Investitii pentru locuri in gradinite si crese pentru clujeni
 
Gradinita si cresa noua in centru – strada Motilor nr. 58
 
In sedinta de Consiliu local din aceasta saptamana pe ordinea de zi se va afla proiectul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Modernizare si reconversie cladire existenta in gradinita si cresa str. Motilor nr 58”.
Valoarea totala estimata a acestui proiect de investitii se ridica la suma de 5.452.412 lei (fara TVA), din care 4.579.430 reprezinta constructia si montajul.
Suprafata totala a terenului pe care va fi realizata aceasta investitie este de 6.450 mp. Constructia va avea 4 corpuri si va fi structurata astfel:
  • corpul A avand regimul de inaltime P si forma literei “L”
  • corpul A' avand regimul de inaltime P+1
  • corpul B avand regimul de inaltime P+2
  • corpul D avand regimul de inaltime P, alcatuit dintr-o cladire hala principala care ulterior a fost inconjurata de anexe.
Gradinita va avea 7 sali de grupe (175 de locuri), sali de mese, vestiare, grupuri sanitare, bucatarie, bloc alimentar, spatii administrative, cabinet medical, izolator, precum si alte spatii anexe. Cresa va avea 4 sali de joaca (80) , 4 dormitoare, vestiare, grupuri sanitare, sali de mese, bloc alimentar, bucatarie, birou administrativ, birou personal si alte anexe.
Prin urmare, prin aceasta investitie se vor crea alte 255 de locuri noi in institutii de ingrijire prescolara in Cluj-Napoca
 
Copiii din Someseni vor incepe anul scolar in gradinita si cresa noua
De asemenea in acest moment este pe ultima suta de metri constructia gradinitei Aschiuta (fosta Neghita) de pe str.T.Vuia nr. 87 se afla pe ultima suta de metri. In timp ce se lucreaza la ultimele finisaje, adminsitratia gradinitei si a cresei gazduite in acest spatiu pregateste dotarea astfel incat, in luna septembrie 2012 cei peste 200 de copii care vor fi ingrijiti in aceasta unitate sa beneficieze de toate conditiile. Investitia a fost demarata de Primaria municipiului Cluj-Napoca in luna iulie 2011, in urma licitatiei publice, si a inclus pe de o parte demolarea vechii cladiri a gradinitei – aflate in stare avansata de degradare si construirea unui alt imobil, care sa permita de aceasta data atat functionarea unei gradinite, dar si a unei crese. Executantul lucrarilor este societatea CONSTRUDAVA S.R.L, valoarea investitiei fiind ce 2.354.490 lei, iar termenul de executie de 8 luni.  
Spatiul destinat gradinitei va orferi o sala multifunctionala, o sala pentru gimnastica, spatii tehnice, atelier activitati de intretinere, spatii tehnice-calcatorie, spatii tehnice-spalatorie, filtru vestiar, magazie, depozit materiale, bucatarie, magazie depozit, spalator. La parter vor fi 2 sali de grupa, cabinet medical, izolator, secretariat, birou conducere, depozit material didactic, sala de mese, filtru vestiar, grupuri sanitare. Etajul ca gazdui cele 4 sali de grupa, cabinetul psihologic, cabinetul pentru logoped, vestiarul educatoarelor, cabinet multimedia, filtru vestiar, sala de mese, grupuri sanitare, un cabinet metodic si un depozit material didactic. Spatiul destinat cresei va avea 2 sali de grupa si 2 dormitoare si anexele aferente, respectiv oficiu, grup sanitar, depozit material didactic, filtru vestiar, cabinet medical.
 
Background
 
Clujul – singurul oras din Romania care a triplat numarul de locuri in gradinite si crese intre 2004 – 2012
In anul 2011 s-au amenajat noi spatii pentru crese si gradinite, cu un total de 210 noi locuri. Printre acestea s-au numaral noua struxctura de la gradinita Dumbravioara, de pe str. Nasaud nr. 2 si extinderile creselor de pe strada Meziad si de pe strada Baita nr. 1. De asemenea, au inceput lucrarile la extinderea gradinitei „Licurici” – str. Arinilor 2-4 si la constructia gradinitei „Neghinita” – str. Traian Vuia nr 87, care vor aduce in anul 2012 alte peste 250 de locuri.
In anul 2010 Primaria a dat in folosinta cinci noi spatii pentru crese si gradinite, cu un total de 400 de noi locuri. Trei renovari si extinderi, o gradinita noua si o cresa noua, prima construita de la zero in ultimii 20 de ani. La acestea se adauga lucrarile de reparatii desfasurate in cresele, gradinitele si scolile clujene in valoare de aproximativ 8,4 milioane de lei la toate unitatile de invatamant scolar si prescolar din Cluj-Napoca.
Anul 2009 le-a adus clujenilor patru spatii pentru gradinite, cu un total de peste 500 de noi locuri. Valoare totala a investitiei a fost de aproximativ 5,7 milioane de lei. De semenea, la Cresa nr. 9 s-au realizat conditii optime pentru inca 25 de copii (sala de grupa, sala de joaca, dormitor, vestiar, grup sanitar, oficiu) si tot aici au fost amenajate 6 birouri in care isi desfasoara activitatea Centrul Bugetar de Crese din Cluj-Napoca.