Nantes (Franța) – al șaselea oraș ca mărime din Franța, orașul Nantes, situat pe malurile estuarului Loire, numit și Veneția Vestului, este capitala regiunii Pays de la Loire și prefectura departamentului Loire-Atlantique, precum și orașul natal al scriitorului Jules Verne. Orașul este un important centru universitar, unde un număr mare de studenți români au decis să își finalizeze studiile univesitare în cadrul mai multor programe academice. Nantes este și un nod de comunicații și o destinație turistică, ca de altfel întreaga zonă, castelele medievale armonizându-se elegant cu facilitățile moderne create de administrația locală din acest oraș. Orașul a fost clasat pe locul 36 la nivel global și locul 4 în Franța în ceea ce privește inovația în tot mai multe sectoare ale economiei. În 2004, revista Time Europe a descris orașul Nantes ca fiind „orașul cel mai bun din Europa în care să trăiești”.

Protocolul de înfrățire a fost semnat în luna noiembrie 1990.

 

Principalele arii de colaborare vizează relațiile economice, turismul, cultura, domeniul social și proiectele europene.

Printre acțiunile comune se numără:

  • Organizarea în luna noiembrie 2005 a Forumului Descentralizării Româno-Francez la Cluj-Napoca.
  • în anul 2006 au avut loc trei evenimente importante între Nantes și Cluj-Napoca: cea de-a treia ediție a întâlnirii Internaționale a Atlanticului (15-16 martie), Seminarul franco-germano-român pe tema Sănătății-Societății-Solidarității (5-8 aprilie) și ediția a 8-a a întâlnirilor Europene de la Cluj-Napoca 2006-Sănătate și Societate (19-21 octombrie).
  • Organizarea manifestărilor „Romania este la Nantes” în anul 2007, evenimente care au sărbătorit integrarea țării noastre în Uniunea Europeană.
  • Vizita în orașul Nantes la începutul anului 2013 a doamnei Emilia Botezan, șef Birou Relații externe și investitori din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, cu scopul de a discuta posibilitățile de relansare a relației de înfrățire dintre cele două orașe. Cu această ocazie a avut loc și o întâlnire cu „Compagnie La Machine” din Nantes în vederea realizării unui proiect artistic „Expediție Vegetală” la Cluj-Napoca.
  • Organizarea în cadrul programului întâlnirilor Europene/Lsș Rencontres Européennes de Cluj-Transylvanie din 9-12 mai 2013, în prezența domnului Ronan Dantec, Senator al Loire-Atlantique și delegatul Primăriei din Nantes a unei ceremonii de plantare în Parcul Central a unui tei simbolizând faptul că în acest an orașul înfrățit Nantes a fost desemnat Capitală Europeană Verde.
  • Vizita delegației din orașul nostru la Nantes în luna decembrie 2014 la inițiativa și cu sprijinul Ambasadei Franței pentru a prezența programul „Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015” și a discuta perspectivele de colaborare și posibilele proiecte comune dintre cele două orașe înfrățite.
  • Vizita unei delegații și a unui grup de tineri din orașul Nantes cu ocazia întâlnirilor Europene/Lsș Rencontres Européennes de Cluj-Transylvanie din 30 septembrie-2 octombrie 2015 care au participat și au contribuit la reușita acestui eveniment organizat în cadrul programului „Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului 2015”. Domnul Allassane Guisse, consilier municipal responsabil de mobilitatea internațională și de tineret, însoțit de domnul Antoine Parrot, responsabil al Serviciului Europa-Departamentul Atractivitate Internațională, au efectuat cu această ocazie și o vizită la Primăria municipiului Cluj-Napoca, prilej cu care au evocat perspectivele de colaborare între orașele Cluj-Napoca și Nantes, schimburile posibile privind în special politicile de tineret.