Ref: Verficari pentru tinerea sub control a preturilor din pietele clujene
 
Primaria municipiului Cluj-Napoca prin Serviciul Administrare Hale si Piete, in colaborare cu Politia Comunitara au intesificat in ultima perioada verificarile comerciantior din pietele agroalimentare adminsitrate de catre municipalitate, cu scopul de a urmari modalitatea in care se respecta prevederile HCL 247/2010 privind respectarea pragurilor maximale ale preturilor la produse. Verificarile s-au efectuat in pietele Hermes, Flora, Zorilor, Grigorescu si IRA, singura dintre acestea unde nu au fost identificate niciodata pana acum nereguli privitoare la preturile practicate fiind piata IRA – cea mai ieftina piata din municipiu in acest moment.
 
In cadrul acestor controale s-a constatat ca exista situatii in care unii comercianti practica preturi foarte aproape de limita maximala, sau chiar situatii in care s-a depasit, la unele produse, dublul preturilor de referinta, fapt care constituie contraventie in baza HCL 247/2010.
 
Adminsitratorii pietelor au aplicat numeroase avertismente, prin care comerciantilor li s-a cerut sa respecte regulamentul, iar in situatiile in care acestia nu s-au conformat, au fost aplicate amenzi, pana in acest moment fiind 5 amenzi in valoare de 2.500 de lei. Totodata comerciantii amendati au fost sanctionati si cu 3 puncte de penalizare, la urmatoarea abatere pierzand definitiv dreptul de a mai comercializa in pietele publice.
 
„In urmatoarea perioada, mai ales ca ne apropiem de perioada Sfintelor Paste si incepe sezonul legumelor proaspete, am cerut ca numarul verificarilor sa fie intesificat, pentru a ne asigura ca in pietele noastre clujenii cumpara marfa ieftina si de provenienta locala, salata, ridichi si ceapa verde care au crescut in gradinile din jurul Clujului si nu au ajuns pe tarabe prin Vama Bors. Nu accept ca in pietele construite din banii clujenilor, sa nu fie respectat regulamentul prin care incercam sa le asiguram produse de cea mai buna calitate, la preturile cele mai scazute” a declarat primarul Sorin Apostu. „Am discutat si cu prefectul judetului, dl. Florin Stamatian, ca impreuna sa ducem controalele in tot judetul si sa verficam ca produsele vandute ca fiind recolte ale producatorilor locali, au crescut cu adevarat in gradinile, solariile sau serele din Jucu, Apahida, sau Moldovenesti” a mai spus primarul.
 
Reamintim ca in anul 2010 Consiliul local a adoptat o serie de hotarari al caror scop este mentinerea unui nivel al preturilor cat mai scazut, pentru stoparea speculei cu alimente, precum si a garantarii de catre comerciant a provenientei alimentelor vandute. Astfel, prin HCL 247/2010 „constituie contraventie comercializarea produselor la preturi care depasesc dublul preturilor de referinta comunicate zilnic de catre Centrul Agro Transilvania si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500 si 1000 de lei si acordarea a trei puncte de penalizare”. Totodata hotararea prevede ca „la cumularea a cinci puncte de penalizare utilizatorul pietei va pierde spatiul de vanzare atribuit de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca”. 
 
HCL 310/2010 prevede obligativitatea comerciantilor de a afisa vizibil provenienta produsului vandut prin marcarea cu etichete-tip cu mesajul „produs romanesc”, respectiv „produs din import”, nerespectarea acesteia sanctionandu-se cu amenda intre 200-400 de lei, respectiv aplicarea a 2 puncte de penalizare.
 
Prin HCL 150/2009, HG 661/2001 sunt reglemetate situatiile in care producatorii agricoli comercializeaza produse care nu sunt realizate in gospodaria proprie si cuantumul amenzilor riscate de acestia. Prin HCL 150/2009 amenzile sunt de la 1000 – 2.500 de lei, iar prin HG 661/2001 amenzile sunt de la 5.000 – 10.000 de lei.  
 
Pietele IRA si Grigorescu au fost construite in anul 2010, oferind astfel conditii civilizate de comert cu alimente perisabile. Cele doua investitii, in valoare de aproximativ 1,6 milioane de lei, au fost realizate din economiile pe care Primaria le-a facut in 2010 la consumul de combustibil, obiecte de birotica, hartie, expedierea instiintarilor si la factura de telefonie mobila.
 
Biroul Mass-media
Primaria Cluj-Napoca