A városról

Sajátos varázzsal rendelkezik az erdély közepén elhelyezkedő Kolozsvár, ez a vonzerő a 2000 évre visszatekintő történelmének, a földrajzi elhelyezkedésének, de főként az itt élő embereknek tulajdonítható. Itt az idő is másként múlik, van idő köszönni egymásnak, vagy a botanikus kert lombjai alatt andalogni, a Tükör utca ikerházairól visszaverődő napsugarakat szemlélni, mosolyogni. Engedjék meg, hogy kultúránkat, hagyományainkat bemutató körútra invitáljuk most önöket.

Kolozsvár területe már a Római Birodalom idején is lakott volt, az itt elhelyezkedő, kulturális, illetve civilizációs szempontból is fontos település a Napoca nevet viselte, és a Dacia Római Tartomány egyik legfontosabb városaként tartották számon. Fontosságát a település a középkorban is megőrizte, hiszen egyike volt annak a hét városnak, amelyek Erdély szász nevét adják: Siebenbürgen.

Manapság Kolozsvár az ország második legnagyobb városa. Kolozs megye közepén található, és nagyjából 180 négyzetkilométeren terül el, a Kis-Szamos és a Nádas-patak völgye között, Nádaspapfalva, Kajántó és Borháncs irányába is terjeszkedik, délkelet irányában a 825 méter magas Feleki-domb északi lejtőjére kapaszkodik. Északi és nyugati oldala 500-700 méter magas dombokkal határos, sajátos földrajzi elhelyezkedése miatt erődre emlékeztet.

Akárcsak Erdély más vidékei, Kolozsvár is egy többnemzetiségű és többvallású város. 323 108 lakossal rendelkezik (az adat 2017 júliusából származik), ebből 80% román, 15,7% magyar, 1,06% roma, 0,16% német, és 0,05% zsidó, és 2,69% más nemzetiségű. Felekezeti megoszlás szerint a lakosság közel 70%-a ortodox, 10,1%-a református, 4,84%-a római katolikus, 4,7%-a görög-katolikus, 2,6%-a pünkösdista, 1,1%-a unitárius, és 0,32%-a baptista.

Kolozsvári városháza

„Kolozsvár egy kozmopolita és multikulturális város, az itt tetten érhető pezsgéshez a több mint 100 ezer, romániai és külföldi egyetemista egyértelműen hozzájárul. Ennek a fiatal és magasan képzett munkaerőnek köszönhetően Kolozsvár Európa egyik legfejlődőképesebb városa.

Az egyetemek mellett Kolozsvár másik erőssége, hogy korszerű infrastruktúrájával, a közintézményekben történő döntéshozatal magas fokú transzparenciájával, illetve a jól felszerelt ipari parkjaival megfelelő üzleti környezetet képes biztosítani a befektetők számára.

A világ minden tájáról érkeznek üzletemberek Kolozsvárra, amely egy valóságos európai pénzügyi és gazdasági központtá nőtte ki magát.

Kolozsvár ma már egy innovációs regionális központ, népszerű turisztikai uticél, egy olyan hely, ahol jó lakni, dolgozni és tanulni, egy felelős és nyitott önkormányzat által vezetett, tevékeny lakossággal, dinamikus és közreműködő üzleti szférával rendelkező város.

Látogassanak el hozzánk, fedezzék fel városunkat, és élvezzék vendégszeretetünket, itt, Erdély szívében, Kolozsváron.”

Emil BOC, Kolozsvár polgármestere

Turistáknak ajánljuk

Kolozsvárt ma Erdély fővárosaként tartják számon, ami nemcsak a történelemre vezethető vissza, hanem arra a dinamizmusra is, amely révén a város Erdély akadémiai, gyógyászati, gazdasági, kulturális, sport-, és tudományos központjává válhatott. 2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa címet viselte, majd 2018-ban a Sport Európai Városa lett.

Az Erdélyre, és ezen belül Kolozsvárra jellemző kulturális és tárgyi hagyaték izgalmas uticéllá teheti a várost a turisták számára: az ókorból származó műemlékeket, műtárgyakat tekinthetnek meg, középkori vagy modern templomokat, katedrálisokat, illetve számos, kincseket őrző múzeumokat látogathatnak meg.

A kolozsvári látnivalókról és a turistáknak ajánlott tevékenységekről az alábbi linken tájékozódhatnak: http://www.visitclujnapoca.ro/hu.

Turisztikai Információs Központ

A város turisztikai népszerűsítése érdekében a kolozsvári városháza a helyi tanács támogatásával hozta létre a Turisztikai Információs Központot, amely azt a feladatot kapta, hogy a turisztikai célpontok mellett a város üzleti, akadémiai, egészségügyi, környezetvédelmi stb. területeken kínált előnyeit, lehetőségeket is megjelenítse. Kolozsvár kiindulópont lehet azok számára, akik az ország több régióját is meglátogatnák: a Turisztikai Információs Központban egyéb romániai uticélokról is kaphat információt az ide betérő.

