Comunicat de presa

(7 aprilie 2017)

 

Re: Primaria Cluj-Napoca va amplasa indicatoare multilingve la intrarile in oras, care sa sublinieze dimensiunea istorica si multiculturala a municipiului.

 

In perioada urmatoare, dupa obtinerea autorizatiilor legale, Primaria Cluj-Napoca va amplasa la intrarile in oras indicatoare multilingve, care sa reflecte dimensiunea istorica si multiculturala a municipiului nostru.

In vederea fundamentarii acestui demers, Primaria municipiului Cluj-Napoca a solicitat sprijin stiintific de specialitate Universitatii Babes-Bolyai, care a numit o echipa de experti pentru a recomanda modalitatea de inscriptionare multilingva, respectand dimensiunea istorica si multiculturala. Comisia este formata din urmatorii experti:

– Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultatii de Istorie si Filosofie;

– Prof. univ. dr. Mihai Barbulescu, membru corespondent al Academiei Romane;

– Prof. univ. dr. Radu Ardevan.

Aceasta comisie a propus pentru intrarile in orasul nostru indicatoare multilingve care sa respecte criteriile mentionate si care sa cuprinda inclusiv prima denumire a orasului Cluj-Napoca in calitate de municipiu.

Formulele propuse sunt urmatoarele:

I. MUNICIPIUM AELIUM HADRIANUM NAPOCENSE

Fondat de imparatul Hadrian (117 – 138 d.Hr.)

 

II. MVNICIPIUM ÆLIVM NAPOCENSE

ab imperatore HADRIANO conditum (117 – 138)*

 

*Acest rand reprezinta traducerea in limba latina a randului al doilea din prima propunere.

Argumentele comisiei de experti in favoarea variantelor propuse sunt:

Primul oras declarat oficial municipiu, pe teritoriul de astazi al Romaniei, a fost Clujul, cel mai probabil inainte de anul 124 d. Hr.

Numele sau oficial, municipium Aelium Hadrianum Napoca sau municipium Aelium Napocense, a evoluat dintr-o aglomerare de colonisti civili romani sositi in primii ani de existenta a provinciei si asezati foarte probabil intr-un vicus, pe locul asezarii dacice Napuca. Dupa Cluj, este pomenit municipium Aelium Drobetense (Drobeta Turnu Severin), care trebuie pus in relatie directa cu podul peste Dunare si cu castrul auxiliar de pe malul nordic. Aceeasi origine dintr-o aglomerare creata in jurul unui castru o avem si pentru Romula (azi satul Celei, din Oltenia).

Astfel, in timpul imparatului Hadrian (117-138) s-au creat sigur doua orase, Napoca (Cluj-Napoca) si Drobeta (Drobeta Turnu Severin), amandoua primind titlul de municipium. Napoca a primit dreptul municipal, probabil, inainte de anul 124. El s-a dezvoltat pe locul unei vechi asezari dacice, amintita, fara precizarea situatiei sale juridice, inca in anii 107-108 in cunoscutul miliar (marcator a o mie de pasi, similar bornelor kilometrice de azi) de la Aiton.

Acordarea titlului de municipiu pe timpul lui Hadrian dovedeste ca aici se formase un puternic nucleu de cetateni romani, unii colonizati probabil inca de pe timpul lui Traian, altii asezati dupa aceea. Napoca este un oras civil prin excelenta, inflorirea lui se datoreaza, in primul rand, pozitiei sale geografice, orasul fiind situat in mijlocul unui teritoriu agricol fertil si la intersectia mai multor drumuri. in afara de drumul imperial, care venea de la Potaissa si continua spre nord, la Porolissum, un drum pornea de aici spre castrul de la Gilau si mai departe spre cel de la Bologa, pe Crisul Repede, iar altul cobora pe Somesul Mic in jos pana la castrul de la Gherla si la castrele de pe Somes. Napoca este orasul unor bogati proprietari de pamant, dar si un centru mestesugaresc de mare insemnatate. Aici isi avea resedinta procuratorul Daciei Porolissensis. Pe timpul lui Marcus Aurelius (161-180) sau, cel mai tarziu, in vremea lui Commodus (180-192), orasul e ridicat la rangul de colonia, dupa cum rezulta din numele colonia Aurelia Napocensis, atestat de inscriptii.

Clujul este primul municipiu din Romania actuala care a facut parte, in urma cu aproape doua milenii, din Imperiul Roman, adica dintr-o imensa structura statala care a reprezentat prima incercare de integrare europeana, asiatica si nord-africana, de la Oceanul Atlantic pana la Tigru si Eufrat si din ceturile reci ale Britaniei pana in nisipurile fierbinti ale Africii. De aceea, amintirea acelui timp revolut este inca foarte actuala si, tot de aceea, acel vechi nume latinesc trebuie rememorat mereu si cunoscut de toate generatiile succesive.

Avand in vedere aceste argumente, Primaria Cluj-Napoca propune amplasarea de indicatoare multilingve conform anexei la prezentul comunicat.

"Aceasta formula subliniaza dimensiunea istorica a orasului nostru, din antichitate pana in prezent, precum si caracterul multicultural al Clujului. Varianta propusa de Primarie reflecta o realitate istorica validata stiintific si, nu in ultimul rand, este o formula care isi propune sa uneasca si nu sa dezbine comunitatea clujeana," a declarat Primarul Emil Boc.