Departamentul de profil: DIRECȚIA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI MEDICALĂ
Adresă: Cluj-Napoca, Str. Venus fn
Tel/Fax: 0264-599316
Email: dasclujnapoca@gmail.com
Adresă web: www.dasmclujnapoca.ro; www.primariaclujnapoca.ro

Acest departament din cadrul administrației publice locale este organizat ca un serviciu public aflat în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca în domeniul sănătății publice există o serie de departamente și programe care asigură accesul la servicii de sănătate pentru anumite categorii de cetățeni.

Astfel, în cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM) funcționează cabinetele medicale școlare, atât de medicină generală cât și stomatologice. Scopul acestora este de a putea implementa programe generale de screening de sănătate publică, precum și asigurarea de prim ajutor în instituțiile de educație în incinta cărora funcționează.

Tot în cadrul DASM se regăsește și singurul spital public aflat în administrarea Consiliului local Cluj-Napoca, Spitalul Municipal ”Clujana”. Această instituție ofereă servicii medicală locuitorilor municipiului pentru toate specializările medicale, inclusiv servicii de urgență. Spitalul Municipal „Clujana” a beneficiat de o finanțare în valoare de 17 milioane lei în 2017 și 20.500.000 lei în 2018 din fonduri de la bugetul local al municipiului.


Pentru a susține nevoile altor instituții medicale din oraș, Consiliul local alocă anual finanțări nerambursabile instituțiilor publice medicale care își desfășoară activitățile în Cluj-Napoca.

În domeniul sănătății, toate spitalele care au depus proiecte în anul 2018 au primit finanțare de la Consiliul local.


Pentru celelalte spitale, aflate in subordinea Ministerului Sănătății, municipalitatea a oferit sprijin prin aprobarea solicitărilor adresate Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca pentru finanțare nerambursabilă, în cuantum total de 6,75 milioane lei.

  • Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” – 500.000 lei
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – SMURD – 300.000 lei
  • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca – 350.000 lei
  • Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca – 400.000 lei
  • Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal – 500.000 lei
  • Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca – 350.000 de lei
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj – 650.000 lei
  • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 350.000 lei
  • Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca – 250.000 lei
  • Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca – 400.000 lei
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – 2.700.000 lei

În 2017, alocările de la bugetul local pentru spitalele clujene în afara Spitalului Municipal, au fost de 4,92 milioane lei.

Primăria sprijină anula și  Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și  Descarcerare (SMURD)

În anul 2018 Consiliul local a alocat 120.000 de lei pentru sprijinirea activității SMURD Cluj-Napoca.

Această sumă va susține activitatea personalului de urgență prin acordarea a două mese pe zi (prânz și cină), pentru 10 persoane – echipajele de terapie mobilă intensivă SMURD Cluj. Masa va fi asigurată de Cantina de ajutor social și pensiune Cluj-Napoca, instituție subordonată Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.