 100 mp.
- se recomandă să se evite impermeabilizarea terenului peste minim necesar pentru accese.
- în zonele de versanți se recomandă plantarea speciilor de arbori a caror rădăcini contribuie la stabilizarea terenurilor.

Art.14. ÎMPREJMUIRI conform studiilor de urbanism
- împrejmuirile vor avea înălțimea între 1,80-2,20m, cu soclu opac și o parte transparentă, dublate de gard viu sau alte tipuri de plantații decorative.
- înspre limitele separative ale parcelelor vor fi opace cu înălțimi de max. 2,20m.

SECȚIUNEA III : POSIBILITĂȚI MAXIME DE OCUPARE ȘI UTILIZARE A TERENULUI
Art. 15. Procent maxim de ocupare a terenului (P.O.T.)
L3a1 - POT maxim = 35 %

Art. 16. Coeficient maxim de utilizare a terenului (C.U.T.)
L3a1 - CUT maxim = 0,6 ADC/mp.teren

4. REGIM DE ACTUALIZARE

În baza HCL nr. 579/2018 se modifică parțial și se completează Regulamentul Local de Urbanism aferent documentației “Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca”, aprobat cu HCL nr. 493/22.12.2014.

NOTĂ: se solicită emiterea unui certificat de urbanism în scopul "informare".

- Întrucât P.U.G. aprobat prin H.C.L. nr. 493/2014 nu introduce reglementări noi pentru teritoriul cuprins în UTR=U/PUZ conform PUG aprobat cu HCL 493/2014, echivalent cu UTR= L3a1 conform PUZ aprobat cu HCL nr.366/2010 - zona de locuințe unifamiliale cu maxim (S,D)+P + M, în regim izolat; se preiau reglementările stabilite prin P.U.Z. aprobat anterior.
4. OBLIGAŢII ALE TITULARULUI CERTIFICATULUI DE URBANISM:
În scopul elaborării documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii — de construire/de desfiinţare — solicitantul se va adresa autorităţii competente pentru protecţia mediului:

AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI CLUJ NAPOCA CALEA DOROBANTILOR, NR.99, BL. 9B (autoritatea competentă pentru protecţia mediului, adresa) (Denumirea şi adresa acesteia se personalizează prin grija autorităţii administraţiei publice emitente.)
În aplicarea Directivei Consiliului 85/337/CEE (Directiva EIA) privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, modificată prin Directiva Consiliului 97/11/CE şi prin Directiva Consiliului şi Parlamentului European 2003/35/CE privind participarea publicului la elaborarea anumitor planuri şi programe în legătură cu mediul şi modificarea, cu privire la participarea publicului şi accesul la justiţie, a Directivei 85/337/CEE şi a Directivei 96/61/CE, prin certificatul de urbanism se comunică solicitantului obligaţia de a contacta autoritatea teritorială de mediu pentru ca aceasta să analizeze şi să decidă, după caz, încadrarea/neîncadrarea proiectului investiţiei publice/private în lista proiectelor supuse evaluării impactului asupra mediului.

În aplicarea prevederilor Directivei Consiliului 85/337/CEE, procedura de emitere a acordului de mediu se desfăşoară după emiterea certificatului de urbanism, anterior depunerii documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii la autoritatea administraţiei publice competente.

În vederea satisfacerii cerinţelor cu privire la procedura de emitere a acordului de mediu, autoritatea competentă pentru protecţia mediului stabileşte mecanismul asigurării consultării publice, centralizării opţiunilor publicului şi al formulării unui punct de vedere oficial cu privire la realizarea investiţiei în acord cu rezultatele consultării publice.

În aceste condiţii:

După primirea prezentului certificat de urbanism, titularul are obligaţia de a se prezenta la autoritatea competentă pentru protecţia mediului în vederea evaluării iniţiale a investiţiei şi stabilirii necesităţii evaluării efectelor acesteia asupra mediului. în urma evaluării iniţiale a investiţiei se va emite actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului.

În situaţia în care autoritatea competentă pentru protecţia mediului stabileşte necesitatea evaluării efectelor investiţiei asupra mediului, solicitantul are obligaţia de a notifica acest fapt autorităţii administraţiei publice competente cu privire la menţinerea cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

În situaţia în care, după emiterea certificatului de urbanism ori pe parcursul derulării procedurii de evaluare a efectelor investiţiei asupra mediului, solicitantul renunţă la intenţia de realizare a investiţiei, acesta are obligaţia de a notifica acest fapt autorităţii administraţiei publice competente.
6. CEREREA DE EMITERE A AUTORIZAŢIEI DE CONSTRUIRE/DESFIINŢARE VA FI ÎNSOȚITĂ DE URMĂTOARELE DOCUMENTE:
  1. certificatul de urbanism;
  2. dovada titlului asupra imobilului, teren şi/sau construcţii, sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi şi extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi, în cazul în care legea nu dispune altfel (copie legalizată);
  3. documentaţia tehnică - D.T., după caz:
    • D.T.A.C.
    • D.T.A.D.
    • D.T.O.E.
  4. avizele şi acordurile stabilite prin certificatul de urbanism:
    Avize şi acorduri privind utilităţile urbane şi infrastructura:
    • alimentare cu apa:
    • gaze naturale:
    • canalizare:
    • telefonizare:
    • alimentare cu energie electrică:
    • salubritate:
    • alimentare cu energie termică:
    • transport urban:

    Avize şi acorduri privind:
    • securitatea la incendiu:
    • protecţia civilă:
    • sănătatea populaţiei:

    Avize/acorduri specifice ale administraţiei publice centrale şi/sau ale serviciilor descentralizate ale acestora:
    Studii de specialitate:
  5. actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului;
  6. dovada privind achitarea taxelor legale.
Documentele de plată ale următoarelor taxe (copie):
Certificatul de urbanism nu ţine loc de autorizaţie de construire/desfiinţare şi nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii.
Termenul de valabilitate:
12
luni
de la data emiterii.
EMIL BOC
Daniel Pop
Aurora Rosca
Delia Fluieraș
Delia Fluieraș
30.05.2022
30.05.2023
12,00 lei
6144526
02.05.2022