Rotherham (Marea Britanie) – Localizat în partea sudică a regiunii Yorkshire, în Anglia, acest oraș este cunoscut pentru diversitatea comunității. Orașul are un Teatru Civic, un Centru pentru Artă și un Centru Științific, ultimul fiind unul din cele mai vizitate obiective turistice din regiune. Zona Metropolitană a orașului Rotherham a fost fondată în 1974, având o suprafața de 286.5 km².

Protocolul de înfrățire a fost semnat în octombrie 2006.

Principalele arii de colaborare vizează relațiile academice, economice, turism, cultură și asistență socială.

Printre acțiunile comune se numără:

  • Dezvoltarea, începând cu anul 2003, a unui proiect de sprijin al serviciilor de protecție socială din România, finanțat de Guvernul Marii Britanii. Ca urmare a acestui parteneriat, în septembrie 2007 a sosit în Cluj-Napoca un transport conținând mobilier, aparate tehnico-sanitare pentru dotarea corespunzătoare a unor facilități pentru copii și persoane vârstnice defavorizate.
  • Participarea la proiectul european „Music for Citizens” din Rotherham, prin ansamblul clujean „Dor Transilvan” (noiembrie 2008).
  • Organizarea anuală, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a conferinței internaționale pe probleme de asistență socială, în colaborare cu European Social Network, „Doar împreună putem asigura servicii sociale de calitate” („Building Better Social Services by Working Together”), începând cu anul 2009.
  • Vizita unei delegații a municipalității clujene condusă de primarul municipiului Cluj-Napoca, în orașul înfrățit Rotherham, pentru a participa la zilele orașului („Rotherham Show”) și la inaugurarea oficială a Garden Room în Clifton Park (septembrie 2012).
  • Inaugurarea unei cabine telefonice specific britanice, oferite de British Business Group Transylvania, cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Mării Britanii și al Irlandei de Nord în România, amplasată pe malul râului Someș (26 mai 2013).
  • Participarea delegațiilor britanice la Zilele municipiului Cluj-Napoca. În anul 2013, delegația din orașul înfrățit Rotherham, condusă de Liderul Consiliului Metropolitan Rotherham, a fost invitatul de onoare la aceste manifestări, printre evenimentele organizate cu această ocazie numărându-se și un concert susținut de către formația South Yourkshire Police Band, pregătirea de preparate tradiționale britanice de către un bucătar din orașul înfrățit și organizarea unei demonstrații de cricket.
  • Organizarea unor misiuni economice britanice în municipiul Cluj-Napoca (2013, 2014).
  • Organizarea de schimburi de vizite și participări la diferite evenimente.