Parteneriat pentru sănătatea copiilor din grădiniţele clujene

Echipa de specialişti în diabet, boli metabolice şi nutriţie condusa de prof. dr. Nicolae Hâncu, împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca va începe o verificare a modului în care se realizează alimentaţia copiilor din grădiniţele clujene.

“Doresc să ajungem în fiecare unitate, să vedem în ce fel este alcătuit meniul, cum se gătesc alimentele dar şi dacă ce este scris pe hârtie se regăseşte şi în farfuria copiilor” a explicat primarul Sorin Apostu. “Totodată, cu ajutorul domnului profesor Hâncu vom realiza la finalul acestei verificări de detaliu un “manual de bune practici” care să conţină recomandări cu privire la ce tip de alimente trebuie folosite cu precădere, dar şi o listă de interdicţii privind produse pe care grădiniţele nu vor avea voie să le achiziţioneze” a completat primarul.

“Iniţiativa Primăriei Cluj-Napoca este o noutate în ţara noastră şi este foarte necesară pentru că ne ajută să putem schimba lucruri despre care ştim deja de mult timp că sunt nesănătoase, dar nu puteam opri continuarea lor. Ştiu de la părinţii care vin cu copii la tratament că în grădiniţă nu primesc mereu alimente sănătoase pentru copii, sau meniurile sunt prea stereotipe, lucru care afectează comportamentele alimentare ale micuţilor” a declarat prof. Nicolae Hâncu. “Sunt atât de convins de utilitatea acestui proiect, încât vă asigur că voi participa personal cel puţin la primele verificări pentru a vedea exact unde se greşeşte şi cum se pot remedia lucrurile” a mai spus reputatul medic.

Grădiniţele din municipiu sunt, din punct de vedere administrativ în subordinea municipalităţii, care, prin alocări de la bugetul local susţine funcţionarea acestor unităţi şcolare.

Alocaţia de hrană este achitată de părinţi, se stabileşte la început de an în cadrul şedinţelor cu părinţii, iar în acest an este în medie de 7-7,5 lei/zi/copil.

În grădiniţe copiii mănâncă două mese şi o gustare, respectiv mic dejun, prânz cu trei feluri de mâncare (supă, fel de bază şi desert), iar la plecare copiii primesc o gustare, fie fruct, fie iaurt, fie, patiserie.