Ref: Vernisaj expoziţie personală a pictorului clujean Dorin Raţiu, intitulată „Nomad”.

Marţi 20 aprilie ora 17.00 la Bastionul Croitorilor din str. Baba Novac nr. 35 Cluj-Napoca, va avea loc vernisajul expoziţiei personale a pictorului clujean Dorin Raţiu, intitulată „Nomad”.
Evenimentul este organizat de Societatea Culturală Filarmonia în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistică.

Prezintă dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă Baia Mare, dr. Dan Marius Drăgan şi Sabin Mircea Rus

Cu această ocazie va fi lansat catalogul expoziţiei cu acelaşi titlu.

”Ardelean temeinic, Dorin Raţiu conversează cu Natura. O face în buna tradiţie existenţială antepostmodernă a contopirii emoţionale cu mediul, tocmai pentru „a crea aparenţe în propria interioritate”. Din câte ştiu, prietenul meu nu este un ecologist (sau, cel puţin, nu unul activist). Înclin deci să cred că pictura sa nu exprimă tezismele «păcii verzi», ci pur şi simplu experienţele căutării (şi regăsirii?) de sine prin dialog cu Lumea vizibilului natural.” dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă Baia Mare.

“Pictorul Dorin Raţiu face parte din acea specie a oamenilor – fluturi, aceia care-şi încarcă aripile cu lumină, de mai apoi se apucă să stropească în jurul său cu stropi păstoşi, voluptoşi, de culoare, toţi încărcaţi de o irizaţie magică, lucrurile, fiinţele şi viaţa noastră întreagă, cea în ultima vreme atât de ternă, de statică şi atât de dominată de statistică sterilă…” dr. Dan Marius Drăgan.

“Indiferent de direcţia în care apucă, ori de “vina” pe care el o atribuie călătoriei “de data aceasta”, Dorin Mircea Raţiu stă captiv în spiritul călătorului irlandez ce imortalizează scene, personaje, locuri ori păţănii în versurile unui cântec, doar că el, pune secundele călătoriilor sale într-o tuşă de culoare ori o pată de lumină, ce zugrăvesc într-un final, un mod de existenţă.” Sabin Mircea Rus.

Intrarea este liberă.