A Turisztikai Információs Központ a város történelmi központjában helyezkedik el, a városháza épületének szomszédságában, az egyik legfontosabb gyalogosövezet mentén. A központ nemcsak a turisták számára szolgál információkkal, hanem a városukat alaposabban megismerni vágyó kolozsváriak is tájékozódhatnak az itt zajló szabadidős tevékenységekről.

Az információs központban a turisztikai célpontokról, a helyi és a környékbeli turista útvonalakról is tájékozódhatnak az érdeklődők. Információkat kaphatnak ugynanakkor a szálláslehetőségekről, vendéglőkről, szórakozóhelyekről, turisztikai ügynökségekről, és kocsibérlési lehetőségekről is. A Turisztikai Információs Központ szórólapokat, hagyományos és interaktív térképeket, internetes kapcsolatot is kínál, az ügyfelek több nyelven megtartott városnéző túrákra is benevezhetnek itt.

Nyári időszakban (áprilistól októberig):
Hétfő – Péntek: 8:30 – 20:00
Szombat-Vasárnap: 10:00 – 18:00

Téli időszakban:
(novembertől márciusig):
Hétfő – Péntek: 8:30 – 18:00
Szombat – Vasárnap: 10:00 – 18:00

Elérhetőség: Eroilor (Deák Ferenc) urca 6-8., 400129, Cluj-Napoca
Tel.: +4 0264 452244 / +4 0264 450090
Fax: +4 0264 452249
E-mail: office@visitcluj.ro
Honlap: www.visitcluj.ro

Üzleti szféra Kolozsváron

Kolozsvár vonzó célpont a befektetők számára, hiszen egy dinamikusan fejlődő város, amely folyamatosan törekszik arra, hogy a gazdasági politikáit összhangba hozza a makrogazdasági változásokkal.

A fiatal, magasan képzett, versenyképes munkaerő az egyik legfontosabb aduásza a városnak, ha a befektetők idevonzásáról van szó. Nemzetközileg elismert tény, hogy Kolozsvár egy biztonságos, barátságos és kellemes város. Az üzleti szféra aktívan hozzájárul a város növekedéséhez, és kulcsfontosságú partnere az önkormányzatnak, a helyi fejlesztési stratégia gyakorlatba ületetése tekintetében. Kolozsvár néhány olyan gazdasági előnnyel rendelkezik, amelyek révén kiemelkedik a  mind a romániai, mind a közép-európai városok közül, és amelyeket az önkormányzat is támogat. A város üzleti szférájában a high-tech mezőny kiemelkedő, az IT-szektor erőteljesen fejlődik. Továbbá több, egyre magasabb színvonalú és jobb felszereltségű ipari parkkal is rendelkezik a város, a szolgáltatásipar – többek között a turizmus, a banki és pénzügyi szektor –  versenyképesség tekintetében országszerte a bukaresti után a második helyen áll. Ugyanakkor nagy számban vannak jelen a kis- és közepes vállalkozások, nagy volumenű befektetésekkel is büszkélkedhet a város.

Az egyetemek és a kutatóintézetek – főként az egészségügyi, gyógyászati területen tevékenykedők – fontos szereplői a város további fejlődésének. Az önkormányzat együttműködési protokollumot írt alá a város legnagyobb egyetemeivel az ezeken zajló oktatásnak a munkapiaci igényekkel való összehangolása érdekében.

Kolozsváron hét, nagyon aktív „céh” (cluster) működik, ezek a következők: a Mobilier Transilvan, az AgroTransilvania, a Transilvania Taste, a Transylvania Lifestyle, az iTech Transilvania by Aries Transilvania és a TREC Cluster. Ezek a clusterek a Románia Észak-nyugati Régiója Cluster Konzorciumának, illetve a Kolozsvári IT Clujsternek tagjai.

Erdély-szerte, de főként itt, Kolozsváron, Erdély szívében a vállalatok magasan képzett munkaerőre, dinamikus és elhivatott vállalkozói közösségre lelhetnek, egy olyan városban amelynek vezetősége felelősségteljesen és nyitottsággal végzi a munkáját.

A hatóságok, a kulturális és vállalkozói szféra közös célja egy olyan közös platform létrehozása, amely megkönnyítheti a közszféra és a magánszféra együttműködését.

A vállalkozói szférára vonatkozó további infók az alábbi linken érhetők el: www.clujbusiness.ro

Elérhetőség

Kolozsvár Polgármesteri Hivatala
Mócok útja 3., 400001
Kolozsvár, Románia
Tel.: +4 0264 596030
e-mail: registratura@primariaclujnapoca.ro