Ningbo (China) – important centru economic și port, situat pe coasta de est a Republicii Populare Chineze, este unul dintre primele orașe care a manifestat deschidere spre Occident, bucurându-se de aceeași autoritate precum guvernele provinciale în ceea ce privește administrarea economică și planificarea urbană. Încă din timpul Dinastiei Tang (618-907), orașul Ningbo a fost considerat punctul de pornire al Drumului Mătăsii. În prezent, Portul Ningbo este situat pe ruta internațională principală a transportului maritim în zona Pacificului, fiind unul dintre primele cinci porturi de ape adânci din lume. De asemenea, podul Hangzhou Bay Bridge scurtează distanța dintre Ningbo și Shanghai de la 400 de km la 80 de km, fiind considerat unul dintre cele mai lungi 10 poduri trans-oceanice din lume. Cunoscut ca „oraș al culturii și poartă deschisă către lume”, Ningbo are patru universități și găzduiește cultura neolitică Hemudu cu o vechime de 7.000 de ani.
În ultimii ani a fost distins cu titlul de „cel mai politicos oraș la nivel național”, „orașul cu cetățenii cei mai fericiți din China”, „orașul cu cea mai bună imagine internațională din China continentală”, „model național privind protecția mediului”, fiind printre primele 10 orașe competitive și comerciale din China continentală și printre primele 10 orașe din țară în ceea ce privește conferințele (peste 300 pe an) și expozițiile (10 expoziții naționale). De asemenea, Ningbo a câștigat premiul național pentru progresul realizat privind standardele de viață ale oamenilor și în anul 2013 a fost desemnat orașul cu cel mai bun mediu pentru investiții.

Protocolul de înfrățire a fost semnat în data de 8 iunie 2014.
Principalele domenii de colaborare vizează relațiile academice, economice, turism și cultură.

Printre acțiunile comune se numără:

  • Vizita unei delegații de afaceri din orașul Ningbo în municipiul Cluj-Napoca (aprilie 2014).
  • Vizita unei delegații a municipalității clujene, condusă de primarul municipiului Cluj-Napoca, în orașul Ningbo, pentru a participa la Forumul Țărilor din Europa Centrală și de Est cu China, „China Ningbo-CEEC Economic & Cultural Exchange Week”, ocazie cu care a fost semnat protocolul de înfrățire dintre cele două orașe (iunie 2014).
  • Organizarea de schimburi de vizite și participări la diferite evenimente.