Luni, 23 mai 2011, a expirat termenul limita pentru inscrierea in concursul „Arhitectii Viitorului – Cluj-Napoca in anul 2020” , ocompetitie de proiecte integrate care i-a invitat pe tinerii clujeni sa isi afirme talentul arhitectural, prezentand prin machete si eseuri gandurile si ideile lor despre modul in care va arata Clujul viitorului in anul 2020. Partenerul municipalitatii in acest proiect este compania farmaceutica Terapia Ranbaxy, care a pus in joc premii extrem de interesante pentru tinerii clujeni si care a propus de fapt, competitia, ca o pregatire a tinerei generatii pentru proiectele de viitor ale comunitatii, dintre care statutul de Capitala Culturala a Europei este cel mai clar conturat in acest moment.
 
In concurs au fost depuse 41 de proiecte, de catre 41 de echipe formate din 3 – 5 membri. Machetele inscrise in competitie cantaresc intre cateva sute de grame si circa 10 kg.
 
Recordul absolut il detine Liceul Sincai – de unde s-au inscris 25 de echipe de elevi. Liceul de Arte Plastice „Romul Ladea” are inscrise in concurs 8 echipe. Au mai depus proiecte elevi ai Liceului Avram Iancu – 2 proiecte, cei ai Scolii Internationale Cluj – 2 proiecte, ai Colegiului Tehnic Anghel Saligny (1 proiect), Grupului Scolar Protectia Mediului (1 proiect) si Liceului Teologic Baptist „Emanuel” (1 proiect).
Totodata, un proiect a venit de la Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF) – unde elevii din familii cu posibilitati materiale reduse isi fac temele si se pregatesc pentru bacalaureat, cu ajutorul unor tutori oferiti de asociatie. Practic aici este vorba despre o echipa cu membri din diferite unitati scolare. 
 
In total, au intrat in competitia pentru premiile de 30.000 de lei (aprox. 9.000 de euro) un numar total de 160 de elevi clujeni de liceu.
 
Dimensiunile machetelor inscrise in concurs sunt intre 45X45 de cm si 1X1m, toate fiind insotite de eseuri prin care este descris conceptul pe care tinerii l-au promovat in cadrul competitiei. In aceste zile are loc jurizarea, urmand ca festivitatea de premiere sa aiba loc duminica, 29 mai 2011 – de la ora 11.00, in Piata Unirii.
 
Proiectul „Cluj-Napoca 2020 – Capitala Culturala Europeana” este unul dintre cele mai importante dintre proiectele pe termen lung asumate de catre municipalitate. In acest context, propunerea companiei clujene Terapia Ranbaxy de a crea un concurs prin care tinerii clujeni vor fi provocati sa ofere o viziune asupra orasului nostru in anul 2020, a fost binevenita.
 
 
Declaratii
 
 
primarul Sorin Apostu.
„Dincolo de frumusetea proiectului, de originalitatea sa, faptul ca acest concurs este rezultatul initiativei unuia dintre partenerii comunitatii clujene in toate proiectele pe teme de educatie pe care le-am derulat in ultimii ani, ma face sa fiu cu atat mai multumit, pentru ca este un semn ca dincolo de usile Primariei acest proiect pentru anul 2020 a gasit sustinatori care cred in capacitatea noastra de a ne demonstra specificitatea in contextul european”.
 
Dragos Damian – CEO al companiei clujene Terapia Ranbaxy
„In ultimii ani, strategia noastra de responsabilitate sociala a vizat in principal implicarea in sustinerea diferitelor proiecte educationale, iar motivul pentru care am ales sa facem acest lucru este extrem de simplu – credem ca investitia in educatie este o investitie majora in viitor. Inspirati de dorinta municipalitatii de a aduce Clujului titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2020, ne-am gandit sa ii invitam pe tinerii de astazi, viitorii lideri ai Clujului de maine, sa dea frau liber imaginatiei, creativitatii si fanteziei si sa ne prezinte viziunea lor inovativa asupra arhitecturii Clujului in anul 2020, un oras pe care ni-l dorim Capitala Culturala Europeana, un model pentru intreaga Europa si, de ce nu, pentru intreaga lume”.
 
Anca Cristina Hodorogea – inspector scolar general ISJ Cluj
„Dupa implicarea in proiectele „10 pentru Cluj” si „Primar pentru o zi”, participarea la concursul lansat astazi este un motiv de bucurie pentru noi. Parteneriatele public-privat constituie o prioritate pentru institutia noastra, iar acest concurs da posibilitatea copiilor de a fi creativi si inovatori. Cred ca vom fi surprinsi placut de ceea ce vor realiza elevii impreuna cu profesorii clujeni la finalul acestui concurs”.