Primăria Cluj-Napoca Newsletter #6
Președintele României a decorat Universitățile clujene la 100 de ani de învățământ românesc la Cluj-Napoca

Cu ocazia prezenței la Cluj-Napoca, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a acordat Meritul pentru Învățământ în Grad de Mare Ofițer reprezentanților universităților de stat din municipiu, care au avut un impact deosebit în comunitate, contribuind la dezvoltarea acesteia în spiritul multiculturalismului și care reprezintă un pilon important în conservarea și promovarea valorilor și a culturii naționale, cu prilejul aniversării a 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca.

Detalii aici.

Zilele Clujului 2019

Vezi cum a fost la Zilele Clujului 2019, în câteva minute: AFTERMOVIE.

Clujul a fost îmbrăcat în haine de sărbătoare timp de patru zile pentru cea de-a noua ediție a Zilelor Clujului. 100 de evenimente în 30 de locații, sute de mii de oameni, tradiții, concerte, operă, teatru, ateliere, distracție și multe altele au adus culoare și vibrație orașului conturând un sfârșit de septembrie memorabil pentru toți clujenii. 

Această ediție a marcat aniversarea a 100 de ani a mai multor instituții clujene care au avut un impact semnificativ asupra comunității în domeniile educației, culturii, sportului și siguranței cetățenilor. Mai multe detalii despre tot ce a conturat acest festival, aici.

58 de treceri de pietoni cu semnalizare sonoră

Primăria municipiului Cluj-Napoca a continuat implementarea proiectului început anul trecut, privind îmbunătățirea dispozitivelor de semnalizare rutieră pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Municipalitatea va continua amplasarea de astfel de dispozitive și alte proiecte pentru creșterea siguranței persoanelor cu dizabilități în Municipiul Cluj-Napoca.

În prezent, la nivelul municipiului Cluj-Napoca există 58 de treceri de pietoni cu semnal sonor și 52 de treceri de pietoni cu marcaj tactil, în suprafață de 450 mp, care sporesc siguranța persoanelor cu deficiențe de vedere în trafic. Detalii aici.

Rezultatele Concursului internațional de soluții - Plan Urbanistic Zonal Sopor Masterplan

Juriul Concursul internațional de soluții pentru elaborarea unui Masterplan - Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca a anunțat câștigătorii în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Centrul de Cultură Urbană Cluj în data de 10 octombrie.

Proiectul clasat pe locul I în urma deliberării juriului a fost proiectul nr. 59 – UV0007 – Asiza Birou de Arhitectură SRL, având autori principali: arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu, colaboratori arhitectură: arh. Miruna Moldovan, stud. arh. Andrada Pinte, stud. arh. Petrică Maier-Drăgan.

Concursul a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Mai multe informații pot fi consultate pe website-ul primăriei.

Camere audio-video body worn pentru Poliția Locală

125 de camere audio-video de tip „body worn” au intrat în dotarea Poliției locale Cluj-Napoca.

Acestea vor fi utilizate de către polițiștii locali aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru înregistrarea mai multor categorii de intervenții și acțiuni, precum legitimarea persoanelor, conducerea persoanelor la sediul poliției locale, oprirea vehiculelor, constatarea infracțiunilor flagrante și a contravențiilor.

Aceste sisteme audio-video vor fi folosite în principal în spațiul public, fără a fi necesar consimțământul persoanelor vizate. Mai multe informații aici.

Treceri de pietoni iluminate cu sisteme inteligente

Primăria Cluj-Napoca a demarat un proiect prin care 113 treceri de pietoni vor fi iluminate cu sisteme inteligente, decizie luată în urma implementării cu succes a proiectului pilot pentru cele două treceri de pietoni ”suprailuminate” de pe str. Donath și Plevnei, ca urmare a rezultatului procesului de bugetare participativă din 2018.

În prezent există 60 de treceri de acest fel finalizate, în timp ce 53 dintre ele se află în diferite faze de implementare.

Trecerile de pietoni au fost dotate cu sisteme de iluminat inteligente, echipate cu surse LED și controlabile de la distanță, pentru creşterea gradului de siguranţă a tuturor participanților la trafic, în special a pietonilor.

Valoarea totală a investiției este de 2.792.685 lei.

Mai multe informații aici.

Bugetare participativă - vot în plină desfășurare

Până la data de 20 octombrie fiecare clujean poate vota 6 proiecte pentru Cluj-Napoca pe www.bugetareparticipativa.ro .

