Ref: Clujenii care vor manca frigaruia bloggerilor ii vor ajuta pe copiii dependenti de dializa sa vada marea la vara
 
Unul dintre evenimentele stradale cele mai asteptate din cadrul primei editii a festivalului „Zi-le de Cluj” este frigaruia –record de 100 de metri lungime pe care bloggerii clujeni coordonati bloggerul culinar Adrian Hadean o vor realiza si gati sambata, 28 mai 2011, pe str. Mihail Kogalniceanu, incepand cu ora 17.00.
Pentru a creste importanta acestui eveniment comunitar, initiatorul acestuia, Adrian Hadean a decis ca, la final, frigaruia sa fie oferita clujenilor participati contra unei donatii modice, care sa constituie un fond pe care bloggerii il ofera tinerilor cu insuficienta renala cronica din cadrul Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”.
„Aceasta boala cumplita nu iarta si, din pacate multi dintre copiii care sufera de insuficienta renala cronica se indreapta spre un destin nemilos, care nu le permite sa ajunga la varsta maturitatii. A merge la mare este pentru acesti tineri un vis, iar conditiile speciale pe care le impune necesitatea de a face zilnic dializa, transforma un lucru banal pentru multi dintre noi, o vacanta, la un vis greu de indeplinit pentru acesti suferinzi. Vom oferi fiecare portie din cea mai lunga frigaruie din lume, frigaruia bloggerilor contra unei donatii de 5 lei, care va fi depusa intr-o urna special amenajata. Cu banii obtinuti vom putea sa implinim acest vis al tinerilor cu insuficienta renala cronica” a declarat  bloggerul culinar Adrian Hadean.
Tabara de vara este organizata in fiecare an cu eforturi imense de catre singura asociatie clujeana care are ca obiect de activitate ajutorarea acestei categorii atat de speciale de tineri, ai caror rinichi nu functioneaza, iar viata lor nu poate fi despartita de aparatele de dializa,
Asociatia pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”.
„Tinerii asteapta un an intreg acest eveniment special pentru ei, o mica vacanta la Marea Neagra, pentru multi, din pacate, poate ultima”  a explicat presedintele asociatiei, Emanuel Ungureanu, care isi ghideaza activitatea si viata personala in jurul ideii ca pentru acesti copii, „viitorul inseamna azi”. „Gestul bloggerilor clujeni este unul remarcabil, si este totodata pentru prima data cand o comunitate atat de diversa se alatura cu atat de mult entuziasm asociatiei noastre in dorinta de a aduce bucurie si speranta, si un pic de sare, langa gustul amar continuu pe care il simt zilnic acesti copii” a mai spus Ungureanu.  
Grupul membrilor asociatiei este format in acest moment din 35 de tineri cu varste cuprinse intre 7 si 25 de ani, care fac dializa de trei ori pe saptamana. In timpul vacantei la mare aparatul de care depinde viata lor va trebui sa fie in imediata proximitate, motiv pentru care costurile unui astfel de proiect se ridica in mod uzual la circa 50.000 lei, in care se include zborul cu avionul – pentru ca nu rezista la transportul rutier pe distante mari, cazarea si tratamentele.
 
Detalii privind frigaruia
Punerea in practica a unui astfel de proiect presupune un efort colectiv impresionant, precum si sustinerea materiala semnificativa a partenerilor acestui proiect.
Suportul frigaruii va fi construit pe un cadru metalic, acoperit cu placi OSB, pe mijlocul carora se va cladi un camin din caramida – lung de peste 100 de metri, in care se vor pune carbunii pentru jar. Frigaruia va fi montata pe un sistem din inox, construit special de catre partenerii nostri, companiile clujene CSI si InoxMetal, care au realizat un instrument impresionant, care ne va permite sa gatim la foc constant, simultan, cei 100 de metri de frigaruie. Este un record unic in lume si chiar daca nu am solicitat organizatiilor internationale omologarea sa, clujenii care vor fi alaturi de noi in 28 mai vor putea fi mandri sa deguste un preparat delicios, realizat in conditii unice in lume”  a explicat Adrian Hadean, initiatorul acestui proiect indraznet si bloggerul care a reusit sa coaguleze energiile creatoare si entuziasmul intregii comunitati clujene de social media.
Partenerul care va furniza materialele de constructie si expertiza de a crea suportul frigaruii este nimeni altul decat „ambasadorul” Baumax – simpaticul personaj pe care care compania il utilizeaza in acest an pentru a promova serviciile de consultanta oferite clientilor sai.
Adrian Hadean a explicat ca ingredientele folosite pentru frigaruie au fost alese cu grija, pe criterii de calitate, pentru ca proiectul respecta principiile unei alimentatii de calitate – pe care le promoveaza in atat in campaniile si proiectele pe care le deruleaza, cat si in retetele oferite zilnic pe blogg-ul sau culinar, www.adihadean.ro.
„Am decis sa utilizez in frigaruie carne de pui „fericiti” de la Agricola Bacau, care ne pun la dispozitie si celelalte sortimente de carne. Legumele vin direct din gradinile producatorilor clujeni, care le vand zi de zi in pietele municipalitatii, iar amestecul de mirodenii il voi prepara eu insumi”  a mai spus Hadean. „De asemenea, ceapa din frigaruie va sosi la Cluj- Napoca din „tara cepei” – localitatea Pericei din judetul Salaj, singura localitate cu un monument dedicat cepei si un record mondial pentru cea mai lunga cununa de ceapa din lume”.
Alaturi de bloggerul culinar vor fi pe toata durata evenimentului – de la pregatirea ingredientelor si pana la obtinerea delicioasei frigarui majoritatea clujenilor care si-au facut un nume in social media. Bloggerii implicati in proiect sunt:
Florica și Zicu de la TVDece, Lorand Minyo, Ruben Kislaki,Groparu, Anda Calinici, Dan Ciulea, Alex Ursa, Daniel Rus,Dragos Mone,Bogdan Besliu, Vlad Cucu, Alexandra Craciun de la Urban GourmetCristian Gog, Sanda, Mironeasca, Adriana, Mihaela, Alex Bartiș, Andrei Aroneț, Marian Hurducaș, Raluca Crisan, Lush, @Mariuspan, Robert, Maria Eftimie, Andrei Palatkas, Vlad ilariantu‘, Doru Pușcaș, LaideePurpl, Alma, Zaineasca, Stil masculin, Robintel, Dan Oltean (paginadesport.info), Psaico.
Bloggerii clujeni sunt inimosi, voluntari, sinceri si toate aceste calitati ale lor ii fac sa fie unii dintre cei mai influenti membri ai comunitatii noastre. Prezenta lor intr-un eveniment atat de important in calendarul primei editii a festivalului „Zi-le de Cluj” este un raspuns incurajator din partea comunitatii ca suntem pe drumul potrivit in acest demers de a transforma ultima saptamana din luna mai a fiecarui an in saptamana clujenilor, prin organizarea festivalului orasului”  a declarat primarul Sorin Apostu.  
 
Biroul Mass-media
Primaria Cluj-Napoca