REF: Piata Muzeului pe lista proiectelor finaliste la cel mai important concurs de arhitectura contemporana din Europa

Proiectul Municipiului Cluj-Napoca, “Reabilitari urbane centru istoric, faza 1 – Piata Muzeului si strazi adiacente”, a fost declarat finalist in cadrul competitiei internationale Premiile Europene pentru Spatii Publice Urbane 2010.

Competitia este o initiativa a Centrului de Cultura Contemporana din Barcelona (CCCB), in parteneriat cu Architecture Foundation of London (AF), the Architekturzentrum Wien (Az W), la Cité de l’Architecture et du Patrimoine of Paris, the Suomen Rakennustaiteen Museo of Helsinki (SRM), the Nederlands Architectuurinstituut of Rotterdam (NAi) si the Deutsches Architekturmuseum of Frankfurt (DAM).

Premiile Europene pentru Spatii Publice Urbane 2010 au ca scop recunoasterea publica a eforturilor municipalitatilor de a reabilita spatiile publice urbane din Europa, precum si a capacitatii de a integra in arhitectura contemporana mostenirea urbana a oraselor.

Juriul a fost format din personalitati marcante ale arhitecturii contemporane, printre care Rafael Moneo, presedinte al juriului, Severi Blomstedt (SRM, Helsinki), Ole Bouman (NAI, Rotterdam), Sarah Mineko Ichioka (AF, London), Francis Rambert (La Cité, Paris), Dietmar Steiner (AzW, Vienna) si Mr Peter Cachola Schmal (DAM, Frankfurt),

In anul 2010 au participat la competitie 303 proiecte din 32 de tari europene. Jurizarea s-a realizat in perioada 25 – 26 martie. Dintre acestea, 2 proiecte au luat premiul, 4 au primit mentiuni, iar 19 au fost declarate finaliste.

Marele premiu a fost acordat ex-eqvo pentru Den Norske Opera & Ballett, Oslo, Norvegia (Snøhetta) si Biblioteca in Aer liber din Magdeburg, Germany (KARO* with Architektur + Netzwerk). Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul www.publicspace.org

„Proiectul Clujului va fi inclus in lista proiectelor urbane promovate pe site-ul asociatiei, unde se regasesc cele mai valoroase realizari arhitecturale europene, site considerat de referinta de catre specialisti” a explicat Masha Zrncic, coordonator al Premiilor Europene pentru Spatii Publice Urbane.

„Nu stiu cati clujeni isi mai amintesc cum arata Piata Muzeului inainte de reabilitare, insa acest proiect a fost unul dintre primele prin care am inceput sa schimbam fata Clujului, sa ii redam stralucirea si sa facem din orasul nostru unul in care sa locuiesti cu placere si‚ in care sa poti petrece timp liber in mod agreabil” a declarat primarul Sorin Apostu.

„Ca urmare a acestei competitii, organizatiile profesionale din domeniul arihtecturii si urbanismului au transmis Primariei Cluj-Napoca felicitari pentru aceasta realizare, care a pus Clujul pe harta spatiilor urbane valoroase ale Europei” a precizat arhitectul – sef al Primariei Cluj-Napoca Ligia Subtirica.

“Reabilitari urbane centru istoric, faza1 – Piata Muzeului si strazi adiacente” a fost demarat in 2005. Lucrarile au fost realizate in 2006 de Tirrena Garboli. Valoarea lucrarilor a fost de 363.764 de euro. Suprafata pietei Muzeului este de 5.050 mp.