Köln (Cologne), situat în vestul Germaniei (landul Renania de Nord-Westfalia), a fost întemeiat cu cca. 2000 de ani în urmă de români, fiind al patrulea oraș ca mărime din țară, un important centru politic, economic, universitar, artistic și cultural. Cea mai veche metropolă a Germaniei adăpostește în prezent peste un milion de locuitori. Simbolul orașului este Domul din Koln-Catedrală Gotică care atrage anual mii de turiști, gara din Koln fiind una dintre cele mai mari din Europa. Universitatea din Koln găzduiește peste 85.000 de studenți, în diferite facultăți, fiind una dintre cele mai apreciate universități din Germania.

Orașul Köln mai este înfrăit cu alte 30 de orașe: Liverpool , Dunstable și Benfleet (Marea Britanie), Lille, Igny, Brive-la-Gaillarde și Hazebrouck (Franța), Liege (Belgia), Rotterdam și Eygelshoven (Olanda), Turin (Italia), Esch-șur-Alzette (Luxemburg), Kyoto (Japonia), Tunis (Tunisia), Turku (Finlanda), Neukölln și Treptow-Köpenick (Germania), Tel Aviv-Jaffa (Israel), Barcelona (Spania), Beijing (China), Cork (Irlanda), Thessaloniki (Grecia), Corinto/El Realejo (Nicaragua), Volgograd (Rusia), Katowice (Polonia), Betleem (Palestina), Istambul (Turcia), Batangas (Filipine), Saskatoon (Canada).

Actualul primar al orașului este doamna Henriette Reker (2015-prezent).

Protocolul de înfrățire între Cluj-Napoca și Köln a fost semnat în noiembrie 1976.

Acțiuni desfășurate împreună:

Principalele arii de colaborare ale relației de infrățire dintre cele două orașe sunt relațiile academice, sportive și economice, asistența socială, mediu, turism, social, cultură. în ceea ce privește acțiunile de promovare ale colaborării, acestea s-au desfășurat în principal prin efectuarea de vizite, schimb de corespondență și realizarea unor acțiuni comune.

Deși cele două orașe au semnat protocolul de înfrățire în anul 1976, relațiile au fost întrerupte pe parcursul anilor `80 pentru a fi reluate abia în 1990. Anii `90 s-au caracterizat prin organizări de campanii de strângere de fonduri, organizări de expoziții și serate literare, dar și încheieri de acorduri de colaborare în domeniile protecției mediului, universitar, industrie, transport aerian etc.

Printre evenimentele importante ale anilor 2000 menționăm: protocolul semnat între Grupul de pompieri Avram Iancu și Serviciul de ambulanță Köln, Planwerk – grupul de lucru în domeniul arhitecturii urbane (2002), Zilele Clujului la Köln (2005), Zilele Köln-ului la Cluj (2006) și aterizarea primului zbor direct Köln-Cluj pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca (2008), moment sărbătorit în cadrul unui eveniment festiv.

Scopul grupului de lucru Planwerk (2002) a fost acela de a dezvolta o strategie adaptabilă, de lungă durată pentru orașul Cluj-Napoca. Unul dintre proiectele acestui grup a fost reamenajarea Pieței Unirii, etapa 1 fiind finalizată în noiembrie 2009. Având acest proiect-pilot drept țintă, obiectivul proiectului a fost acela de a dezvoltă strategii durabile și aplicabile pentru orașele sud-est europene care trec prin schimbări radicale (orașe din fostele țări comuniste). Printre participanții la acest proiect s-au numărat studenți, arhitecți, profesori și autorități locale, atât români cât și germani. Planwerk Cluj-Napoca a avut un succes răsunător la cea de-a cincea ediție a Bienalei de Arhitectură România câștigând medalia de aur la secțiunea Urbanism, precum și locul întâi în concurs.

În perioada 22 octombrie – 4 noiembrie 2005 s-au desfășurat la Köln „Zilele Clujului la Köln”, o serie de evenimente culturale având ca și punct central de interes municipiul Cluj-Napoca. Evenimentul a avut ca scop cunoașterea reciprocă și apropierea dintre locuitorii celor două orașe, Cluj-Napoca fiind prezentat ca un oraș multicultural, cu potențial turistic și oportunități în ceea ce privește schimburile de experiență în domeniul asistenței sociale și a schimburilor universitare, fiind un cadru ideal pentru investiții și activități economice.

