Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții

Pliant Colectare selectivă a deșeurilor

Afiș Colectare selectivă a deșeurilor

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții:

 • plastic/metal
 • hârtie/carton
 • sticlă
 • deșeuri reziduale/amestecate/menajere

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case):

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):

La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție:

 • plastic/metal – galben;
 • hârtie/carton – albastru;
 • sticlă – verde;
 • deșeuri reziduale – negru;

La gospodăriile individuale (case):

În sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Important!
Este interzisă amestecarea deșeurilor.
Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

PLASTIC/METAL

→ Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).

Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.
Exemple:
DA: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.

NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

HÂRTIE/CARTON

→ Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).

Prin împăturire se economisește spațiu!

Exemple:
DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)
NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

STICLĂ
→ Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case).

Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

Exemple:
DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI REZIDUALE/AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.

Categorii speciale de deșeuri
DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.
→ La blocuri:

Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilor de proprietari (domeniul public) se depozitează pe spațiul verde, în zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca: 0264 596 030 (interior 4440) în zilele lucrătoare (Luni-Miercuri | 08:00-16:00, Joi | 08:00-17:30, Vineri | 08:00-14:30) sau 24/24:

 • 0264-984 – Telefonul Primarului
 • 0264-955 – Dispeceratul Poliției Locale.

→ La case:
Ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.

DEȘEURI VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc.

Deșeurile voluminoase se ridică contra cost de la domiciliu, de către operatorii de salubritate, în baza unei solicitări.

Deșeurile voluminoase pot fi depuse de către persoanele fizice care au domiciliul în Municipiul Cluj Napoca, la cele două puncte de colectare a deșeurilor, pe strada Bucium fn (în vecinătatea autobazei CTP) și pe strada Fabricii fn (sub pod Fabricii, cu intrare din strada Septimius Severus). Colectarea acestora în punctele de colectare se face cu titlu gratuit.

.

DEȘEURI TEXTILE

Deșeurile textile pot fi depuse de către persoanele fizice care au domiciliul în Municipiul Cluj Napoca la cele două puncte de colectare a deșeurilor, pe strada Bucium fn (în vecinătatea autobazei CTP) și pe strada Fabricii fn (sub pod Fabricii, cu intrare din strada Septimius Severus). Colectarea acestora în punctele de colectare se face cu titlu gratuit.

DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII

Deșeurile din construcții pot fi depuse de către persoanele fizice care au domiciliul în municipiul Cluj-Napoca, la cele două puncte de colectare a deșeurilor, pe strada Bucium fn (în vecinătatea autobazei CTP) și pe strada Fabricii fn (sub pod Fabricii, cu intrare din strada Septimius Severus).

Deșeuri de construcții și demolări rezultate din gospodăriile populației în urma activităților de amenajare/reamenajare interioară a locuințelor. Din categoria deșeurilor de construcții și demolări este permisă colectarea următoarelor deșeuri:

 • Beton

 • Cărămizi

 • Țigle și produse ceramice

 • Amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase

 • Polistiren

 • Rigips

 • Vată minerală

Deșeurile de construcții și demolări (beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase) pot fi:

predate de persoane fizice – 1 mc/lună/persoană – gratuit.

– colectate de către operatorii de salubritate, de la domiciliu, la solicitarea deținătorilor de deșeuri, persoane fizice – nelimitat37,01 lei/mc TVA inclus, conform HCL 640/2020.

Deșeurile de polistiren, rigips și vată minerală pot fi:

– predate de persoane fizice – 1 mc/lună/persoană – 37,01 lei/mc TVA inclus, conform HCL 640/2020.

– colectate de la domiciliu, transportate și depozitate la cele două centre, de către operatorii de salubritate, la solicitarea cetățenilor (persoane fizice) – 1 mc/lună/persoană – 37,01 lei/mc TVA inclus, conform HCL 640/2020.

Deșeurile de construcții se vor transporta în saci rezistenți și nu vor conține poliuretani, sticlă, pământ.

Deșeurile de polistiren, rigips și vată minerală vor putea fi preluate la cele două centre de colectare, începând cu data de 5 noiembrie 2020.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)
Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești/platforme subterane și de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 9:00-13:00
Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), în următoarele locații:

 • Strada Bucium – în vecinătatea garajului CTP Cluj-Napoca;
 • Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”;
 • Str. Meteor – str. Observatorului, nr. 107;
 • Strada Bobâlnei, nr 62-64;

DEEE se colectează cu titlu gratuit de la domiciliu și de către Asociația Ecotic Transilvania, la solicitare. Telefon : 0747326842 sau 0748326842, e-mail: transilvania@ecotic.ro

De ce este importantă colectarea selectivă?
Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor
Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
Se reduce consumul de energie.

Tarifele distincte pentru colectarea selectivă sunt cele aprobate prin
HCL 640/2020

În cazul necolectării corespunzătoare a deșeurilor, tariful va fi cu 25% mai mare.

SANCȚIUNI:
persoane fizice: 5000 – 15.000 ei.
persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei

Lista operatorilor economici colectori autorizați care preiau prin achiziție deșeuri de ambalaje de la populație, de la locul de generare a acestora înregistrați la Primăria municipiului Cluj Napoca.


PROGRAMUL DE COLECTARE A DEȘEURILOR POATE FI CONSULTAT AICI

Ghid privind predarea deșeurilor la punctele de colectare separată a deșeurilor și colectarea deșeurilor de la domiciliu


Contact operatori salubritate:
S.C. Brantner Vereș S.A. – Telefon: 0364 999
S.C. Rosal Grup S.A. – Telefon: 0264 987