Ref: Cluj-Napoca – finalista in concursul Arhetipuri
 
Cluj-Napoca a intrat in finala concursului Arhetipuri 2011 alaturi de alte 3 orase. “Arhetipuri” este cel mai important concurs de arhitectura pentru spatiu public urban, la nivel national. Cluj-Napoca a depus proiectul “Cityscope” care reprezinta un ansamblu de periscoape pe Paltoul Salii Sporturilor.
 
Prima etapa a concursului de arhitectura pentru spatiul public urban din Romania s-a incheiat. Au fost inscrise un numar de 122 de proiecte ce au provenit de la arhitecti din peste 15 tari. In urma jurizarii etapei intai, au fost stabilite cele 10 proiecte finaliste, care s-au calificat in cursa pentru marele premiu de 15.000 euro si a stabilirii pavilionului castigator. Cluj Napoca se afla printre cele 4 orase finaliste, alaturi de Bistrita, Bucuresti si Iasi.
 
In perioada 1-28 august 2011, se desfasoara a doua etapa a concursului Arhetipuri 2011 iar in data de 2 septembrie vor fi stabilite proiectele castigatoare de catre un juriu majoritar international.
 
Pavilionul castigator al editiei 2011 a concursului Arhetipuri trebuie, in baza angajamentului comun sa fie construit in locatia pentru care a fost propus, avand un buget maxim de 100.000 euro. Pavilionul este in beneficiul comunitatii locale din orasul castigator si va fi expus pentru o perioada de 12 luni.
 
Proiectul orasului nostru, “Cityscope”, a fost proiectat de o echipa mixta de arhitecti romani si francezi, Viorel si Cristina Costea, impreuna cu Jean-Noel Missonnier.
 
Juriul a apreciat ca: „Proiectul propune un mod inedit de interactiune al oamenilor cu orasul. Pe un amplasament situat la oarecare distanta fata de punctele de atractie ale orasului, instalarea periscoapelor face posibil contactul de la departare cu orasul. […] Periscopul e o metafora a modului in care percem noi realitatea, intotdeauna mediat, oglindit si filtrat, niciodata direct, tot asa cum si periscopul face uz de oglinzi. […] Pavilionul are doza necesara de ludic pentru a se distanta de un discurs steril si pur didactic despre oras si despre valorile sale, dar inserand in jocul descoperirii orasului suficienta incarcatura si sens.”
 
Proiectul urmeaza sa fie realizat pe platoul Salii Sporturilor, daca va fi desemnat castigator.
 
 
Biroul Mass-media
Primaria Cluj-Napoca