Deschiderea oficială a evenimentului „Zilele românești: Cluj-Napoca sub reflector” a avut loc, sâmbătă, 22 octombrie 2005, în clădirea istorică a Primăriei Köln, continuată cu expoziția de fotografii și lecturi „Vampirii de lemn din Hunedoara” cu Armîn Pongs (povestea a fost susținută cu fotografii), o serie de dialoguri cu oaspeții din Cluj-Napoca-„Astfel se trăiește la Cluj-Napoca”, dialoguri încheiate cu un mic cocktail cu specialități transilvănene. A doua zi a fost dedicată expoziției cu diapozitive și proiecții video, „Europenii uitati”.

Luni, 24 octombrie, au avut loc o serie de discuții „Impresii din Cluj-Napoca – un centru cultural al Transilvaniei”, iar marți, masa rotundă „Romania pe drumul integrării europene”. De asemenea, sâmbătă, 29 octombrie, a avut loc seara de teatru „Der Traum” („Visul”) a Teatrului Național București. Perioada 22 octombrie – 4 noiembrie a fost caracterizată de expoziția de fotografii „in căutarea sufletului eternului feminin” și de proiecții de filme și documentare românești. Tot cu acest prilej s-a discutat posibilitatea deschiderii unei linii aeriene directe Cluj-Napoca-Köln și a intensificării schimburilor academice între universitățile clujene și cele din Köln prin intermediul schimburilor de studenți.

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de parteneriat între orașele Cluj-Napoca și Köln, anul 2006 a fost caracterizat printr-o serie de acțiuni precum: acordarea Premiului Konrad-Adenauer al orașului Köln pentru anul 2006 lui Traian Băsescu, Președintele României (21 septembrie 2006), Proiectul „Ochi Pereche/Twinn Eyes” (octombrie 2006) și evenimentul Zilele Köln-ului la Cluj-Napoca.

În semn de apreciere a activității sale politice la nivel local, național și european, orașul Köln acordă Premiul Konrad Adenauer al orașului Köln pentru anul 2006 domnului Traian Băsescu. Acesta a fost ales ca laureat al premiului pentru politica sa de reformă consecventă și democratică, precum deschiderea României către Europa de Vest.

Proiectul „Ochi Preche/Twin Eyes” (octombrie 2006) a fost realizat în parteneriat cu municipalitatea din Köln și Kölner Filmhaus și a inclus două componente de activitate, ambele utilizând arta ca mijloc de a apropia membrii comunităților celor două orașe și de a deschide oportunități de comunicare și cunoaștere reciprocă. În cadrul primului set de activități două grupuri de artiști din cele două orașe au realizat împreună o serie de proiecte de artă new media explorând elemente de cultură și civilizație specifice pentru Cluj-Napoca și Köln, prin punerea în dialog a unor teme de inspirație urbană.

Proiectele au fost concepute și dezvoltate în comun de artiștii români și germani, finalizarea lucrărilor având loc la Cluj, în cadrul unui workshop desfășurat în perioada 12-19 octombrie 2006. Aceste proiecte – video, instalații interactive, webart etc. – au fost prezentate publicului în cadrul unei expoziții organizate succesiv în Cluj-Napoca și Köln. Al doilea modul de activitate a implicat realizarea unui atelier de creație adresat elevilor. În acest sens au fost organizate în paralel două astfel de ateliere, unul în Cluj, la Colegiul Național „George Coșbuc” și unul în Max-Ernst-Gesamtschule din Köln, copii fiind invitați să își exprime printr-un dialog vizual – fotografie, desen, pictură – impresiile despre cele două orașe. Lucrările realizate de copii au fost prezentate în cadrul vernisajului celor două expoziții. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, al Consulatului General al Republicii Federale Germania din Sibiu, al Primăriei Cluj-Napoca și al orașului Köln.  Evenimentul a fost urmat de organizarea Zilelor Köln-ului la Cluj (2006), ocazie cu care au fost sarbatoriti 30 de ani de la infratirea celor doua orașe.

În 8 mai 2008 a aterizat pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca primul zbor direct Köln-Cluj, operat de către compania aeriană low-cost Germanwings30. Posibilitatea deschiderii acestei linii aeriene fusese deja discutată cu prilejul Zilelor Clujului la Köln (2005), fiind prima linie aeriană directă a Clujului cu un oraș înfrățit. Aeroportul Köln/Bonn, aeroport important pentru compania Germanwings, reprezintă unul dintre cele mai semnificative puncte de trafic la nivel european. Compania oferă legături către cele mai importante centre de afaceri și culturale ale Europei.

Astfel, legătura aeriană va contribui la dezvoltarea de noi perspective economice atât pentru Cluj-Napoca cât și pentru Köln, cu atît mai mult cu cât Köln-ul este a patra destinație din Germania cu zboruri directe de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, după orașele Stuttgart, Munchen și Frankfurt. Prin intermediul zborurilor operate de către această companie aeriană, orașul Köln se află deja în legătură cu orașele înfrățite, reușind să dezvolte în mod pozitiv relațiile economice, stimularea traficului turistic și a schimburilor între popoare și cultură acestora, elemente esențiale ale parteneriatului dintre orașele noastre.

