Conceptul de amenajare propus pentru cel mai mare parc din Cluj-Napoca, viitorul parc Est, a fost prezentat pe larg joi, 11 noiembrie 2021, în cadrul unei dezbateri publice online organizată de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Proiectul pentru Parcul Est a fost ales în urma unui concurs internațional de soluții și este realizat de către o echipă formată din Metapolis Architects S.P.R.L., în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L

Zona care poarta deja denumirea de Parcul Est are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca.

Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului. Ne aflăm la faza de realizare a Studiului de fezabilitate, care urmează să fie predat pentru sfârșitul lunii aprilie 2022, după care urmează etapa de exproprieri și de punere în practică a proiectului. Țin să menționez faptul că nu va fi un proiect cu punere în practică foarte rapidă, dar va dăinui pentru eternitate la Cluj-Napoca prin modul în care îl vom implementa, respectând biodiversitatea de excepție a locului, combinată cu modernizarea spațiului verde, în concordanță cu secolul în care trăim”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul dezbaterii.

Acest proiect este realizat în urma unui concurs international de soluții tocmai pentru a ne asigura de calitatea amenajării. Este un proiect foarte complex, care presupune implicarea multor specialiști din diferite domenii, realizarea de exproprieri pentru terenuri care în acest moment nu se află în proprietate publică, dar și corelarea și integrarea coerentă cu zonele învecinate.

Având în vedere valoarea mare de investiție, pentru a finanța acest proiect ne propunem să atragem fonduri europene. Implementarea acestuia se va face etapizat. Ne bazăm foarte mult pe opiniile și observațiile clujenilor în îmbunătățirea proiectelor publice. Așa cum am promis încă de la anunțarea câștigătorilor concursului de soluții, o să implicăm activ cetățenii în toate fazele acestui proiect”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.

Biodiversitatea se află în centrul conceptului propus pentru amenajarea viitorul Parc Est. Potrivit viziunii propuse de proiectanți, miza proiectului este de a permite naturii să continue să se dezvolte în limitele actuale și în același timp să creeze noi zone de expansiune a biodiversității. Bogăția peisajului văii Becașului este păstrată și chiar expandată, cu renaturalizarea zonelor adiacente prin sisteme de îndiguire și meandrare naturală, pentru a constitui un coridor verde cu o faună și floră distinctă.

Intervențiile propuse sunt minimale. Obiectele arhitecturale stau sub același semn al tranzitoriului, al intermediarului, insule accesibile în sistemul fluid al parcului. Principalul volum construit regrupează cele două funcțiuni solicitate prin tema de concurs pentru a ocupa o amprentă redusă, într-o poziție cu impact tehnologic și ecologic minim asupra parcului. Arhitectura acestui pavilion materializează dialogul dintre aceste două sisteme, unul rigid dar flexibil, celălalt fluid, organic.

Până la punerea în practică a întregului proiect, un prim pas necesar pentru păstrarea caracterului natural al zonei este interzicerea accesului auto în zona actualei pepiniere RADP prin amplasarea unor bariere. Acestea urmează să fie amplasate în primăvara anului viitor.

Amplul concept de amenajare propus pentru Parcul Est, denumit „Naturi schimbătoare” poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, www.primariaclujnapoca.ro, la secțiunea Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică sau accesând direct următorul link: Parcul-Est-11.11.21.pdf (primariaclujnapoca.ro)

Propunerile primite de la cetățenii interesați, care se încadrează în viziunea strategică a orașului, vor fi analizate de Primăria Cluj-Napoca împreună cu echipa de specialiști și integrate în proiect.

În perioada 2019-2021, dezbaterile organizate sub cupola CIIC au făcut parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA), Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente.

În cadrul proiectului, mecanismele oferite de Centrul de Inovare și Imaginație Civică au fost utilizate în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.