În cadrul Campaniei „Unde-i lege nu-i tocmeală” inițiată și derulată în această perioadă, la nivelul județului Cluj de către instituțiile abilitate, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine și Siguranță Publică, în colaborare cu societatea civilă au desfășurat o acțiune de informare și conștientizare a cetățenilor care dețin câini, cu privire la responsabilitatea și obligația acestora de a steriliza câinii pe care îi dețin, conform legislației în vigoare.

Acțiunea s-a desfășurat în cartierul Dâmbul Rotund din municipiul Cluj-Napoca.

Scopul acțiunii a fost informarea deținătorilor de câini, cu privire la obligația acestora de a-și steriliza câinii (în special cei de rasă comună și metișii), pentru creșterea siguranței cetățenilor, prin reducerea abandonului câinilor pe domeniul public sau pe terenuri virane situate în zone periferice și responsabilizarea deținătorilor de câini în ceea ce privește asigurarea condițiilor corespunzătoare de întreținere a acestora, respectiv adăpost, hrană și apă suficiente, îngrijire și asistență medicală.

Legislația care reglementează obligațiile deținătorilor de câini este Legea 205/2004 rep, actualizată, privind protecția animalelor, OUG nr. 155/2001, actualizată, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, HCL nr. 354/2015, actualizată, pentru aprobarea Regulamentului privind deținerea câinilor și accesului persoanelor însoțite de câini în municipiul Cluj-Napoca și a Reglamentului de funcționare a parcurilor publice pentru câini.