Be’er Sheva (Israel) – așezarea datează dinainte de Christos, fiind fondată de Abraham în urmă cu cca 4 000 de ani. Capitală a districtului Negev, Be’er Sheva este al cincelea oraș ca mărime din Israel. Orașul apare în mențiunile biblice înaintea orașului Ierusalim, ceea ce face ca locuitorii de aici să fie foarte mândri de originile lor. Orașul a cunoscut o dezvoltare rapidă după fondarea Statului Israel în 1948, mulți evrei revenind atunci în patrie, însă și în prezent comunitățile beduine pot fi observate la marginea orașului. Universitatea din Be’er Sheva este una dintre cele mai prestigioase universități din Israel.

Protocolul de înfrățire a fost semnat în luna septembrie 1991.
Principalele domenii de colaborare vizează relațiile economice, academice, culturale, turistice și sportive.

Printre acțiunile comune se numără:

  • Inaugurarea unei Piațete cu numele Cluj-Napoca în cel mai modern cartier al orașului israelian, cu ocazia aniversării a 15 ani de înfrățire (aprilie 2007).
  • Primirea vizitei unui jurnalist, domnul Ilan Shay, care a redactat apoi un articol referitor la municipiul Cluj-Napoca și la relațiile dintre cele două orașe înfrățite (iulie 2009).
  • Participarea unui reprezentant al municipalității din Be’er Sheva la manifestările organizate cu ocazia celei de-a patra ediții a Zilelor municipiului Cluj-Napoca. Cu această ocazie au fost discutate oportunitățile de colaborare în domeniul cultural, Opera Națională Română din Cluj-Napoca va efectua un turneu în orașul Be’er Sheva în toamna anului 2014.
  • Dansatorii Kamea Dance Company, una dintre cele mai apreciate trupe de dans contemporan din Israel, au susținut două spectacole la Cluj-Napoca în cadrul Steps Dance Festival, în perioadă 7- 8 noiembrie 2016. Compania a fost fondată de coregraful Tamir Ginz în anul 2002 și s-a impus pe scenă dansului contemporan prin spectacolele originale și abordările spectaculoase ale temelor clasice.