INFORMARE ( vezi pct. 4 )
judetul Cluj, municipiul Cluj-Napoca
333033
-
333033
282417
15.06.2020
493/22.12.2014 si HCL nr. 118/01.04.2015

În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

SE CERTIFICĂ

3. REGIM TEHNIC
UTR = ULiu conform PUG

S = 1.010,00 mp

REGLEMENTÃRI PENTRU SPATIUL PUBLIC
Amenajarea și utilizarea spațiului public se va face cu respectarea reglementãrilor cuprinse în Anexa 4 și a reglementãrilor de mai jos.
Sistemul de spații publice - trama stradalã, aleile pietonale, piețele, spațiile verzi, locurile de joacã pentru copii etc. - va fi complet reglementat prin și P.U.Z. și în continuare, se vor elabora proiectele tehnice detaliate, ca parte a procedurii de urbanizare. Acestea vor obtine Avizul Arhitectului sef.
Pentru trama stradalã se vor aplica profile transversale unitare, specific rezidențiale (conf. Anexei 6 a prezentului Regulament), ce vor determina caracterul spațiului public și al zonei. Profilele transversale vor cuprinde în mod obligatoriu plantații de arbori în aliniament, locuri de staționare în lung, trotuare de minimum 1,50 m lãțime, trasee pentru bicicliști comune cu cele pentru vehicule, cu excepția strãzilor colectoare pe care acestea vor fi separate.
Cablurile electrice și de comunicații se vor introduce în subteran, ca și toate celelalte rețele edilitare.
Pentru strãzile de interes local se recomandã limitarea vitezei de deplasare a autovehiculelor la 30 km/h.
În cadrul spațiilor verzi / libere publice se vor organiza locuri de joacã pentru copii, spații pentru sport și odihnã.
Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbanã a spațiilor publice din întregul ansamblu.

CONDIțII DE AMPLASARE, ECHIPARE ȘI CONFIGURARE A CLÃDIRILOR

Art. 4. CARACTERISTICILE PARCELELOR: SUPRAFEțE, FORME, DIMENSIUNI
Prin operațiunea de reparcelare toate parcelele cu destinație rezidențialã rezultate vor îndeplini cumulativ urmãtoarele condiții:
(a) vor avea front la stradã;
(b) lungimea frontului la stradã va fi mai mare sau egalã cu 5 m pentru locuințele înșiruite, mai mare sau egalã cu 12 m pentru locuințele cuplate sau covor, mai mare sau egalã cu 15 m pentru locuințele izolate, mai mare sau egalã cu 22 m pentru locuințele în cascadã;
(c) adâncimea va fi mai mare decât frontul la stradã;
(d) suprafața va fi mai mare sau egalã cu 150 mp pentru locuințele înșiruite, covor sau în cascadã, mai mare sau egalã cu 300 mp pentru locuințele cuplate, mai mare sau egalã cu 360 mp pentru locuințele izolate.

Art. 5. AMPLASAREA CLÃDIRILOR FAțÃ DE ALINIAMENT
Alinierea clãdirilor e obligatorie. Retragerea de la aliniament va fi de minim 5 m, P.U.Z. urmând a stabili dimensiunea acesteia pentru fiecare situație în parte.
Pentru parcelele de colț, retragerea se va realiza fațã de ambele aliniamente, inclusiv în cazul clãdirilor înșiruite sau covor.
Garajele se vor retrage cu minimum 6 m de la aliniament, pentru a permite parcarea în fațã a unui autoturism.
Toate construcțiile de pe parcelã se vor amplasa în interiorul fâșiei de teren adiacente aliniamentului cu adâncimea de 25 m, cu excepția ediculelor cu caracter provizoriu ce contribuie la organizarea grãdinii (filigorii / pavilioane, depozite pentru unelte de grãdinã etc), a cãror suprafațã însumatã va fi de maximum 15 mp.
Art. 6. AMPLASAREA CLÃDIRILOR FAțÃ DE LIMITELE LATERALE ȘI POSTERIOARE ALE PARCELELOR
(a) în cazul construirii pe limita / limitele lateralã / laterale de proprietate (locuințe cuplate, înșiruite, covor), P.U.Z. va stabili adâncimea calcanului. Se recomandã construirea de ziduri comune pe limita de proprietate. Prima / ultima clãdire dintr-un șir se va retrage de la limita lateralã de proprietate;
(b) în cazul construirii în retragere fațã de limita / limitele laterale de proprietate (locuințe izolate, cuplate, capetele de șiruri ale locuințelor înșiruite sau covor), clãdirile se vor retrage de la aceasta / acestea în mod obligatoriu cu o distanțã minimã de 3 m. În cazul locuințelor în cascadã, clãdirile se vor retrage de la acestea în mod obligatoriu cu o distanțã minimã de 4,5 m;
(c) clãdirile se vor retrage de la limita posterioarã a parcelei cu o distanțã minimã egalã cu înãlțimea clãdirii, dar cu nu mai puțin decât 6 m, cu excepția celor de tip covor, ce se vor alipi limitei posterioare de proprietate;
(d) garajele, inclusiv cele incluse în corpul principal de clãdire, se vor putea alipi limitelor laterale ale parcelei, cu condiția ca înãlțimea calcanului rezultat sã nu depãșeascã 2,8 m;
(e) garajele se vor retrage cu cel puțin 6 m fațã de limita posterioarã a parcelei.

