Dezbatere deschisă în cartierul Gheorgheni cu privire la proiectul de extindere și modernizare a liceului „Lucian Blaga”
pentru cei peste 1000 elevi ai școlii și modernizarea zonei adiacente. 
Pentru Liceul teoretic „Lucian Blaga” municipalitatea a realizat un concurs de soluții de arhitectură astfel încât să găsim varianta cea mai bună de rezolvare a problemelor actuale ale acestei școli și a spațiului urban din jurul liceului (Aleea Băișoara, Aleea Băița, Aleea Bizușa, Aleea Scărișoara sunt cuprinse în proiect).
Conceptul câștigător al concursului a fost dezbătut într-una dintre sălile liceului de pe Aleea Băișoara. Primăria a organizat aici o discuție deschisă cu cetățenii din zonă, părinții elevilor și reprezentanții școlii „Lucian Blaga”. Am fost prezent alături de domnul viceprimar Dan Ștefan Tarcea, colegii responsabili tehnic din primărie și cetățeni.
Viziunea echipei de proiect a fost prezentată de dl. arh. Mihai Racu, soluția echipei Arhibox fiind cea desemnată câștigătoare de juriul concursului de arhitectură.
A urmat o discuție constructivă, de peste 3 ore, centrată pe provocări și soluții optime pentru școală și cartier.
Conceptul propus are ca obiective creșterea calității actului educațional, creșterea accesibilității școlii și a siguranței elevilor, deschiderea școlii către comunitate. Se propun soluții prietenoase cu mediul precum panouri fotovoltaice, sisteme de recirculare a aerului, sistem inteligent de management al clădirii, recuperarea apelor pluviale ș.a. De asemenea, se propune refacerea legăturilor cu parcul Detunata, reorganizarea spațiilor pentru a crea zone de recreere care să poată fi utilizate atât de elevi, cât și de comunitate (de ex. piețe volante).
Se  vizează extinderea funcțiunilor și spațiilor actuale ale liceului cu 6 săli noi pe amplasamentul de la sud și noi spații pentru dezvoltarea elevilor: săli de sport, cabinet pentru arte și muzică, laboratoare, bibliotecă, cabinet medical, cabinet stomatologic, zonă de cantină (capacitate: 190 persoane), sală festivă, sală de tratament, grupuri sanitare noi și accesibilizate pentru persoane cu dizabilități.
Pentru curtea școlii, proiectul pune accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediul. Proiectul nu propune eliminarea împrejmuirii școlii, ci retragerea ei în zona acceselor principale astfel încât în fața școlii să se creeze o zonă de așteptare pentru părinți (ex. Liceul Onisifor Ghibu).
Pentru străzile adiacente liceului se dorește o reamenajare care ține cont de conceptele walkable city – orașul pentru pietoni și smart city – mobilitate inteligentă, programe de investiții ale municipiului Cluj-Napoca.
Dintre nevoile subliniate de cetățeni: realizarea unei săli de sport, astfel încât copiii de la școală să beneficieze de facilități de cel mai înalt nivel, menținerea împrejmuirii școlii pentru siguranța elevilor, dar reconfigurarea ei într-un mod eficient și fiabil, creșterea calității spațiilor publice din imediata apropiere: mai multe zone verzi, vegetație înaltă, locuri de relaxare și petrecere a timpului liber, reconfigurarea acceselor și a circulației din zonă, deoarece în situația actuală strada se aglomerează la afluirea / defluirea elevilor.
Având în vedere propunerile venite în cadrul dezbaterii publice, proiectul va fi adaptat pentru a spori gradul de siguranță a elevilor. Zona de așteptare dedicată părinților va comunica cu o zonă din curtea școlii unde elevii pot aștepta până când sunt preluați de un însoțitor.

propunere amenajare străzi

propunere reabilitare și modernizare liceu ( faza PUZ) 12