Ref: Brazii de iarna se vor vinde in acest an in pietele volante
 
In perioada 15 – 24 decembrie 2011 toti solicitantii care au depus cerere la Primarie pentru a primi amplasamente pentru comercializarea brazilor de Craciun vor primi in mod gratuit dreptul de a-si vinde marfa pe platoul Salii Sporturilor “Horia Demian”.
 
Primaria municipiului Cluj-Napoca a decis in acest an sa renunte la sistemul de atribuire a amplasamentelor pentru brazi si la taxa pentru autorizatia de comert pe domeniul public, pentru a stimula comerciantii sa vanda la preturi cat mai scazute. Practic ei nu vor mai avea costuri legate de ocuparea terenului, si vor fi grupati in acelati spatiu – pentru a crea posibilitatea unei oferte cat mai bogate pentru clujeni si o presiune pe preturi – care nu au motive sa fie mai mari decat in alti ani, sau in marile magazine. 
 
Totodata, pentru cei care nu au cum  sa se deplaseze pana la Sala Sporturilor, in saptamana dinaintea Craciunului vom organiza piete volante pe cartiere, dupa programul deja cunoscut de clujeni, al pietelor volante pentru producatori.  
 
Programul pietelor volante:
Luni, 19 decembrie  – P-ta Ira, cartierul Marasti
Marti, 20 decembrie – P-ta 14 iulie, cartierul Grigorescu
Miercuri, 21 decembrie – Str. Zorilor, cartierul Zorilor
Joi, 22 decembrie – Str. Unirii (capat linia 3), cartierul Gheorgheni
Vineri, 23 decembrie – Str. Bucium, cartierul Manastur

Orarul de functionare va fi intre orele 10:00-20:00
 
„Incercam astfel sa-i determinam pe comercianti sa scada pretul la brazi, astfel incat orice clujean sa-si poata permite achizitionarea de brazi cu ocazia sarbatorilor de iarna”, a precizat Radu Moisin, viceprimarul cu atributii delegate de primar al municipiului Cluj-Napoca. 
 
Comerciantii din pietele volante, pot fi numai persoane fizice care detin paduri sau persoane juridice, care pentru a avea dreptul de a comercializa pe domeniul public trebui sa aiba documente de provenienta si aviz de insotire a materialelor lemnoase regelmetate prin legislatia silvica specifica, HG 996/2008, respectiv Legea 171/2010  document in regim silvic, care are ca si sistem de siguranta holograma. Ca in fiecare an, brazii trebuie sa fie marcati si crotaliati si toate documentele si acetele reglementate legal.
 
Politia Locala va efectua verificari zilnice atat in cadrul pietelor volante, cat si in restul orasului pentru a verifica legalitatea acestei activitati. Amenda pentru comerciantii fara documente sau care comercializeaza brazii inafara locatiilor aprobate este de 1.000-1.500 lei, pentru persoane fizice, respectiv 6000 – 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Brazii comercializati ilegal vor fi confiscati si pedati spre valorificare Ocolului Silvic Cluj. 
Background
 
Taxa pentru ocuparea domeniului public in vederea comercializarii de brazi era in 2010 de 1,56 lei/mp/zi. In anul trecut au fost aprobate 6 amplasamente:
1. Donath – Casa Radio
2. Zorilor – zona magazinului Profi
3. Piata IRA
4. Piata Abator
5 strada Bucium
6. B-dul 1 Decembrie 1918 – Autobaza RATUC
 
In 2010 Primaria a incasat din autorizatiile eliberate pentru comercializarea brazilor suma de 3.320 lei.
Rezumatul Pietelor Volante.
 
In ultimii ani Primaria Municipiului Cluj-Napoca s-a preocupat de modernizarea si amenajarea de piete agroalimentare, dupa standarde europene, in scopul crearii unor conditii optime pentru desfasurarea activitatilor specifice, asigurand un comert modern si civilizat, in conditii de siguranta pentru cetatenii municipiului prin eliminarea speculei si stabilirea unor relatii de respect reciproc intre cetateni si comercianti.
Astfel, am demarat la inceputul lunii august (8 august) „proiectul pietelor volante”, pentru inceput intr-o locatie (Piata Unirii), ulterior, vazand succesul de care se bucura acesta am extins proiectul in cartierele municipiului.
Acest proiect a avut la baza  mai multe considerente, cum ar fi sustinerea consumului de produse romanesti direct de la producatorii agricoli, acestia avand un spatiu unde sa-si desfaca produsele, dar si in sprijinul cetatenilor, acestia putand achizitiona produse proaspete, direct de la producator, la un pret cat mai scazut.
 
Aceste piete au fost organizate in urmatoarele locatii:
 Piata Unirii- de 2 ori
 Sala Sporturilor – de 15 ori
 Piata Ion Agarbiceanu – 12 ori
 Piata 14 Iulie – 14 ori
 Cartierul Zorilor – 10 ori
 Str. Unirii – 14 ori
 Str. Bucium – 10 ori
 
Producatorii agricoli au fost multumiti de acest proiect, dovada fiind cei peste 400 producatori agricoli care au participat, macar o data, la pietele volante organizate de municipalitate pana in luna noiembrie.
 
Acestia s-au declarat incantati de numarul tot mai mare de clienti, care crestea in fiecare saptamana, dar si de vanzarile pe care acestia le-au avut, marturie fiind cele peste 1000 de tone achizitionate de clujeni.