Ref: Recensamantul populatiei şi al locuintelor la Cluj-Napoca.

Pana in prezent, pe parcursul celor 6 zile de recensamant (20-25 oct), la Cluj-Napoca au fost luate in evidenta 186.289 de persoane şi 75.732 de locuinte. Nu au fost constatate pana in prezent probleme, nici din partea recenzorilor, nici din cea a cetatenilor.
 
Primaria a pus la dispozitia cetatenilor numarul de telefon 43.00.11, care este disponibil zilnic, intre orele 8.00 şi 20.00, pe tot parcursul desfaşurarii recensamantului (inclusiv sambata şi duminica). In general cetatenii suna sa se intereseze despre recenzorii care sunt arondati zonelor in care locuiesc pentru ca unii nu au fost acasa in momentul in care a fost realizat recensamantul in blocul in care locuiesc.
 
Este bine de ştiut faptul ca declaratiile populatiei inregistrate la recensamant NU pot fi utilizate in alte scopuri decat in cele statistice şi nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligatii. Aşadar, informatiile furnizate de populatie vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor institutii şi nu vor fi folosite, in nici o situatie, de alte institutii (in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetateniei etc). Amenzile pe care le risca recenzorii daca incalca aceasta confidentialitate sunt intre 2000 şi 5000 de lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale.

Background
La nivelul municipiului Cluj-Napoca au fost infiintate 21 de circumscriptii, 208 sectii şi 1500 sectoare. Peste 1600 de clujeni participa in calitate de recenzori la organizarea recensamantului populatiei şi al locuintelor, care are loc in perioada 20 – 31 octombrie 2011.
Recenzorii au obligatia sa se legitimeze in momentul in care se prezinta la locuinta persoanelor care urmeaza sa fie chestionate. Aceasta legitimatie poarta insemnele Institutului National de Statistica. De asemenea, recenzorii vor avea asupra lor şi cartea de identitate sau buletinul, iar in cazul in care cetatenii solicita aceştia se vor legitima şi cu buletinul.
 
Interviul va dura in medie 40 de minute. Trebuie completate in total 8 chestionare (pentru gospodarie, locuinta/cladire, persoane, persoane plecate in strainatate, persoane plecate pentru o perioada mai indelungata, spatiul colectiv de locuit, persoane temporar prezente, personalul de recensamant – care cuprinde date despre recenzor).
 
Programul de lucru al unui recenzor va fi zilnic intre orele 8.00 şi 20.00.
Sloganul sub care este organizat recensamantul, “Pentru ca fiecare conteaza” releva tocmai ideea ca fiecare persoana inregistrata şi fiecare informatie obtinuta cu prilejul recensamantului conteaza in fundamentarea programelor şi proiectelor de dezvoltare atat la nivelul Uniunii Europene, cat şi in plan national şi local.
Raspunsul la toate intrebarile chestionarului trebuie sa fie facut ştiind ca toate informatiile ce vor fi oferite beneficiaza de protectia confidentialitatii, garantata prin lege, ca ele nu vor fi folosite in nici un alt scop decat cel statistic.
 
Fata de recensamintele anterioare, Recensamantul Populatiei şi al Locuintelor 2011, primul ce are loc dupa accederea Romaniei in Uniunea Europeana, ofera in planul Uniunii datele şi informatiile necesare cunoaşterii potentialului uman al intregii comunitatii europene, cu informatii relevante privind mişcarea migratorie a acesteia intre diferitele tari membre şi in afara Uniunii, cu un accent special asupra populatiei in varsta de munca. Astfel, recensamintele nationale au loc loc in toate tarile membre in aceleaşi an – 2011. Scopul este de a oferi informatii esentiale şi de calitate pentru politicile in domeniul economic şi social la nivelul intregii comunitati europene.
 
Comisia locala de organizare a recensamantului locuintelor şi populatiei. Pe langa comisie exista un secretariat tehnic, condusa de secretarul municipiului. Comisia locala transmite datele obtinute comisiei judetene a recensamantului locuintelor şi populatiei.
 
Pentru participarea la operatiunile de recensamant se acorda indemnizatii brute pe zi de activitate, dupa cum urmeaza:
a) responsabili de circumscriptii urbane – 50 lei pe zi de activitate şi lucreaza 21 de zile calendaristice;
b) recenzorii-şefi – 50 lei pe zi de activitate şi lucreaza 18 de zile calendaristice
c) recenzorii – 50 lei pe zi de activitate şi lucreaza 15 de zile calendaristice
Aceasta indemnizatie se acorda intr-o singura tranşa, la terminarea lucrarilor şi se impoziteaza conform Legii nr.571/2003, privind Codul fiscal.
 
Detalii legate de datele inregistrate
Se vor inregistra:
– toti cetatenii romani cu domiciliul in tara (indiferent daca la momentul recensamantului se afla in tara sau in strainatate),
– persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie care au domiciliul (reşedinta permanenta) in Romania sau o reşedinta temporara (indiferent de motivul stabilirii: refugiati, solicitanti de azil, solicitanti de cetatenie romana, straini sositi pentru afaceri sau in interes personal).
Nu se vor inregistra
Persoanele de cetatenie straina din cadrul reprezentantelor diplomatice şi consulare sau al reprezentantelor organizatiilor internationale şi membrii familiilor lor, personalul fortelor armate straine, personalul flotei comerciale navale şi aeriene, precum şi corespondentii de presa care la momentul de referinta al recensamantului se afla pe teritoriul tarii.
La recensamant se vor inregistra, de asemenea, toate cladirile de locuit, cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, cladirile cu unitati de locuit in comun (internate şcolare, camine pentru studenti, dormitoare pentru muncitori, camine de nefamilişti, case de copii, camine pentru batrani, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) şi locuintele din cadrul acestora.
 
Nu se vor inregistra cladirile cu alta destinatie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spatii de depozitare), daca in incinta acestora nu se afla locuinte sau unitati de locuit in comun. Nu se vor inregistra, de asemenea, cazarmile, inchisorile sau alte cladiri aflate in incintele pazite ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justitie şi Serviciului Roman de Informatii. Vor fi exceptate de la inregistrare şi acele cladiri situate pe teritoriul Romaniei, detinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentantele diplomatice şi consulare ale tarilor respective sau de reprezentantele organizatiilor internationale, daca in cadrul lor nu au domiciliul cetateni romani.
 
Sanctiuni pentru cetateni. Se sanctioneaza cu amenda fapte precum:
– impiedicarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant pentru efectuarea inregistrarilor şi controlului datelor ce fac obiectul recensamantului sau a desfaşurarii, in orice mod, a lucrarilor recensamantului
– refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete.
Sanctiuni pentru personalul implicat in actiunea de recensamant
Se sanctioneaza cu amenda fapte precum: – nerespectarea dispozitiilor legale şi a instructiunilor privind modul de inregistrare şi prelucrare a populatiei şi de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni
– nerespectarea caracterului confidential al datelor
– utilizarea de catre personalul de recensamant a datelor obtinute in alte scopuri decat cele statistice. Constatarea contraventiilor şi stabilirea sanctiunilor se face de catre Politia Locala.