Bugetul pentru anul 2020 al Municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat în ședința Consiliului local din data de 17 februarie 2020.

„În primul rând, adresez și pe această cale mulțumiri clujenilor, deoarece prin impozitele și taxele locale plătite și prin munca de zi cu zi ne-au dat șansa să avem un buget substanțial, în creștere față de anii anteriori Bugetul general pentru anul 2020 este de 1.688.301.000 lei, cu 7,39% mai mare față de anul 2019. Prin proiectul de buget aprobat astăzi urmărim să consolidăm statutul Clujului de prim centru economic după București, Cluj-Napoca fiind după capitală cel mai important contributor la bugetul public național”, a declarat primarul Emil Boc.

De asemenea, acest proiect de buget consolidează statutul Clujului de oraș-magnet, în care calitatea vieții primează, un oraș de referință în centrul și estul Europei.

„De la copii – până în februarie 2021 vom mai da în folosință 180 de noi locuri în creșe; extindem proiectul autobuzelor școlare dedicate etc. – la cei vârstnici (pentru care municipalitatea asigură programe dintre cele mai diverse, facilități la transport public ș.a.), dorim să oferim condiții de viață din ce în ce mai bune la Cluj-Napoca, ceea ce se reflectă în bugetul orașului. În al treilea rând, vizăm consolidarea dimensiunii de oraș al inovării, fundamentat pe servicii de calitate, de natură financiar-bancară, medicală, acoperind totodată și alte dimensiuni, în care industria bazată pe inovare, cercetare și IT reprezintă un motor principal de dezvoltare. Economia cunoașterii – knowledge economy – reprezintă un instrument cheie prin care se creează slujbele viitorului și sunt susținute investiții. În același timp, prin proiectul de buget aprobat astăzi subliniem din nou faptul că la Cluj nimeni nu trebuie să fie uitat sau abandonat – politicile sociale continuă să fie implementate și în 2020 la un nivel superior, prin numeroase programe. Rămâne esențială și în 2020 completarea veniturilor publice prin fonduri europene: la fiecare leu plătit de clujeni prin taxe și impozite locale, administrația locală reușește să aducă 2,5 lei din fonduri europene. Nu în ultimul rând, Cluj-Napoca s-a încadrat fără echivoc în direcția unui oraș verde, în care dimensiunea nepoluantă este o prioritate cheie – pe de o parte prin investițiile în transportul urban și măsurile de descongestionare a traficului, dar și prin dezvoltarea spațiilor verzi din municipiu. În cadrul ședinței de azi am subliniat, de asemenea, importanța proiectelor de infrastructură ale orașului și a preocupării pentru proiectele majore precum Centura metropolitană, respectiv Metrou și tren metropolitan. Viitorul se contruiește astăzi. Vizăm așadar nu doar proiecte majore de infrastructură, ci și proiecte multianuale care urmăresc dezvoltarea culoarelor pietonale și creșterea calității spațiilor publice”, a completat primarul Emil Boc.

Proiectul de buget aprobat constituie premisele pentru realizarea și modernizarea a 120 hectare de parcuri și spații verzi.

Bugetul municipiului include, ca în fiecare an, investiții consistente în educație – infrastructură, burse, facilități la transportul în comun și altele, pe lângă alocarea pentru costul standard per elev (cca. 13 milioane lei pentru 2020), dar și în domeniul sănătății – de la modernizarea și dotarea în continuare a Spitalului “Clujana” la sprijin financiar pentru spitalele care nu sunt în subordinea Primăriei.

Modernizarea nu se oprește la zona centrală, ci continuă și în cartierele orașului.

Principalele obiective pentru anul 2020, așa cum au fost comunicate prin Scrisoarea primarului:

1. Introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene. Menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi, pensionari etc.

2. Finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 noi locuri de parcare. Pentru cel puţin încă două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.

3. Finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, a modernizării străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu (mai mult spaţiu pietonal, iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi etc.). Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989.

4. Finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan.

5. Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu. Finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată.

6. Finalizarea Parcului Între Lacuri şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului – Pădurea clujenilor (21,3 ha şi 1.505 arbori cu balot). Realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est (46,19 ha) şi Parcul Bună Ziua (7,8 ha). Începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului ‪14 Iulie‬, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

7. Finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene. Achiziţionarea unei noi ambulanţe (punct medical avansat) cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj.

8. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse, programul de autobuze speciale pentru transportul copiilor la şcoală sau programul „Şcoală după şcoală”. Finalizarea creşei noi din str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri). Finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”. Demararea lucrărilor pentru modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. Realizarea unui concurs de soluţii pentru “Muzeul Științei” – Science Museum.

9. Continuarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere – cel puţin încă 100 de platforme. Instalarea a cel puţin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deşeuri plastic, hârtie/carton şi deşeuri reziduale, alimentate cu panouri solare. Extinderea proiectului pilot de acces cu cartelă la punctele gospodărești din cartiere. Instalarea unor noi puncte supraterane din construcţie metalică pentru colectarea selectivă în zone aglomerate. Amenajarea a două noi puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase de la persoane fizice. Realizarea unui proiect pilot pentru pereţi verzi.

10. Continuarea programelor sociale derulate de Primărie: ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilităţi). Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă şi darea în folosinţă a 12 noi locuinţe sociale. Continuarea proiectului pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii.

11. Implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul proceselor de Bugetare participativă. Modernizarea zonelor pentru fitness în aer liber cu aparate noi – cel puţin 10 spaţii. Instalarea a trei noi toalete automate pentru persoane cu dizabilităţi.

12. Extinderea numărului de proceduri şi aplicaţii digitale pentru cetăţeni. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziţie de date în timp real şi a unei aplicaţii pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală. Continuarea dezbaterilor publice desfăşurate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică – CIIC, în colaborare cu partenerii noştri: universităţi, companii private, ONG-uri şi cetăţeni.