Art. 7. AMPLASAREA CLÃDIRILOR UNELE FAțÃ DE ALTELE PE ACEEAȘI PARCELÃ Distanța minimã dintre douã clãdiri aflate pe aceeași parcelã va fi egalã cu înãlțimea clãdirii mai înalte, mãsuratã la cornișã sau atic în punctul cel mai înalt, dar nu mai puțin decât 6 m.

Art. 8. CIRCULAțII ȘI ACCESE
Autorizarea executãrii construcțiilor este permisã numai dacã existã posibilitãți de acces la drumurile publice, în mod direct. De regulã, pe o parcelã se pot prevedea un singur acces pietonal și un singur acces carosabil. Accesul carosabil va avea lãțimea de maximum 3 m.
Orice acces la drumurile publice se va face conform avizului și autorizației de construire, eliberate de administratorul acestora.
Pentru cãile pietonale și carosabile din interiorul parcelelor se recomandã utilizarea pavimentelor permeabile.

Art.9. STAțIONAREA AUTOVEHICULELOR
Staționarea autovehiculelor se va organiza de regulã în interiorul parcelei.
Alternativ, parcajele / garajele pot fi organizate în comun (pachete de parcaje/garaje, garaje colective) pe terenuri aflate în coproprietatea locatarilor, la distanțe de maximum 150 m de cea mai îndepãrtatã locuințã deservitã.
Necesarul de parcaje:
Locuințe individuale (unifamiliale) izolate sau cuplate, inclusiv în cazul în care ocupanții desfãșoarã activitãți liberale sau manufacturiere:
(a) minimum un loc de parcare pentru clãdiri cu AU mai micã de 100 mp;
(b) minimum douã locuri de parcare pentru clãdiri cu AU mai mare de 100 mp.
Locuințe individuale (unifamiliale) înșiruite și covor, sau semicolective (familiale):
- un loc de parcare pentru fiecare unitate locativã.
Servicii aferente funcțiunii de locuire (servicii de proximitate):
- douã locuri de parcare.
Alte activitãți:
- conform Anexei 2

Art. 10. ÎNÃLțIMEA MAXIMÃ ADMISÃ A CLÃDIRILOR
Regimul de înãlțime maxim admis este de douã niveluri supraterane. Suplimentar fațã de acestea, este admisã o mansardã sau un nivel retras, conform definițiilor din glosarul anexat. Totalizat, regimul de înãlțime nu poate depãși una dintre urmãtoarele configurații: (S)+P+1+M, (S)+P+1+R, D+P+M, D+P+R (S - subsol, D - demisol, P - parter, M - mansardã, R - nivel retras). Înãlțimea maximã admisã a clãdirilor, mãsuratã la cornișa superioarã sau la aticul ultimului nivel neretras, în punctul cel mai înalt, nu va depãși 8 m.

