Ref: Studenti americani in stagiu la Cluj-Napoca
 
Marti, 10 mai 2011 primarul Sorin Apostu a primit in Sala de Sticla vizita unui grup format din 16 studenti si trei profesori de la Facultatea de Medicina a Universitatii South Carolina (USC), aflati in municipiul nostru in perioada 9-26 mai.a.c, pentru un stagiu de practica profesionala de trei saptamani la Institutul de Oncologie si Clinica Medicala III. Proiectul s-a nascut din initiativa unui tanar clujean, Tudor Oroianu, student in universitatea americana si a dorit sa impartaseasca cu tinerii studenti americani experienta practicii in spitalele clujene – considerate repere profesionale in medicina oncologica si de chirurgie.
 
“Visul meu a fost sa vin la Cluj-Napoca alaturi de colegii mei din Universitatea South Carolina, iar Primaria Cluj-Napoca si Universitatea de Meficina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj au facut din dorinta mea un proiect real. Ma bucur sa regasesc acasa la Cluj-Napoca un oras care a crescut enorm de la momentul anilor '90 cand prezenta strainilor era o exceptie, la ceea ce ofera azi, o comunitate moderna care a integrat in mod fiziologic toti investitorii si strainii care au venit aici, o data cu extraordinara dezvoltare a orasului” a declarat Tudor Oroian, student clujean la USC. 
 
“Ma bucur ca reusim sa intermediem astfel de contacte cu institutii din orasele noastre infratite, si sa aducem la Cluj-Napoca tineri studenti la inceput de cariera, pentru care contactul cu specialistii din clinicile clujene poate fi decisiv in alegerea specializarii pe care o vor alege. Pentru unii dintre ei este prima iesire din granitele Statelor Unite si sunt fericit ca orasul nostru este primul pe care il viziteaza” a declarat primarul Sorin Apostu.
 
Orasul Columbia, din South Carolina este infratit cu Cluj-Napoca din anul 1991 si, in baza acestui fapt, intre cele doua universitati de medicina aceste orase s-au creat legaturi de colaborare foarte stranse. In acest an parteneriatul vizeaza schimburi academice pentru studenti de facultate, aflati in primii ani de studiu, numiti “Premed school”. Studentii americani vor avea sansa sa ii asiste in activitatea lor, impreuna cu alti studenti medicinisti clujeni, pe medicii coordonatori implicati in acest stagiu experimental, proiect-pilot care se doreste a fi un punct de plecare pentru o colaborare de lunga durata intre UMF Cluj si USC, Columbia, SC. Programul prevede ca in vara anului 2012 un grup de studenti medicinisti clujeni sunt asteptati sa intoarca vizita, pentru un stagiu in cadrul Providence Institute din Columbia, SC.
 
Primaria municipiului Cluj-Napoca participa in acest program bilateral prin furnizarea de servicii de orientare turistica pentru musafiri, precum si prin furnizarea unor facilitati de comunicare. Centrul de Informare Turistica din cadrul institutiei noastre le-a facut oaspetilor americani un tur al centrului Clujului, avand ca punct de plecare Bastionul Croitorilor. Totodata Primaria le pune la dispozitie pe durata vizitei, dispozitive de telefonie mobila potrivite sistemului de telecomunicatii din Europa.
 
 
Biroul Mass-media
Primaria Cluj-Napoca