Relația cu acest oraș a înregistrat o intensă activitate în decursul anului 2009. Astfel, în februarie 2009 a avut loc vizita de lucru a Emiliei Botezan, șeful Biroului Relații Externe și Investitori la Köln, urmată de prezența unui reprezentant al municipalității din Köln, domnul Bernd Seifert, la prima Conferință națională cu participare internațională pe probleme de asistență socială din România, organizată de Primăria municipiului Cluj-Napoca (Direcția de Asistență Socială împreună cu Biroul Relații Externe și Investitori) în colaborare cu European Social Network (Rețeaua Europeană de Servicii Sociale), în perioadă 23-24 mai 2009.

Conferința, cu temă „Doar împreună putem asigura servicii sociale de calitate” („Building better social services by working together”), a avut ca și obiectiv schimbul de cunoștințe, idei, expertize și informații referitoare la cele mai bune practici în domeniile specifice asistenței sociale (protecția copilului, asistența persoanelor vastince, asistența persoanelor cu handicap, combaterea consumului de substanțe, incluziunea socială, problematici ale populației de etnie rromă). Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai serviciilor sociale din administrațiile publice ale orașelor înfrățite Köln-Germania, Pécs-Ungaria, Rotherham-Marea Britanie, dar și reprezentanți ai centrelor de asistență socială din Slovenia, Marea Britanie și Franța.

În 1-3 octombrie 2009, primarul orașului Köln, Fritz Schramma, alege să facă ultima vizită oficială a carierei sale de primar în municipiul Cluj-Napoca, cu această ocazie întâlnindu-se și cu reprezentanți ai mediul de afaceri clujean și cu Clubul Economic German, cu scopul de a prezenta strategia de marketing a orașului Köln în domeniul afacerilor și turismului. Cu această ocazie, Fritz Schramma a făcut și un țur al orașului cu scopul de a afla planurile municipalității clujene în privință renovării centrului istoric: Piața Muzeului, Piața Avram Iancu și Turnul Croitorilor.

Vizita primarului a fost urmată de vizita unei delegații a Parlamentului Landului Renania de Nord-Westfalia, din care face parte și Köln-ul, în 26 noiembrie 2009. Delegația a fost condusă de președintele parlamentului landului, Regina van Dinther, motivul vizitei fiind tocmai relația de înfrățire Cluj-Napoca – Köln și exemplele de bune practici oferit de orașul german Clujului. După întâlnirea cu primarul Sorin Apostu, delegația s-a întâlnit cu rectorul Universității Babeș-Bolyai pentru a discuta posibilitatea stabilirii unor proiecte concrete de colaborare între UBB și universitățile din land.

Luna decembrie a început cu prezența a 21 de artiști ai Teatrului din Köln – Ansamblul Theaterwandel pe scena Teatrului Național Cluj (1-4 decembrie 2009), cu piesa „Faustspuren” („Pe urmele lui Faust”). În plus, aceștia au efectuat și un tur al Clujului prin intermediul Centrului de Informare Turistică. Reprezentația acestora a fost dedicată, în special, vorbitorilor de limbă germană din Cluj-Napoca, având ca scop dezvoltarea schimburilor culturale între cele două orașe înfrățite. Artiștii au fost conduși de domnul Raphael Musiol, director de producție în cadrul Teatrului din Köln, spectacolul constând într-un proiect cu muzică live, dans, acrobație și teatru.

În 17 decembrie 2009, a fost semnat protocolul de înfrățire dintre Colegiul Tehnic Energetic și un liceu similar din Köln. Posibilitatea intensificării schimburilor academice dintre cele două orașe fusese deja discutată cu prilejul Zilelor Clujului la Köln (2005). Semnarea acestui protocol a avut loc în urma unei colaborări de trei ani, în cadrul proiectului Comenius, între cele două licee, colaborare în cadrul căreia au avut loc schimburi de experiență atât între elevi cât și între profesorii celor două instituții de învățământ. Semnarea protocolului a dus la consolidarea relației de înfrățire dintre Cluj-Napoca și Köln.

În 2010 relația cu Köln-ul a continuat, astfel încât, în luna iunie, o delegație de oameni de afaceri din Köln a fost prezentă în Cluj cu ocazia evenimentului Business Matchmaking, iar o delegație a reprezentanților instituțiilor din domeniul social și medical a fost prezentă în Cluj cu ocazia celei de a doua ediții a Conferinței naționale cu participare internațională pe probleme de asistență socială.

