Primăria Cluj-Napoca Newsletter #3
START Bugetare participativă & Calendar BP 2019

Luni, 8 iulie a început cea de-a 3-a ediție a procesului de Bugetare participativă desfășurat de Primăria Cluj-Napoca. Depune proiectul tău pe www.bugetareparticipativa.ro și implică-te activ în dezvoltarea orașului nostru.

Mai multe informații despre proces și Regulament găsiți pe www.bugetareparticipativa.ro.

 

 

Parcuri noi în Cluj-Napoca

În cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 4 iulie 2019 au fost aprobate 4 parcuri noi care vizează o suprafață totală de peste 55 de ha: Parc Est, Parc Bună Ziua, Parc Zorilor și zona verde a Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor.

La Cluj-Napoca, în acest moment se află în derulare, în diferite stadii de implementare, 11 proiecte pentru parcuri/zone de agrement care vizează o suprafață de peste 110 ha.

Mai multe detalii găsiți pe acest link.

Colectare selectivă a deșeurilor pe 4 fracții

Colectarea selectivă pe 4 fracții a deșeurilor este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2019, conform OUG 74/2018.

plastic/metal | hârtie/carton | sticlă |

deșeuri reziduale/amestecate/menajere

Programul de colectare al deșeurilor se găsește pe acest link.

Mai multe informații despre cum se face colectarea selectivă și alte materiale informative (pliant și afiș) găsiți pe acest link.

 

Sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale

Primăria Cluj-Napoca a amplasat 16 unități inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor stradale, în zone aglomerate din oraș.

Sistemele de colectare permit colectarea separată a deșeurilor de hârtie/carton și a deșeurilor din plastic. Acestea au un design modern, sunt confecționate din oțel inoxidabil și sunt echipate cu panouri solare pentru asigurarea independenței energetice.

Acest proiect a fost votat de clujeni în cadrul procesului de Bugetare participativă 2017.

Mai multe detalii despre aceste sisteme inteligente de colectare selectivă găsiți pe acest link.

Noi reglementări de circulație

1. Extinderea benzii dedicate din cartierul Gheorgheni 

2. Sens unic pe strada Iugoslaviei și pe strada Lacul Roșu 

3. Sistematizarea circulației prin sensuri unice in cart. Gheorgheni - etapa 1

Plata contactless cu cardul, disponibilă în mijloacele de transport în comun ale CTP

La Cluj-Napoca s-a introdus plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport în comun.

Soluția de plată cu carduri contactless Mastercard și Visa, emise oriunde în lume, este disponibilă începând cu luna iulie în mijloacele de transport ale CTP. Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitentă din România sau din străinătate poate să-și achite imediat călătoria în Cluj-Napoca, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport ale CTP, în mediu deplin securizat.

Mai multe informații găsiți aici.

Rezultatele concursului internațional de soluții pentru „​Amenajarea Cetățuia Cluj-Napoca​”​​

Luni, 1 iulie 2019, a avut loc anunțarea rezultatelor Concursului Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca. Concursul a avut ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de agrement al orașului. Detalii despre rezultatele concursului găsiți aici.

Centru pentru tineret și Consiliu Consultativ de Tineret la Cluj-Napoca

Centrul pentru Tineret - proiect votat de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă din 2017 - va fi situat pe strada Iuliu Maniu nr. 1. Termenul de realizare este martie 2020. Primăria Cluj-Napoca, prin CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică și Federația Tinerilor din Cluj au semnat un protocol de colaborare pentru înființarea Consiliului Consultativ de Tineret.

Macheta de bronz a zonei centrale amplasată la kilometrul zero, Piața Unirii

Macheta este amplasată pe colțul sud-vestic al Pieței Unirii și este inscripționată în limbajul Braille, fiind accesibilă pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Acestea pot palpa reprezentările clădirilor și pot astfel să „simtă” centrul orașului.

Pe machetă sunt reprezentate Piața Unirii, Piața Avram Iancu și Piața Cipariu, dar și toate străzile adiacente din acest perimetru.

Supra-iluminarea a 40 de treceri de pietoni nesemaforizate din oraș

Au început lucrările pentru supra-iluminarea a 40 de treceri de pietoni nesemaforizate din Cluj-Napoca.

Lucrările reprezintă prima etapă dintr-un proiect mai amplu prin care vor fi supra-iluminate un număr de 113 treceri de pietoni nesemaforizate.

Această inițiativă a fost depusă și votată de clujeni prin intermediul platformei:

 www.bugetareparticipativa.ro. 

În cursul anului 2018 a fost implementat proiectul pilot prin care au fost montate sisteme dedicate pentru două treceri de pietoni: pe str. Donath și str. Plevnei.

Mai multe informații găsiți aici.

Modernizare iluminat public în Parcul Central

Sistemul de iluminat public din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” va fi modernizat.

Aparatele de iluminat existente pe 227 de stâlpi vor fi înlocuite cu aparate de iluminat moderne care utilizează tehnologia LED.

Această investiție face parte din proiectul „Modernizarea şi extinderea reţelei de iluminat public folosind tehnologie LED”, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. 

Mai multe detalii găsiți aici.

Măsuri suplimentare pentru perioade de caniculă

Primăria Cluj-Napoca distribuie gratuit apă în perioade de caniculă și asigură spații în care cetățenii se pot proteja de temperaturile mari.
Municipalitatea pune la dispoziția clujenilor 4 spații de refugiu unde se pot răcori și hidrata pe timpul caniculei.

