Programul demarat de cativa ani de catre Primaria municipiului Cluj-Napoca de gasirea de solutii pentru cresterea numarului de locuri pentru copiii clujenilor in cresele de stat aduce in aceasta toamna 110 noi locuri in aceste institutii de ingrijire. De la preluarea creselor in anul 2007 si crearea Centrului bugetar, numarul de locuri in aceste institutii de ingrijire a crescut de la aproape 400 de copii, la peste 800 de copii in 2011. Mai mult, odata cu finalizarea celor doua proiecte de noi constructii vom putea ajunge la 1000 de locuri in crese in viitorul apropiat, probabil de la anul viitor.
 
Trebuie mentionat si faptul ca toate cresele au fost modernizate si aduse la standardele actuale de ingrijire de la un nivel care le facea mai mult sa sperie parintii decat sa ii atraga.
 
Circa 50 de locuri s-au creat in Manastur, prin extinderea cladirii existente pe strada Meziad cu peste 500 mp. Practic a fost dublata atat suprafata cladirii cat si locurile disponibile in cresa, intr-o zona in care cererea de locuri este extrem de mare, Manasturul fiind un cartier, dinamic cu multe familii tinere.
 
In cadrul aceluiasi proiect a fost extinsa si bucataria astfel incat sa permita deservirea a inca 3 crese apartinand centrului bugetar, care nu dispun de bucatarie proprie. De asemenea, investitia a inclus si acoperirea aripii vechi din cladire cu tigla si amenajarea curtii, care acum permite accesul parintilor la venire si la sosire cu masina, fara sa se mai produca blocaje si ocuparea locurilor de parcare ale vecinilor.
 
Valoarea totala a lucrarilor realizate in acest an la cresa nr 8 de pe strada Meziad se ridica la 1.022.000 de lei, din care lucrarile de extindere a fost de 862.000 lei, la care se adauga mobilierul micutilor – 60.000 lei si investitia necesara dotarii bucatariei cu echipament si mobilier in valoare de 100.000 lei.
Lucrarile au fost executate de catre SC.Gentilia Construct, desemnata castigatoare la licitatia organizata in 2010.
 
Background
Alte doua crese vor fi construite la Cluj-Napoca din fonduri guvernamentale pe strada Coastei si pe str. Grigore Alexandrescu. Cladirile vor avea regim de inaltime parter, si o suprafata de 1.500 mp din care suprafata construita 634,45 mp, pe care municipalitatea l-a pus la dispozitie. Am cautat cu mare grija aceste spatii pentru a diminua deficitul de locuri in crese in aceste doua zone alese.