În data de 14.09.2012, poliţiştii locali din cadrul Serviciului inspecţie comercială şi din cadrul Serviciului control trafic rutier, în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei Transporturi au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind activitatea de taximetrie care se desfăşoară în zona Piaţa Gării.
Baza legală: – Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificările ulterioare;
– H.C.L. nr. 109/2010 (aprobarea Regulamentului-cadru pentru organizarea şi executarea serviciului de transport public local în regim de taxi)
Aspecte principale urmărite:
respectarea standurilor aprobate;
deţinerea tuturor autorizaţiilor prevăzute de lege;
executarea activităţii de transport în regim de taxi cu aparatul de taxat şi lampa taxi în funcţiune;
integritatea sigiliilor aparatelor de taxat;
afişarea în interior, la loc vizibil, a listei cuprinzând titularul legal al autorizaţiei taxi, tarifele aplicate, precum şi a unui ecuson cuprinzând numele şi fotografia conducătorului auto;
existenţa pe portierele din faţă ale taxiului a înscrisurilor privind valorile tarifelor de distanţă practicate pe timp de zi şi pe timp de noapte.
Nereguli constatate:
nerespectarea standurilor aprobate;
lipsa certificatului de atestare profesională;
lipsa ecusonului cuprinzând numele şi fotografia conducătorului auto.
Sancţiuni:
Pentru neregulile constatate au fost încheiate 8 procese-verbale de constatare a contravenţiilor în valoare de 1.600 lei, fiind aplicate şi puncte de penalizare conducătorilor auto, în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 109/2010 şi ale Legii nr. 38/2003.
Acţiunile continuă şi în perioada următoare.