Ref: Nu cumpăraţi porumb fiert de pe stradă!

Primăria Cluj-Napoca face din nou apel către cetăţeni să nu consume porumb fiert de la vânzătorii ambulanţi.

Comerţul neautorizat cu porumb fiert constituie o sursă de risc major pentru sănătatea populaţiei, generat de mai mulţi factori: provenienţa incertă din surse neautorizate sanitar, pregătirea în spaţii necorespunzătoare din punct de vedere igienic, comercializarea în condiţii improprii (pe stradă), transportul de la locul de preparare la cel de vânzare în recipienţi deschişi (de cele mai multe ori cu mijloacele de transport în comun), starea de sănătate a persoanelor care prepară şi comercializează porumbul. Consumul acestui aliment poate duce la îmbolnăviri ale populaţiei de hepatită virală, dizenterie, toxinfecţii alimentare sau alte boli digestive.

Pe lângă faptul că prin activitatea pe care o desfăşoară, vânzătorii de porumb fiert pun în pericol sănătatea consumatorilor, aceştia încalcă şi prevederile legale privind practicile comerciale. Aceştia nu au statutul de comercianţi autorizaţi, neavând niciun fel de autorizaţii care să le confere această calitate, locurile unde vând porumbul nu sunt autorizate, nu deţin documente care să ateste provenienţa produselor, nu sunt autorizaţi din punct de vedere sanitar şi al siguranţei alimentelor.

Inspectorii Primăriei de la Serviciul Inspecţie comercială acţionează zilnic, pe toată raza municipiului, inclusiv în apropierea zonelor de agrement, pentru depistarea comercianţilor de porumb fiert, sancţionarea acestora, confiscarea şi denaturarea porumbului. În luna iulie 2010 au fost aplicate vânzătorilor ambulanţi 32 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.800 lei, conform prevederilor Legii nr. 12/1990, republicată, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.
Recomandăm populaţiei să nu consume acest aliment şi să anunţe în mod operativ la numărul de telefon 0264-598784 (Dispeceratul Poliţiei comunitare) existenţa acestor forme de comerţ ilegal şi neigienic.