Detalii despre amplasamente găsiți aici.

Sprijin pentru clujenii cu venituri reduse: tichete pentru alimente în valoare de 100 de lei

Primăria Cluj-Napoca continuă programul social „Alimente”, prin care oferă tichete sociale pentru alimente persoanelor cu venituri reduse.

Începând de luni, 1 iulie și până în 29 noiembrie 2019 se pot depune cererile pentru acordarea tichetelor sociale. Acestea pot fi depuse la primăriile de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală. Valoarea nominală a tichetelor sociale este de 100 lei/an. Mai multe informații găsiți aici.

Cursuri digitalizare seniori

 

O nouă serie de cursuri de digitalizare pentru seniori va începe în curând. Dacă ești o persoană activă și dornică de implicare înscrie-te în calitate de voluntar în acest proiect și contribuie la dezvoltarea competențelor digitale ale seniorilor din Cluj-Napoca.

Formular de înscriere voluntari:  http://bit.ly/DigitalSeniorsForm

Mai multe informații despre acest proiect găsiți pe acest link.

S-a deschis ștrandul Grigorescu

Sâmbătă, 6 iulie 2019, ștrandul Grigorescu a fost deschis pentru sezonul estival. Orarul de funcționare a bazei de agrement este zilnic în intervalul orar 9:00 – 20:00. Mai multe detalii găsiți aici.

Cluj-Napoca: primul oraș care implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere

 

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat un acord de parteneriat cu Asociația Scripor în vederea implementării Alfabetului Scripor - un sistem tactil care permite persoanelor cu deficiențe de vedere să citească și să recunoască eficient culorile. Mai multe informații despre acest proiect găsiți aici.

O nouă acțiune de donare de sânge cu angajați ai Primăriei Cluj-Napoca

În perioada 15-16 iulie, va avea loc o nouă acțiune de donare de sânge cu angajați ai primăriei Cluj-Napoca la Centrul Regional de Transfuzie Cluj. Aceste campanii se desfășoară periodic.

Vă încurajăm pe fiecare, dacă puteți, să donați sânge pentru că orice gest de acest fel poate fi de neprețuit!

Baza Sportivă Gheorgheni 

Peste 33.000 de utilizatori înregistrați pe platformă!
Programări online la Baza Sportivă Gheorgheni, aici.

Servicii online

My Cluj - canalul digital unic de sesizări al Primăriei Cluj-Napoca

Pentru sesizări vă rugăm să folosiți aplicația MyCluj, disponibilă pe GooglePlay sau AppStore & online direct pe http://mycluj.e-primariaclujnapoca.ro

Evenimente majore în perioada următoare

Somes Delivery (13-14 iulie)

Meci aniversar 100 de ani FC Universitatea - Cluj PAOK Salonic  (12 iulie)

Craft Beer Festival (11-14 iulie)

Electric Castle (17-21 iulie)

Untold Festival (1-4 august)

Centru de Cultură Urbană

Filme de colecție gratuite la Cinema Dacia Mănăștur

Sala Polivalentă BTarena

La BTarena vor avea loc evenimente sportive și artistice importante:  

Concert Michael Bolton (20 iulie)

Prima competiție internațională de Gimnastică Ritmică din România de tipul “World Challenge Cup” la Cluj-Napoca (23-25 august)

 

Programul complet, aici.

CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative

Uzina de filme - un loc gândit și creat pentru pasionații de film (deschis până pe 31 iulie). Mai multe detalii găsiți pe acest link.

Acces gratuit. Rezervări aici.

Vă aducem la cunoștință faptul că ați primit acest mesaj deoarece adresa dumneavoastră de e-mail este înscrisă la „Newsletter Primăria Cluj-Napoca”, noul buletin informativ digital al orașului, conform solicitării dvs.

Prin acest newsletter municipalitatea transmite periodic un rezumat al principalelor informații comunicate public de Primăria Cluj-Napoca în perioada anterioară.

Informații de interes public conform Legii și alte detalii despre proiecte, evenimente, acțiuni etc. sunt accesibile pe website-ul Primăriei: www.primariaclujnapoca.ro.

Vă informăm că datele personale furnizate de dumneavoastră vor fi prelucrate de Municipiul Cluj-Napoca cu respectarea tuturor cerințelor impuse de Regulamentul U.E. nr. 679/2006, precum și legislația în vigoare. 

În cazul în care nu doriți să mai primiți astfel de mesaje în viitor vă rugăm să accesați link-ul de dezabonare. Din momentul în care selectați opțiunea de dezabonare, adresa dumneavoastră va fi automat scoasă din baza noastră de date, iar pe viitor nu veți mai primi Neswletter-ul Primăriei Cluj-Napoca - buletin informativ digital. 

Vă mulțumim că ați ales să vă înscrieți în fluxul de informații „Newsletter Primăria Cluj-Napoca” și vă invităm să ne transmiteți sugestiile sau așteptările dvs. legate de acest nou mod de comunicare prin e-mail.

Toate cele bune!

Echipa Primăriei Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca
Calea Moților nr.3, Cluj-Napoca, România
Facebook Youtube Instagram
Setări abonare    |    Vezi online