Ref: Precizari de interes public privind situatia chiriasilor din locuintele ANL


Contractele de inchiriere pentru cele 114 locuinte ANL de pe str Mehediti au fost incheiate pentru o perioada de 5 ani, conform legii, perioada care a expirat in luna august 2008. Conform Legii 152/1998, dupa expirarea termenului de 5 ani al contractelor de inchiriere, acestea se prelungesc pe cate o perioada de un an. In 26 august 2008, Consiliul Local a avut pe ordinea de zi un proiect de hotarare privind prelungirea contractelor cu un an, proiect retras de pe ordinea de zi, la solicitarea grupului de consilieri PNL, fapt relevat in minuta sedintei. Solicitarea a fost motivata de o serie de „sesizari” pe care doamna consilier local Steluta Cataniciu a declarat ca le-a primit, si in urma carora a solicitat verificarea chiriasilor ANL si a suspiciunii ca acestia ar subinchiria locuintele. In urma acestei solicitari s-au realizat o serie de verificari ale tuturor chiriasilor din blocurile ANL, iar, in luna aprilie 2009, prin HCL 185, s-a adoptat prelungirea cu un an a termenului de valabilitate a contractelor de inchiriere care indeplineau criteriile initiale de atribuire. Cu privire la restul, s-a constatat incetarea de drept.

Precizam ca HCL 185/2009 a fost adoptata, fara a se formula amendamente de catre consilierul PNL Steluta Cataniciu, la proiectul propus, raportat la modalitatea de recalculare a chiriilor pentru titularii de contract care au depasit varsta de 35 de ani, la momentul expirarii termenului de inchiriere a locuintelor, in ciuda faptului ca a fost prezenta la sedinta. Daca doamna consilier avea de opinat cu privire la modalitatea propusa spre a se proceda in cazul locuintelor ANL era momentul potrivit sa isi exercite drepturile legale de a initia un proiect de hotarare, sau sa solicite amendamente la proiectul propus. Precizam ca legislatia la momentul respectiv era aceeasi cu cea in vogiare la aceasta ora.

Apreciem ca, existand un act normativ care reglementeaza modalitatea de recalculare a chiriei pentru chiriasii este 35 de ani, din locuintele ANL, inclusiv cu exemplu de calcul a chiriei (anexa 16 la HG 165/2008), nu se impune promovarea unui proiect de HCL care sa reitereze prevederile unui act normativ.