Provincia Parma (Italia) – o diviziune administrativă a Regiunii Emilia-Romagna, din partea de nord-est a Republicii Italiene. Alcătuită din 47 de localități, provincia Parma oferă nenumărate posibilități de investiții. Nu doar pe piața italiană ci și pe cea internațională, Parma este recunoscută ca lider în industria alimentară precum și în industria mașinilor și a utilajelor folosite în industria alimentară. Relațiile companiilor din această provincie cu mediul de afaceri internațional beneficiază de sprijinul Camerei de Comerț Parma și a Centrului de Servicii Administrative Parma. Actualul preşedinte al provinciei este Diego Rossi (ales în 31 octombrie 2018).

Protocolul de înfrățire a fost semnat în iunie 2005.

Principalele arii de colaborare vizează relațiile academice, economice, turism și cultură.

Printre acțiunile comune se numără:

  • Parteneriatul dintre “Universita degli studi di Parma” și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
  • Organizarea evenimentelor „Saptămâna României la Parma” (2005).
  • Organizarea unui colocviu interdisciplinar cu tema „Români în Italia, italieni în România azi” la Cluj-Napoca (2005).
  • Proiectul „Town Twinning – Stimularea înfrățirii instituționale prin industrie și colaborare în domeniul economic”, în care județul Cluj a fost partenerul principal al Provinciei Parma (2006). Proiectul a constat în organizarea a două seminarii în Parma (dedicat componenței economice) și Cluj-Napoca (axat pe problematica înfrățirii instituționale).
  • Participarea delegațiilor italiene la Zilele municipiului Cluj-Napoca (2013: organizarea unei prezentări de costume de epocă și creații vestimentare moderne pe muzică lui Giuseppe Verdi și organizarea unui concert susținut de artistul italian Giuseppe Gualtieri; 2014: interpretarea în limba italiană a nuvelei „Regele culorilor”, organizarea unui spectacol de tarantella, susținut de artiștii Tullia Conte și Mattia Doto de la Laboratorio di Danza Popolare del Sud Italia, și a unui recital de pian în interpretarea maestrului pluripremiat Costantino Catena).
  • Cu ocazia celei de-a patra ediții a Zilelor municipiului Cluj-Napoca (23-30 mai 2014), o delegație din provincia Parma a fost de asemenea prezentă în orașul nostru. Cu această ocazie, Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Provincia Parma (Asociația Culturală „La Pergamena”) și Centrul Cultural Italian din Cluj-Napoca au pregătit publicului clujean un curs și spectacol de tarantella (susținut de Tullia Conte și Mattia Doto de la Laboratorio di Danza Popolare del Sud Italia), un recital de pian din operele lui Richard Strauss și Franz Liszt susținut de maestrul pluripremiat Costantino Catena și un spectacol de interpretare în limba italiană (cu traducere în limba română) a fabulei “Regele Culorilor” (“Il Re dei Colori”) de Federico Mora.
  • Pentru ediția a cincea a Zilelor Clujului (22-26 mai 2015) Asociația Culturală La Pergamena și creatoarea de modă Giorgia Pavesi și-au propus să reînnoiască uniunea între modă și muzică, realizând o compoziție artistică pe tema” L’art e toujours jeune Vivaldi et les saisons du coeur” omagiind marele compozitor venețian Antonio Vivaldi, cu un accent literar pentru marele poet și cântăreț Fabrizio De Andre. Evenimentul a prevăzut realizarea unei serii de rochii de gală artistice, reprezentând cele 4 anotimpuri; fiecare rochie a fost însoțită de o lectură din unele dintre cele mai frumoase balade ale lui De Andrè și un spectacol de dans.
  • În perioada 23-27 septembrie 2015 o delegație oficială condusă de Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, s-a deplasat în Provincia Parma. Programul deplasării a inclus vizita la câteva companii reprezentative pentru industria locală din Parma, o întâlnire cu reprezentanții Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității Parma, precum și o întrevedere cu conducerea Uniunii Industriale din Parma. De asemenea, a fost programată o vizită la Spitalul Regional din Parma, care a desfășurat un amplu program de colaborare și schimb de experiență cu Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, respectiv o întâlnire instituțională cu reprezentanții Provinciei Parma, la care a participat și președintele Filippo Frittelli.
  • În perioada 4-6 aprilie 2016, o delegație de oameni de afaceri (din domeniul agricol) din Provincia Parma s-a aflat în vizită la Cluj-Napoca, la invitația Agrotransilvania Cluster, pentru a participa la un eveniment de match-making și la vizite pe teren, la ferme din județul Cluj. Din delegație a făcut parte și domnul Gianni Bellini, vicepreședinte al provinciei Parma, responsabil pentru Europa, respectiv Michele Speroni, responsabil relații internaționale.
  • În 5-7 decembrie 2016 o delegație de medici, reprezentanți ai Spitalului Regional Parma și ai Clinicii „Villa Maria Luigia”, împreună cu Gianni Bellini și Michele Speroni, s-au aflat la Cluj pentru a discuta cu reprezentanții UMF Cluj oportunitățile de colaborare în domeniul medical între cele două orașe.