Stadiul lucrarilor la Parcul “Simion Barnutiu” si la cladirea Cazino

Lucrarile de reabilitare demarate in urma cu o luna la Parcul “Simion Barnutiu” si la cladirea Cazino sunt in plina desfasurare.

Detalii privind lucrarile in parc:
Pana in acest moment se respecta graficul de lucrari prevazut in contract. Pana in acest moment s-au realizat urmatoarele lucrari:
Au fost desfacute dalele de beton pe aproximativ jumatate din suprafata parcului.

S-a inceput sapatura la alei  pentru decopertare – circa 20% s-a realizat deja.

S-a asternut umplutura cu balast – pe aleea principala si 25% din viitoarea pista de biciclete (care se va amenaja pe o latura a parcului – cea dinspre Somes,pe o lungime de peste 1 km).

S-a desfacut gardul metalic de imprejmuire si gardul viu, care va fi replantat. Au fost demontate 4 podete si banci si au inceput lucrarile de demolare la breteaua dinspre strada Cosbuc, in vederea extinderii parcului.

Parcul  Central a fost extins inspre stadion, prin includerea uneia dintre bretelele rutiere, si zona verde din mijlocul acceselor catre Spailul Independentei. in acest fel s-a castigat  aproape 900 de mp de spatii verzi suplimentar.

Se introduce in parc o noua alee pentru biciclete si jogging, care va face legatura intre centrul orasului si pistele din zona stradionului (aleea este situata pe latura nordica, paralela cu linia de tramvai).

Caile de acces nu vor mai avea trepte, ci vor avea pante usoare pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilitati motorii. Suprafetele vor fi pietruite si vor exista dalaje cu piatra. O alta noutate se refera la faptul ca vor fi montate sisteme de parcare pentru biciclete.

Din cele 18 cai de acces reabilitate una este noua (calea de acces din coltul parcului extins inspre stadion)

La intrarile in parcuri vor fi montate panouri de orientare cu harta parcului

Vor fi amplasate 232 de banci noi, care vor fi montate pe un platforme impermeabile, pentru a evita formarea de noroi, sau colectarea apei de ploaie. Majoritatea bancilor sunt prevazute cu locuri speciale pentru carucioare de copii (pentru a nu lasa copiii pe alee) si locuri pentru persoanele cu dizabilitati motorii.

Cele 31 de podete din parc vor fi reabilitate astfel incat sa-si recupereze aspectul interbelic. Totodata se vor monta 7 cismele noi.

In privinta lucrarilor realizate la Cladirea Casinou s-au realizat urmatoarele:

S-a inlaturat tencuiala pe toata cladirea, s-au desfacut tavanele, s-a realizat demolarea corpurilor parazitare si a celor din preajma cazinoului si au fost demarate lucrarile de zidarie. O parte din invelitoarea veche a fost inlaturata si au inceput lucrarile de reparatie la sarpanta si se va inlocui structura de lemn a planseelor. S-a inceput desfacerea tencuielilor exterioare si s-au dezafectat toate instalatiile vechi din cladire (care au fost predate primariei pentru refolosire)

De mentionat faptul ca ACI si-a propus sa finalizeze exteriorul cladirilor in aceasta toamna pentru a nu fi impiedicati sa lucreze pe timpul iernii, atunci cand constructorul si-a propus sa realizeze amenajarile interioare cladirii.

Materiale reciclate si refolosibile

Urmare a lucrarilor de modernizare a parcului “Simion Barnutiu” vor fi reciclate circa 264 mc de dale sparte, betoane de la banci si borduri de granit rezultate din dezafectarea aleilor, precum si 168 stalpi metalici care au fost corodati de rugina. Banii proveniti din valorificare materialelor reciclabile vor intra in contul Primariei.

Vor fi refolosite dupa reparatii

–          11.322 bucati (430 paleti) de dale

–          109 banci de tip parc

–          167 bucati panouri metalice de gard

Obiectele si materialele refolosibile vor fi distribuite in celelalte parcuri care prezinta deficit de aceste materiale.

Valoarea proiectului este de 40.054.575,96 lei, obtinuta din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Regional, axa 1.1 destinata polilor de crestere.