Înãlțimea maximã admisã a clãdirilor, mãsuratã la coama acoperișului sau la aticul nivelului retras, în punctul cel mai înalt, nu va depãși 12 m.
Prin excepție, pentru clãdirile de locuit de tip covor, regimul de înãlțime nu poate depãși una din urmãtoarele configurații: D+P, (S)+P+R (nivel parțial), (S)+P+M, respectiv douã niveluri supraterane.
Pentru clãdirile de locuit de tip cascadã regimul de înãlțime maxim admis este de cinci niveluri supraterane (demisol, parter și trei niveluri / etaje), cu condiția ca în nici un punct al construcției sã nu se suprapunã pe verticalã mai mult de trei niveluri. Demisolul va fi destinat în exclusivitate garajelor și altor funcțiuni conexe, nu locuirii.
Înãlțimea maximã admisã a clãdirilor de tip cascadã, mãsuratã la cornișa superioarã sau la aticul ultimului nivel, în punctul cel mai înalt, nu va depãși 15 m, iar cea mãsuratã la coama acoperișului, în punctul cel mai înalt, nu va depãși 18 m. Înãlțimea se mãsoarã de la baza fațadei din aval.

Art. 11. ASPECTUL EXTERIOR AL CLÃDIRILOR
Autorizarea executãrii construcțiilor este permisã numai dacã aspectul lor exterior nu contravine funcțiunii acestora, caracterului zonei așa cum a fost el descris în preambul și peisajului urban.
Autorizarea executãrii construcțiilor care, prin conformare, volumetrie și aspect exterior, intrã în contradicție cu aspectul general al zonei și depreciazã valorile general acceptate ale urbanismului și arhitecturii, este interzisã.
Arhitectura clãdirilor va fi de facturã modernã și va exprima caracterul programului (locuire). Se interzice realizarea de pastișe arhitecturale sau imitarea stilurilor istorice.
Volumetria va fi echilibratã, specificã programului de locuit.
Acoperișurile cu șarpantã vor avea forme simple, în douã sau patru ape, cu pante egale și constante ce nu vor depãși 60o, sau cu terasã. Cornișele vor fi de tip urban.
Raportul plin-gol va fi cel specific programului.
Materialele de finisaj vor fi cele specifice programului - țiglã ceramicã sau tablã lisã fãlțuitã pentru acoperișe înclinate, tencuieli pentru fațade, placaje din piatrã sau tencuieli pentru socluri și alte elemente arhitecturale. Pentru tâmplãrii (uși și ferestre) se recomandã lemnul.
Culorile vor fi pastelate, deschise, apropiate de cele naturale, specifice. Se interzice folosirea culorilor saturate, stridente, la toate elementele construcției.
Serviciile profesionale ale ocupanților vor putea fi marcate prin plãci metalice gravate cu dimensiunea maximã de 30x50 cm. Acestea vor fi amplasate numai la limita sau în afara domeniului public.

Art. 12. CONDIțII DE ECHIPARE EDILITARÃ ȘI EVACUAREA DEȘEURILOR
Autorizarea executãrii construcțiilor este admisã numai dupã finalizarea procesului de echipare completã edilitar-urbanisticã a teritoriului ce a fost definit ca o etapã în procesul de urbanizare a terenurilor prin P.U.Z.
Toate construcțiile se vor racorda la rețelele edilitare edificate, disponibile și funcționale.
Se interzice conducerea apelor meteorice spre domeniul public sau parcelele vecine.
Firidele de branșament și contorizare vor fi integrate în împerjmuire.
Se interzice dispunerea aerianã a cablurilor de orice fel (electrice, telefonice, CATV etc). Fiecare parcelã va dispune de o platformã sau de un spațiu interior parcelei (eventual integrat în împrejmuire) destinat colectãrii deșeurilor menajere, accesibil din spațiul public.

Art. 13. SPAțII LIBERE ȘI SPAțII PLANTATE
Pe ansamblul unei parcele, spațiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minim 40% din suprafața totalã și vor cuprinde exclusiv vegetație (joasã, medie și înaltã). Prin excepție, la locuințele covor, spațiile verzi vor ocupa minimum 25% din suprafața unei parcele. Suprafețele având o îmbrãcãminte de orice tip sunt cuprinse în categoria spațiilor libere.
Pe fâșia de teren cuprinsã între stradã / spațiu public și clãdirile retrase de la alinimanent (grãdina de fațadã), minim 60% din suprafețe vor fi organizate ca spații verzi.
Eliminarea arborilor maturi este interzisã, cu excepția situațiilor în care aceștia reprezintã un pericol iminent pentru siguranța persoanelor sau a bunurilor sau ar împiedica realizarea construcțiilor.


