Rockford (Illinois, SUA) – Localizat de-a lungul râului Rock River, în nordul statului Illinois, Rockford este orașul reședință al regiunii Winnebago.Din punct de vedere economic, Rockford oferă nenumărate posibilități de investiții. Nu doar pe piața americană, ci și pe cea internațională, Rockford este recunoscut ca lider mondial în producția mașinilor-unelte și a componentelor auto, devenind din ce în ce mai cunoscut ca fiind un important centru de realizare a componentelor aero-spațiale. Relațiile companiilor din acest oraș cu mediul de afaceri internațional beneficiază de sprijinul Camerei de Comerț a statului Illinois (Illinois Trade Office).

Referitor la activitățile existențe în Rockford, care alături de caracterul recreativ dobândesc și un caracter educativ, muzeele ocupă un loc central, alături de teatre și operă. Cea mai importantă instituție de învățământ superior din Rockford este “Rockford College”, a cărui reprezentant de seamă este Jane Addams, laureată a premiului Nobel pentru pace în 1931.

Protocolul de înfrățire a fost semnat în septembrie 2005.

Principalele domenii de colaborare vizează relațiile academice și economice, turistice, culturale și din domeniul infrastructurii.

Printre acțiunile comune se numără:

  • Inaugurarea în 19 aprilie 2007 a un spațiu dedicat municipiului Cluj-Napoca în Parcul Păcii, orașul nostru fiind reprezentat într-un cadru peisagistic specific, alături de celelalte orașe înfrățite ale orașului Rockford.
  • Organizarea Festivalului Mărțișorului în Rockford de către comunitatea română locală.
  • Organizarea unui concurs de mărtișoare, în parteneriat cu Transilvania College, câștigătorii concursului fiind premiați cu o excursie în orașul înfrățit Rockford (în perioada 2009-2011).
  • Participarea unor reprezentanți ai municipalității clujene la evenimentul „Many Faces, One Community – Romanian Culture” (noiembrie 2013).
  • Organizarea de schimburi de vizite și participări la diferite evenimente.