Primăria municipiului Cluj-Napoca aderă la programul Uniunii Europene Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM), marcată anual în perioada 16-22 septembrie. 

La Cluj-Napoca vor avea loc o serie de activități legate de tema mobilitate urbană sustenabilă. Activități precum cele din municipiu se implementează în orașe din toată Uniunea Europeană, la inițiativa Comisiei Europene, cu scopul de a promova schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de micromobilitate. Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este „Conexiuni mai bune”.

În acest context, duminică, 18 septembrie, în intervalul 15:00-19:00, latura de est a Pieței Unirii va fi închisă circulației rutiere. Latura va fi deschisă pentru accesul pietonilor, iar copiii vor putea să practice activități sportive și recreative, începând cu ora 16:00. Așadar, duminică evenimentul „Fugi în curtea școlii” se mută în centrul orașului unde copiii vor putea practica diferite sporturi și alte activități recreative. De asemenea, vor avea loc activități educative privind mersul pe bicicletă în rândul copiilor, care vor învăța regulile de circulație în calitate de bicicliști. 

Luni, 19 septembrie începând cu ora 17:00 va avea loc un tur ghidat gratuit prin oraș cu bicicletele electrice. Mai multe informații despre turul ghidat găsiți pe acest link: https://www.facebook.com/events/s/tur-ghidat-prin-cluj-cu-bicicl/765132824717991/.

 

Alte inițiative pe care le subliniem în contextul Săptămânii Europene a Mobilității: 

 

  • Prima zi, 16 septembrie – SEM debutează cu Vinerea Verde – transport gratuit pe orice linie urbană – program desfășurat în fiecare zi de vineri alături de Compania de Transport Public Cluj-Napoca. 
  • Proiect pilot pentru încurajarea colectării selective și folosirea transportului public – aparate pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje de băuturi – sticlă, plastic, aluminiu/metal. 15 ambalaje reciclate sunt recompensate cu un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban. Containerele pot fi găsite la piața agroalimentară Zorilor, respectiv la piața agroalimentară Flora (din cartierul Mănăștur).
  • Transportul elevilor cu autobuzele școlare a fost reluat pe cele 14 trasee existente (din cartierele Mănăștur, Zorilor – Făget, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, zona Iris și Lombului)
  • Comunitatea noastră a primit o invitație din partea orașului Taurage din Lituania, cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității, ca timp de o lună de zile să strângem împreună un număr de pași egal cu 100 de călătorii în jurul Pământului, alături de alte comunități europene parte din misiunea Uniunii Europene 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic. Pentru fiecare plimbare în jurul pământului, orașul lituanian va planta 100 de copaci. Tot ce e de făcut este să se descarce din AppStore sau GooglePlay aplicația gratuită denumită #walk15, să îi fie permisă aplicației înregistrarea numărului de pași zilnici și fiecare participant să se alăture Challenge-ului 100 Sustainable Cities direct în aplicație. 

 

Dragi clujeni, vă amintesc faptul că orașul nostru a fost selectat de către Uniunea Europeană să facă parte din rândul primelor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și ca parte a acestui demers, știind că la Cluj, sportul este la el acasă, că avem, în ADN-ul nostru, tentația de a face cât mai mult sport, vă invit să ne alăturăm acestui challenge și făcând sport, plantăm copaci, dar ne păstrăm și sănătatea. Haideți să facem aceste două lucruri minunate împreună începând cu 16 septembrie”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, dl Emil Boc, în clipul video prin care invită clujenii să se alăture provocării din Săptămâna Europeană a Mobilității din aplicația #walk15. Mesajul complet al dlui Primar poate fi urmărit aici:     https://www.youtube.com/watch?v=zuRCcJraHiw

 

Comisia Europeană a desemnat la începutul acestui an 100 de orașe din U.E., printre care și Cluj-Napoca, care să adere la misiunea U.E. pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030. 

 

Mai multe informații despre activitățile de la Cluj cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității vor fi publicate pe canalele de comunicare ale Primăriei. Vă invităm să vă alăturăm inițiativei noastre și să utilizați mobilitatea alternativă!