Art. 14. ÎMPREJMUIRI
Spre spațiul public aliniamentul va fi închis pe toatã lungimea sa prin împrejmuire. P.U.Z. poate stabili neînchiderea aliniamentelor cu împrejmuiri. În acest caz mãsura se va aplica în mod obligatoriu unitar.
Împrejmuirile orientate spre spațiul public vor avea un soclu opac cu înãlțimea maximã de 80 cm și o parte transparentã, realizatã din grilaj metalic sau într-un sistem similar care pemite vizibilitatea în ambele direcții și pãtrunderea vegetației. Înãlțimea maximã a împrejmuirilor va fi de 2,2 m. Împrejmuirile vor putea fi dublate de garduri vii.
Împrejmuirile spre parcelele vecine vor avea maximum 2,20 m înãlțime și vor fi de tip transparent sau opac.
Porțile împrejmuirilor situate în aliniament se vor deschide spre interiorul parcelei. Tratamentul arhitectural al împrejmuirilor va fi corelat cu cel al clãdirilor aflate pe parcelã.

SECțIUNEA 4. POSIBILITÃțI MAXIME DE OCUPARE ȘI UTILIZARE A TERENULUI

Art. 15. PROCENT MAXIM DE OCUPARE A TERENULUI (P.O.T.):
P.O.T. maxim = 35%
pentru toate utilizãrile admise, cu excepția locuințelor covor pentru care
P.O.T. maxim = 60%

Art. 16. COEFICIENT MAXIM DE UTILIZARE A TERENULUI (C.U.T.):
C.U.T. maxim = 0,9.

4. REGIM DE ACTUALIZARE /MODIFICARE A DOCUMENTATIILOR DE URBANISM SI A REGLEMENTARILOR LOCALE AFERENTE:

4.1. În baza H.C.L. nr. 579/2018 se modifica partial si completeaza Regulamentul Local de Urbanism aferent documentatiei “Actualizare Plan urbanistic general al municipiului Cluj-Napoca“ aprobată cu HCL nr. 493/22.12.2014.

Nota:
4.2. S-a solicitat eliberarea unui Certificat de Urbanism in scopul ”construire locuinta semicolectivă cu 2 unități locative P+E” pe parcela proprietate, situata la intersecția străzii Odobești cu strada Viile Nădășel.

4.3. Amplasamentul este situat in UTR=ULiu unde in conformitate cu conditionari primare construirea este conditionata de elaborarea unui PUZ aprobat conform legii.
Autorizarea executãrii construcțiilor este permisã numai dupã finalizarea procedurii de urbanizare conform Conditionari Primare din prezentul regulament.
Cladirile existente si cele autorizate pana la momentul intrarii in vigoare a prezentului RLU, cu parcelele aferente acestora, vor fi integrate in PUZ de urbanizare ca elemente existente.
Prin PUZ de urbanizare se poate reglementa o etapizare a procesului de urbanizare, cu conditia conservarii coerentei dezvoltarii.

Conform prevederilor art. (32) alin. (1) lit. (e) din Legea 50/1991, în cazul în care prin cererea pentru emiterea certificatului de urbanism se solicită o modificare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă sau dacă condiţiile specifice ale amplasamentului ori natura obiectivelor de investiţii o impun, autoritatea publică locală are dreptul ca, după caz, prin certificatul de urbanism să permită întocmirea documentaţiei tehnice pentru autorizaţia de construire, fără elaborarea unei documentaţii de urbanism, în situaţia construirii pe o parcelă în cadrul unui front preexistent, în care clădirile de pe parcelele adiacente au acelaşi regim de înălţime cu cel solicitat.