După validarea pe domenii pentru prima etapă de vot, începând cu 28 octombrie, se va da startul celei de-a doua etape. În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect dintre cele maximum 30 stabilite prin voturile cetățenilor din prima etapă. Primăria Cluj-Napoca va implementa cele mai votate 15 inițiative. Intră acum pe www.bugetareparticipativa.ro .

Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România

20 de noi autobuze electrice au intrat în circulație, transportul public din Cluj-Napoca având în dotare 41 de autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene. 

Mijloacele de transport electrice care au intrat în circulație la mijlocul lunii septembrie sunt ultimele dintre cele 30 care au fost achiziționate cu finanțare europeană, prin Programul Regional Operațional 2014 - 2020, în cadrul proiectului „Înnoirea flotei de transport în comun în Municipiul Cluj-Napoca prin achiziţionarea de autobuze electrice”.

Mai multe informații găsiți aici.

O nouă linie de transport public Zorilor-Gheorgheni

Începând cu data de 30 septembrie, Primăria Cluj-Napoca împreună cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță intrarea în circulație a unei noi linii de transport în comun, linia 45, care asigură legătura directă dintre cartierele Zorilor și Gheorgheni. Datorită procesului continuu de suplimentare a numărului de autobuze, calitatea serviciilor de transport public existente nu va fi diminuată. Detalii aici.

Autobuze școlare pentru elevi - 7 noi trasee

Începând cu acest an școlar, Primăria Cluj-Napoca împreună cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca au extins transportul cu autobuzele școlare pentru elevi, de la 5 la 12 trasee și la mai multe școli din municipiu.

În prima săptămână de școală, 4663 de elevi au circulat cu autobuzele școlare, reușind să elimine 500 de mașini care traversau centrul orașului în fiecare dimineață. Implementarea proiectului „Autobuze școlare pentru elevi” urmărește decongestionarea traficului atât în zona centrală a orașului, cât și în cartiere. 

Cele 7 trasee noi care deservesc elevii din ciclul primar pot fi consultate pe website-ul primăriei.

Primăria Cluj-Napoca va emite autorizații de taxi pentru mașini electrice

La începutul lunii octombrie a avut loc dezbaterea publică cu privire la aprobarea studiului de specialitate în ceea ce privește stabilirea numărului maxim de autorizații de taxi, a numărului maxim de autorizații pentru perioada 2020-2025 și a Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Cluj-Napoca. 

 

Mai multe informații despre noul Regulament privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi aici.

Demolare garaje

Primăria municipiului Cluj-Napoca va amenaja locuri de parcare (inclusiv parkinguri, acolo unde spațiul permite) și spații verzi în locul garajelor desființate din Cartierul Gheorgheni. 490 de garaje din 507 au fost desființate voluntar in Cartierul Gheorgheni. Activitatea de demolare a garajelor continuă și în celelalte cartiere ale orașului. Detalii aici.

Puncte gospodărești îngropate

Au fost demarate lucrările pentru încă 45 de platforme gospodărești îngropate din cadrul acordului cadru care prevede realizarea a 200 de puncte de acest fel, precum şi contractul subsecvent pentru 50 de platforme cu termen de realizare (proiectare şi execuţie) de 6 luni.

O nouă etapă de dezinsecție

În perioada 1-15 octombrie are loc o nouă etapă de dezinsecție pe domeniul public și privat din municipiul Cluj-Napoca, în funcție de condițiile meteorologice, între orele 21:00 - 06:00. Acțiunea este realizată de S.C. CORAL IMPEX S.R.L. și se desfășoară în conformitate cu prevederile legale. Detalii aici.

Noua suprafață de joc de la BTarena

BTarena are, începând cu luna octombrie, o suprafață de joc la cele mai înalte rigori internaționale - parchet modular și dotări pentru baschet identice cu cele folosite la Jocurile Olimpice, la Campionatele Mondiale sau în unele arene din NBA.

De asemenea, BTarena a fost dotată cu sisteme de baschet Schelde (panouri de baschet), producătorul olandez care este partener oficial al FIBA pentru Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice.

Valoarea totală a investiției este de 1.132.979,72 lei.

Mai multe informații aici.

Wi-Fi gratuit în oraș prin proiect cu finanțare europeană

Un nou proiect urmează să fie implementat în municipiul Cluj-Napoca, în urma semnării contractului pentru programul WiFi4EU al Comisiei Europene. Prin acest proiect vor fi montate 18 hotspoturi de Wi-Fi gratuit la Cluj-Napoca pentru clujeni și turiști. Termenul de implementare este de 90 de zile.

