Primaria asigura masa gratuita pentru angajatii de la SMURD

Pentru ca Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare Cluj este foarte important pentru noi toti, Primaria a decis sa vina in sprijinul angajatilor acestui serviciu si sa le ofere zilnic doua mese calde pe zi la Cantina de ajutor social si pensiune subordonata Consiliului Local.

In acest sens, vom propune in urmatoarea sedinta de Consiliu local alocarea sumei de 65.000 de lei pe anul 2012 pentru asigurarea pranzului si cinei pentru 10 persoane de la SMURD.

Masa va fi livrata in sistem catering incepand de luna viitoare, iar transportul va fi asigurat de Primarie direct la cele doua puncte din Cluj-Napoca ale SMURD, cel de pe B-dul 21 Decembrie si cel de la Colina.

Serviciului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare Cluj dispune de doua echipaje, cu sediul la Detasamenentul de Pompieri de pe strada 21 Decembrie, respectiv la Subunitatea de Pompieri de la Colina. Primul asigura asistenta medicala de urgenta pentru pacinti aflati in stare critica din zonele Manastur, Grigorescu, Zorilor, precum si in comunele limitrofe Clujului, iar cel de-al doilea echipaj deserveste zonele Marasti, Gheorghieni, Dambul Rotund, Iris si Centru, precum si comunele alaturate municipiului. Ambele echipaje sunt solicitate pentru cazuri critice.

Echipajele SMURD
Fiecare echipaj este format din 5 membrii, respectiv; 1 medic, 1 conducator auto si 3 paramedici. La Detasament paramedicii sunt studenti, care isi desfasoara activitatea in mod voluntar. La echipajul de la Colina cei 3 paramedici pot fi din cadrul ISU, asistenti angajati ai UPU sau studenti voluntari – in functie de programare. Medicul si conducatorul auto efectueaza garzi de 24 de ore, ceilalti ture de cate 12 ore.

Interventiile SMURD

In cursul anului 2011, SMURD a avut peste 4600 de interventii, mai exact Detasamentul de Pompieri a avut 2437 de interventii medicale, iar echipajul de la Colina a avut 2220 de interventii. Pe langa zonele in care intervin in mod obisnuit, cele doua echipaje sunt solicitate frecvent pentru pacienti critici, aflati la spitalele din celelalte orase din judet si care necesita transfer de urgenta la spitalele din Cluj. In aceste conditii, durata interventiilor se prelungeste, astfel in unele situatii durata unei interventii pentru un pacient ajunge la 2-3 ore sau chiar mai mult.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj asigura masa pentru un medic la sediul UPU, insa din cauza interventiilor medicul nu poate beneficia de aceasta, restul personalului care isi desfasoara activitatea voluntar nu are masa   asigurata.