KOSOVO SI METOHIA IN LACRIMI, expozitie de fotografii a artistului MILINKO STEFANOVICI

Vernisajul expozitiei are loc luni, 1 februarie 2010, ora 17.00, la Turnul Croitorilor, str. Baba Novac nr. 35 si va fi accesibila publicului larg pana in data de 14 februarie a.c. Intrarea este libera.


Expozitia este organizata de Editura Predania, cu sprijinul Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, filiala Cluj-Napoca, si in parteneriat cu Centrul de Informare Turistica, si reprezinta un reportaj realizat sub forma unui jurnal fotografic, in vara anului 1999, perioada in care Armata Iugoslava s-a retras din Kosovo si Metohia, iar fortele NATO si formatiunile paramilitare albaneze au preluat controlul asupra regiunii.


MILINKO STEFANOVICI, renumit artist fotograf sarb, a fost martorul evenimentelor din acea perioada, si a realizat o serie de fotografii zguduitoare si purtatoare ale unui mesaj de exceptie. In egala masura, artistul se vadeste profund preocupat si de cutremuratoarea soarta a bisericilor ortodoxe din provincia sarba Kosovo si Metohia.
Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Serbia, MILINKO STEFANOVICI este apreciat ca fiind unul din cei mari artisti fotografi din toate timpurile de pe teritoriul fostei Republici Federale Iugoslavia.


Nascut la 12 martie 1947, in Kostainik, langa Krupani, Serbia, detinator al titlului de Maestru in fotografie al Uniunii Fotografilor din Iugoslavia, MILINKO STEFANOVICI a participat la numeroase expozitii nationale si internationale, obtinand o serie de premii si distinctii. In anii `80, era cunoscut indeosebi pentru genul de fotografie „Life”, iar incepand cu anii `90, se orienteaza spre teme din spatiul duhovnicesc si cel al traditiei.


Redactor, editor si pedagog, are o mare influenta asupra tinerei generatii de profesionisti ce isi desfasoara activitatea in domeniile jurnalistic si editorial, dar si in cadrul unor grupari artistice, mai ales datorita abordarii sale culturale ce imbina intr-o maniera specifica spiritul traditionalul cu cel modern.