Columbia (Carolina de Sud, SUA) – oraș întemeiat în anul 1786, a primit numele după navigatorul Cristofor Columb, descoperitorul Americii. Este un important nod de comunicații dintre Oceanul Atlantic și coastele Munților Apași, fiind capitala statului Carolina de Sud și un oraș istoric în care ospitalitatea specifică sudului Statelor Unite ale Americii este întâlnită la fiecare pas. Festivalul de Muzică „The Three Rivers Muzic Festival” reușește să aducă anual în oraș sute de mii de turiști. Orașul este și gazda istoricei Universități Carolina de Sud, unde mulți studenți români își realizează programul de masterat sau doctorat în diverse arii de interes.
Protocolul de înfrățire a fost semnat în luna iunie 1991.
Punctul de pornire al relației de înfrățire l-a reprezentat parteneriatul dintre Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu” Cluj-Napoca și Spitalul Providence din Columbia, proiect ce oferea training personalului medical român. Un alt parteneriat strategic este cel derulat între Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și Programul Faces – profesori români care predau în statul Carolina de Sud.
Printre acțiunile comune se numără:

  • Proiectul comun Business English Immersion Camp-Tabără de Limbă Engleză, început în anul 2004.
  • Organizarea de schimburi de experiență între studenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Facultatea de Medicină din cadrul Universității Carolina de Sud.
  • Organizarea de schimburi de vizite și participări la diferite evenimente.