Primăria Cluj-Napoca se află printre municipalitățile din Europa câștigătoare ale primului apel de proiecte din acest program al Comisiei Europene. Municipiul nostru beneficiază astfel de finanțare europeană în valoare de 15.000 euro pentru instalarea în spațiile publice a mai multor puncte wireless de acces deschis la internet. Cu acest nou proiect, Clujul se aliniază nevoilor cetățenilor europeni de conectivitate crescută și dezvoltă rețeaua existentă de internet gratuit din municipiu. Mai multe informații aici.

Abonamente anuale și vouchere culturale pentru studenții clujeni care aleg transportul în comun

Începând cu această toamnă, primăria Cluj-Napoca, alături de Compania de Transport Public Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujeană au demarat o serie de acțiuni pentru încurajarea și simplificarea folosirii transportului public de către studenții clujeni. 


Abonamentele nu mai sunt lunare, ci anuale, iar primii 500 de studenți de anul I care se vor bucura de aceste noi abonamente vor primi două vouchere culturale cu ajutorul cărora vor avea acces gratuit la evenimentele culturale organizate de instituțiile partenere pentru care în mod curent publicul plătește bilet de intrare. Detalii despre campania CCC, aici.

Noi reglementări de circulație

Primăria Municipiului Cluj-Napoca anunţă punerea în funcțiune a instalației de semaforizare revizuită de la intersecția străzilor Valeriu Bologa cu Alexandru Vaida Voievod.

Principala modificare constă în relocarea trecerii de pietoni de pe strada Alexandru Vaida Voievod de cealaltă parte a intersecției astfel încât să se permită și efectuarea virajului la stânga de pe strada Valeriu Bologa și semaforizarea trecerii de pietoni existente de pe strada Valeriu Bologa. Detalii aici.

Baza Sportivă Gheorgheni 

Peste 33.000 de utilizatori înregistrați pe platformă!
Programări online la Baza Sportivă Gheorgheni, aici.

SERVICII ONLINE

My Cluj - canalul digital unic de sesizări al Primăriei Cluj-Napoca

Pentru sesizări vă rugăm să folosiți aplicația MyCluj, disponibilă în Play Store sau App Store sau online, direct pe website-ul primăriei:
http://mycluj.e-primariaclujnapoca.ro

Evenimente #VisitCluj

>> Street Food Festival Octombrie (10-13 octombrie)

>> Târgul Meșterilor Populari (10-20 octombrie)

>> TiMAF (Festivalul internațional de muzică și artă Transilvania - 11-20 octombrie)

>> Noaptea Albă a Galeriilor (11 octombrie)

>> Toamna Muzicală Clujeană (11-25 octombrie)

>> Art in the street (12 octombrie)

>> Produs de Cluj și Produs de Bucovina (18-20 octombrie - platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian”)

 

Sala Polivalentă - BTarena


>> East European Comic-Con 2019 (
18-20 octombrie)

>> Concert Sarah Brightman (22 octombrie)

>> Concert Enrique Iglesias (29 octombrie)

Programul complet, aici.

 

 

Vă aducem la cunoștință faptul că ați primit acest mesaj deoarece adresa dumneavoastră de e-mail este înscrisă la „Newsletter Primăria Cluj-Napoca”, noul buletin informativ digital al orașului, conform solicitării dvs.

Prin acest newsletter municipalitatea transmite periodic un rezumat al principalelor informații comunicate public de Primăria Cluj-Napoca în perioada anterioară.

Informații de interes public conform Legii și alte detalii despre proiecte, evenimente, acțiuni etc. sunt accesibile pe website-ul Primăriei: www.primariaclujnapoca.ro.

Vă informăm că datele personale furnizate de dumneavoastră vor fi prelucrate de Municipiul Cluj-Napoca cu respectarea tuturor cerințelor impuse de Regulamentul U.E. nr. 679/2006, precum și legislația în vigoare. 

În cazul în care nu doriți să mai primiți astfel de mesaje în viitor vă rugăm să accesați link-ul de dezabonare. Din momentul în care selectați opțiunea de dezabonare, adresa dumneavoastră va fi automat scoasă din baza noastră de date, iar pe viitor nu veți mai primi Neswletter-ul Primăriei Cluj-Napoca - buletin informativ digital. 

Vă mulțumim că ați ales să vă înscrieți în fluxul de informații „Newsletter Primăria Cluj-Napoca” și vă invităm să ne transmiteți sugestiile sau așteptările dvs. legate de acest nou mod de comunicare prin e-mail.

Toate cele bune!

Echipa Primăriei Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca
Calea Moților nr.3, Cluj-Napoca, România
Facebook Youtube Instagram
Setări abonare    |    Vezi online