Braga (Portugalia) – este un municipiu situat în nord-vestul Portugaliei, în provincia Minho, capitală a districtului Braga și unul din cele mai mari și mai vechi orașe ale țării. El se află în valea râului Cávado. Orașul se distinge printr-un număr mare de piețe și de biserici. Calitatea sa de centru religios și teologic de frunte al Bisericii Româno-Catolice și de sediu al Arhiepiscopului Primat al Portugaliei i-a adus supranumele de „Oras al Arhiepiscopilor” și de „Roma Portugaliei” . Ca număr de locuitori – 175,073, Braga este al cincilea oraș al Portugaliei, fiind și capitala regiunii metropolitane Minho, una din regiunile cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană.

Înțelegerea de Colaborare între municipiul Cluj-Napoca și orașul Braga a fost semnată în luna martie 2018.

Cooperarea între cele două municipii reprezintă oportunitatea de a crea cadrul necesar aprofundării relațiilor între cele două orașe în domeniile tineretului, culturii, turismului, afacerilor și academic. În contextul actualului program al Comisiei Europene STARTS (Science, Technology and Arts), cele două orașe au demarat un dialog în vederea dezvoltării unor proiecte comune.

Braga a câștigat titlul de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2012, fiind al patrulea oraș care a obținut acest titlu. Acest context (European Youth Capital) a condus la mobilizarea resurselor pentru structurile privind susținerea tineretului și pentru a crea oportunități între alte orașe europene care aderau la acest titlu. În acest context, Federația „Share”, care a fost responsabilă de implementarea proiectelor din cadrul Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015, a dezvoltat legături cu structuri similare din orașul Braga.