Fonduri europene atrase pentru infrastructură educațională de calitate în cartiere.
Au fost semnate contracte în valoare totală de 25 milioane euro.
Sâmbătă, 6 iulie 2024, în Sala de sticlă a primăriei a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Educației, reprezentanții universităților din Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Alba-Iulia și Târgu Mureș și reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, în vederea semnării unor contracte de finanțare europeană pentru creșterea calității procesului educațional.
Finanțarea atrasă cuprinde construcția noului Liceu din Borhanci, supraetajarea și reabilitarea Școlii „Ion Creangă” și dotarea cu echipamente IT a 64 unități de învățământ din întreg orașul.
Concret, pentru Cluj-Napoca, au fost semnate alături de Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, contracte în valoare de 21 milioane de euro pentru construirea noului liceu din cartierul Borhanci și supraetajarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur. Valoarea finanțării din PNRR este de 11 milioane de euro, în timp ce 10 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul local.
De asemenea, s-au semnat contracte de furnizare în valoare de 3,5 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente IT performante a 64 unități de învățământ din toate cartierele Clujului. Aceste dotări fac parte dintr-o finanțare mai mare, de 9 milioane de euro din PNRR, atrasă pentru echiparea corespunzătoare a școlilor din municipiu,
La evenimentul de la Primăria Cluj-Napoca au participat:
– doamna Ligia Deca, Ministrul Educației
– doamna Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Dep. Sănătate publică
– doamna Marinela Marc, Inspector Școlar General ISJ Cluj
– doamna prof. univ. dr. Anca-Dana Buzoianu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
– prof. univ. dr. Dan Lazăr, prorector al Universității Babeș-Bolyai
– prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca
– prof. univ. dr. Cornel Cătoi, rector al USAMV Cluj-Napoca
– prof. univ. dr. Valer-Daniel Breaz, rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
– prof. univ. dr. Constantin Bungău, rector al Universității din Oradea
– prof. univ. dr. Sorin Radu, rector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu
– General de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu
– prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.