În perioada 7-8 iunie 2010 a avut loc cea de a doua ediție a Conferinței naționale cu participare internațională pe probleme de asistență socială, cu tema „Doar împreună putem asigura servicii sociale de calitate” („Building Better Social Services by Working Together”). Evenimentul a reunit medici și reprezentanți ai instituțiilor din domeniul social și medical, din țări precum: Germania, Finlanda, Slovenia, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Scoția, Rusia, Statele Unite ale Americii, România.

Temele dezbătute în cadrul evenimentului s-au axat pe două domenii: social și medical.

Astfel, în domeniul social, temele dezbătute au fost: finanțările nerambursabile – potențiala soluție pentru comunitățile locale, efectele negative ale crizei economice asupra copiilor, șanse egale la educație, integrarea pe piața muncii a grupurilor vulnerabile care se confruntă cu riscul de a fi excluse social, provocări ale managementului serviciilor sociale și protecția socială la nivel local – crearea de rețele-parteneriate între instituții și concesionarea unor servicii.

În domeniul medical, temele dezbătute au fost: modele de comportament riscant care afectează starea de sănătate a elevilor, probleme de malnutriție la adolescenți, școala de servicii medicale în contextul descentralizării sistemului de sănătate și elemente de vaccinologie în practica medicului școlar. La fel ca și în cazul primei ediții s-a urmărit schimbul de expertiză, cunoștințe, informații și idei referitoare la practica în domeniile social și medical.

În iunie 2011 o delegație de oameni de afaceri din Köln a fost prezentă în Cluj-Napoca cu ocazia celei de-a două ediții a Business Matchmaking, cu scopul de a analiza posibilitățile de cooperare dintre Köln și Suwon.

Relația cu Köln-ul a continuat în 2011 astfel că, cu ocazia primei ediții a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, orașul nostru a găzduit un reprezentant al municipalității din Köln pe perioada manifestărilor. De asemenea, în cadrul Săptămânii Culinare Internaționale din cadrul celei de-a doua ediții a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, în data de 31 mai 2012, restaurantul german Bayerischer Hof a pregătit publicului clujean o serie de preparate tradiționale germane.

În perioada 27-28 mai 2013 s-a aflat în municipiul nostru domnul Bernd Seifert, reprezentant al Primăriei orașului înfrățit Köln pentru a participă la cea de-a patra ediție a conferinței pe servicii sociale cu participare internațională „Building Better Social Services by Working Together”, organizată de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca împreună cu European Social Network. Cu această ocazie, reprezentantul german a participat și la cea de-a treia ediție a Zilelor municipiului Cluj-Napoca, eveniment desfășurat în perioada 24-31 mai 2013.

Ediția a șasea a întâlnirilor Europene din Transilvania s-a desfășurat în municipiul nostru în perioada 30 septembrie-2 octombrie 2015, pe tema „Tineret și teritorii: noi forme de angajament în Europa”. Cu acest prilej, la inițiativa Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez, Primăria municipiului Cluj-Napoca a adresat scrisori oficiale de invitație orașelor înfrățite Nantes, Dijon, Namur, Kölnsi Pécs. Ca răspuns la invitațiile trimise de municipalitatea clujană, reprezentanți din Nantes, Dijon, Kölnsi Pécs au fost prezenți la Cluj și au redactat împreună un manifest adresat tinerilor.

Asociația Gutenberg, singura organizație studențească a vorbitorilor de limbă germană din România, a organizat în periopada 2-21 martie 2015 Caravana Gutenberg, un proiect de promovare a Universității Babeș-Bolyai, a proiectelor asociației, ale Clujului și a Capitalei de tineret 2015. În cadrul acestei caravane a fost programată și o vizită în orașul Köln.

Deschiderea oficială a proiectului intercultural Cluj-Napoca – Köln, „Dialog în Agora. Arheologie contemporană„, a fost organizată în 11 octombrie 2016 la Casino-Centru de Cultură Urbană. Proiectul se desfășoară în perioada octombrie 2016 – octombrie 2017.

În perioada 8-11 decembrie 2016, Călin Forna, director adjunct-Direcția Evenimente publice și informare cetățeni și Dan Macovei, șeful Serviciului Evenimente publice, s-au deplasat în orașul Köln pentru a discuta despre bune practici în organizarea Târgului de Crăciun.

În perioada 22-29 aprilie 2017 un grup de studenți și profesori din Koln s-au aflat în vizită la Cluj-Napoca, pentru a discuta cu reprezentanții primăriei municipiului Cluj-Napoca și ai federației SHARE despre proiectul Cluj-Napoca -Capitală Europeană a Tineretului 2015.