Primaria a demarat actiunea de inventariere a imobilelor deteriorate din zona de protectie a monumentelor istorice si se va termina intr-o saptamana.
 
Au fost verificate deja 690 de imobile, iar 310 dintre acestea necesita reparatii.
 
De asemenea, am aplicat si sanctiuni contraventionale in valoare de 86.500 de lei din cauza intretinerii necorespunzatoare a cladirilor unui numar de 105 proprietari (conform HCL nr. 191/2009).
 
In ceea ce priveste programul de revitalizare al Primariei, demarat in 2005, acesta prevede faptul ca proprietarii trebuie sa fie de acord cu luarea acestei hotarari in proportie de 100%, iar banii se recupereaza de la proprietari in 120 de rate lunare.
Primaria Cluj-Napoca a realizat pana in prezent lucrari la 71 de imobile din zona centrala (din 2005 si pana astazi) prin programul de revitalizare al cladirilor.
 
De asemenea, proprietarii a 39 de imobile si-au dat toate acordurile de principiu pentru a fi incluse in programul de revitalizare derulat de Primarie. Licitatia pentru contractarea lucrarilor de revitalizare la aceste imobile va fi programata in primavara anului viitor.
 
Proprietarii pot acum beneficia acum si de prevederile legii 153/2011. Ei pot beneficia de credite bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata 100%, pentru executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit detinute.
Perioada de rambursare a creditului este de maximum 5 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor. Un astfel de credit poate fi contractat atat de catre asociatiile de proprietari (prin hotararea a minimum 90% dintre membrii asociatiei de proprietari), cat si de proprietarii de locuinte unifamiliale. Cred ca ar trebui sa profite de aceste facilitati oferite de Guvern in aceasta perioada de criza, mai ales acum cand lucrarile sunt mai ieftine.
Vom realiza o ampla campanie de informare (inclusiv in Jurnalul Municipal, pe site, fluturasi), astfel incat oamenii sa cunoasca beneficiile acestui program, iar prin constientizarea lor municipalitatea clujeana spera ca in vara anului viitor sa existe cat mai multe lucrari finalizate in acest fel.