4.4. Certificatul de urbanism nu s-a emis in scopul solicitat, intrucat imobilele de la adresele postale strada Odobești nr. 25 și strada Odobești nr. 39 nu sunt adiacente parcelei studiate.
De asemenea, nu s-a făcut dovada existenței uni cosntrucții pe terenul din extrasul CF nr. 289988 aferent adresei postale str Odobesti nr 39.
4. OBLIGAŢII ALE TITULARULUI CERTIFICATULUI DE URBANISM:
În scopul elaborării documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii — de construire/de desfiinţare — solicitantul se va adresa autorităţii competente pentru protecţia mediului:

AGENTIA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI CLUJ NAPOCA CALEA DOROBANTILOR, NR.99, BL. 9B (autoritatea competentă pentru protecţia mediului, adresa) (Denumirea şi adresa acesteia se personalizează prin grija autorităţii administraţiei publice emitente.)
În aplicarea Directivei Consiliului 85/337/CEE (Directiva EIA) privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, modificată prin Directiva Consiliului 97/11/CE şi prin Directiva Consiliului şi Parlamentului European 2003/35/CE privind participarea publicului la elaborarea anumitor planuri şi programe în legătură cu mediul şi modificarea, cu privire la participarea publicului şi accesul la justiţie, a Directivei 85/337/CEE şi a Directivei 96/61/CE, prin certificatul de urbanism se comunică solicitantului obligaţia de a contacta autoritatea teritorială de mediu pentru ca aceasta să analizeze şi să decidă, după caz, încadrarea/neîncadrarea proiectului investiţiei publice/private în lista proiectelor supuse evaluării impactului asupra mediului.

În aplicarea prevederilor Directivei Consiliului 85/337/CEE, procedura de emitere a acordului de mediu se desfăşoară după emiterea certificatului de urbanism, anterior depunerii documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii la autoritatea administraţiei publice competente.

În vederea satisfacerii cerinţelor cu privire la procedura de emitere a acordului de mediu, autoritatea competentă pentru protecţia mediului stabileşte mecanismul asigurării consultării publice, centralizării opţiunilor publicului şi al formulării unui punct de vedere oficial cu privire la realizarea investiţiei în acord cu rezultatele consultării publice.

În aceste condiţii:

După primirea prezentului certificat de urbanism, titularul are obligaţia de a se prezenta la autoritatea competentă pentru protecţia mediului în vederea evaluării iniţiale a investiţiei şi stabilirii necesităţii evaluării efectelor acesteia asupra mediului. în urma evaluării iniţiale a investiţiei se va emite actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului.

În situaţia în care autoritatea competentă pentru protecţia mediului stabileşte necesitatea evaluării efectelor investiţiei asupra mediului, solicitantul are obligaţia de a notifica acest fapt autorităţii administraţiei publice competente cu privire la menţinerea cererii pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

În situaţia în care, după emiterea certificatului de urbanism ori pe parcursul derulării procedurii de evaluare a efectelor investiţiei asupra mediului, solicitantul renunţă la intenţia de realizare a investiţiei, acesta are obligaţia de a notifica acest fapt autorităţii administraţiei publice competente.
6. CEREREA DE EMITERE A AUTORIZAŢIEI DE CONSTRUIRE/DESFIINŢARE VA FI ÎNSOȚITĂ DE URMĂTOARELE DOCUMENTE:
  1. certificatul de urbanism;
  2. dovada titlului asupra imobilului, teren şi/sau construcţii, sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi şi extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi, în cazul în care legea nu dispune altfel (copie legalizată);
  3. documentaţia tehnică - D.T., după caz:
    • D.T.A.C.
    • D.T.A.D.
    • D.T.O.E.
  4. avizele şi acordurile stabilite prin certificatul de urbanism:
    Avize şi acorduri privind utilităţile urbane şi infrastructura:
    • alimentare cu apa:
    • gaze naturale:
    • canalizare:
    • telefonizare:
    • alimentare cu energie electrică:
    • salubritate:
    • alimentare cu energie termică:
    • transport urban:

    Avize şi acorduri privind:
    • securitatea la incendiu:
    • protecţia civilă:
    • sănătatea populaţiei:

    Avize/acorduri specifice ale administraţiei publice centrale şi/sau ale serviciilor descentralizate ale acestora:
    Studii de specialitate:
  5. actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului;
  6. dovada privind achitarea taxelor legale.
Documentele de plată ale următoarelor taxe (copie):
Certificatul de urbanism nu ţine loc de autorizaţie de construire/desfiinţare şi nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii.
Termenul de valabilitate:
12
luni
de la data emiterii.
EMIL BOC
Daniel Pop
Aurora Rosca
Ramona Florea
Ramona Florea
09.07.2020
09.07.2021
15,10 lei
4257307