În perioada 5-7 februarie 2021 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul internațional de soluții „Amenajarea Parcul Est Cluj-Napoca”, competiție lansată oficial în data de 20 octombrie 2020.
Proiectele câștigătoare au fost prezentate astăzi, 8 februarie 2021, în cadrul unei conferințe de presă online.
Concursul a avut parte de o diversitate culturală semnificativă, pe lângă concurenții din România numărându-se participanți din Belgia, Bulgaria, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria, Marea Britanie și Franța.
„Ne aflăm în fața celui mai important proiect verde din istoria acestui oraș. Îi felicit pe toți concurenții pentru că s-au implicat cu profesionalism și au încercat să ofere cea mai bună soluție pentru acest <<plămân verde>> al orașului. De asemenea, vreau să mulțumesc juriului pentru munca depusă.
Acest proiect se încadrează în primul rând în dimensiunea strategică verde, nepoluantă a orașului nostru. Alături de cea digitală, această dimensiune verde constituie axa fundamentală de evoluție a municipiului pentru creșterea calității vieții. Ne dorim un oraș în care să-ți facă în continuare plăcere să trăiești, să muncești, să te distrezi, cu alte cuvinte un oraș după modelul celor din Uniunea Europeană, cu o înaltă calitate a vieții.
În al doilea rând, ne dorim un oraș pentru oameni și nu pentru profit. Aici avem o dovadă clară: 45,5 de hectare pentru spații verzi, nu pentru blocuri sau betoane. Mai avem alte exemple asemănătoare și în alte cartiere ale orașului, în Zorilor sau în Mărăști – în zona Expo Transilvania, unde facem exproprieri pentru a amenaja parcuri. Evident, sprijinim și activitatea economică în Cluj-Napoca, dar cu un echilibru și cu accent pe calitatea vieții.
Obiectivul nostru este de a asigura dezvoltarea prietenoasă cu mediul înconjurător nu numai în municipiu, ci în întreaga zonă metropolitană, astfel încât emisiile de gaze cu efect de seră să se reducă cu 10% până în 2030, iar suprafața de spații verzi să crească cu 15%. Concursurile de soluții reprezintă cea mai bună soluție din punct de vedere tehnic pentru a avea calitate, însă acestea sunt proceduri laborioase, care necesită timp , dar odată realizate ele sunt pentru eternitate. De aceea, chiar dacă durează mai mult, preferăm calitatea în detrimentul cantității”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
„Am avut câteva zile intense la Cluj-Napoca pentru juriul internațional, care a avut de ales între 27 de proiecte interesante și sunt sigur că nu a fost ușor să ia o decizie. Doresc să le mulțumesc partenerilor de la Ordinul Arhitecților din România și de la Ordinul Arhitecților – filiala Transilvania pentru eforturile pe care le-au făcut pentru a ajunge astăzi la acest moment istoric pentru viitorul Parc Est. Felicitări tuturor concurenților! Nu cred că există echipe învinse, ci doar câștigători.
Procedural, după publicarea rezultatelor și expirarea perioadei de contestații, sperăm ca în luna martie să semnăm contractul pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal și a studiilor de fezabilitate. Nu o să renunțăm la implicarea cetățenilor în faza de proiectare a acestui parc, ci o să încercăm să implicăm cât mai multă lume alături de echipa câștigătoare, care are obligația ca în 150 de zile de la semnarea contractului să prezinte un concept definitiv. Vom prezenta acest concept detaliat în cadrul unui eveniment al Centrului de Inovare și Imaginație Civică, iar ulterior se va intra în etapele procedurale pentru realizarea studiului de fezabilitate, a Planului Urbanistic Zonal, a proiectului tehnic, a documentației tehnice pentru autorizația de construire, a detaliilor de execuție, astfel încât anul viitor să avem finalizat acest proiect și să putem lansa licitația pentru execuția lucrărilor de amenajare.
Ne propunem să atragem finanțare din fonduri europene deoarece Clujul Verde, programul de investiții pe care îl derulăm, este în linie cu obiectivele strategice ale Uniunii Europene și cu direcțiile principale de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
PREMIILE ACORDATE
Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6.288.360 RON, fără TVA
Premiul II: 120.000 RON, fără TVA
Premiul III: 60.000 RON, fără TVA
În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare și anume:
PREMIUL I – Proiect nr. 100 – PE2030 – Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L.
Autor principal: Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass
PREMIUL II – Proiect nr. 107 – OS4996 – Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
Autori principali: Darius Reznek, Bart Brands, Natalia Gruszczynska, Oana Paraschiv, Justyna Chmielewska, Mathijs Peters, Ida Pedersen (KARRES EN BRANDS)
Colaboratori arhitectură: Cristina Enache, Alexandra Coltos, Sorina Rusu (UAUIM)
PREMIUL III – Proiect nr. 126 – NO2223 – SC NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.
Autor principal: Péter Eszter, Fleșeriu Alexandru Nicolae
Coautori: Afrasiabi Dariush Vlad, Filip Oana Antonia, Farkas Kinga, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae
Colaboratori specialități: Dudaș Maria Cristina, Tetelea Cristian
În plus, juriul competiției a decis acordarea a două mențiuni speciale pentru următoarele proiecte:
MENȚIUNE SPECIALĂ – Proiect nr. 120 – MI2605 – STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL
Autor principal: FLORIAN STANCIU
Coautori: MARIA-IULIA STANCIU, COSMIN GĂLĂȚIANU, OCTAVIAN BÎRSAN, ROBERTA FRUMUȘELU, CRISTIAN BEȘLIU, COSMIN GEORGESCU
Colaboratori arhitectură: EDUARD UNTARU, SEBASTIAN CIULEI, DAVID MIHAI
MENȚIUNE SPECIALĂ – Proiect nr. 108 – SI4510
Fără acord dezvăluire date.
Scopul concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării Parcului Est din Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.
Zona care poartă deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va asigura conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei.
Totodată, s-a dorit amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care să reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va deveni un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului Cluj-Napoca.
La conferința de presă pentru anunțarea rezultatelor concursului au participat:
– din partea autorității contractante – dl Primar Emil Boc
– directorul Direcției de Dezvoltare Locală din Cluj-Napoca – Ovidiu Cîmpean,
– președintele Ordinului Arhitecților din România – arh. Alexandru Găvozdea,
– vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România pentru Concursuri – arh. Ana Maria Zahariade
– președintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România – arh. Daniela Maier
precum și membrii juriului Concursul internațional de soluții „Amenajarea Parcului Est Cluj-Napoca”.
Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitată în perioada 8-14 februarie la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, Cluj-Napoca, de luni până vineri, între orele 10:00-18:00, sâmbătă între 16:00-20:00 și duminică între 10:00-18:00.
Concursul a fost organizat în conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internaționale a Arhitecților – UIA – și prevederile Recomandărilor Internaționale pentru Concursuri de Arhitectură și Urbanism adoptate în Conferința Generală UNESCO din 1956, revizuită în data de 27 noiembrie 1978, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.
Concursul de soluții a fost public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.
Concursul de soluții a fost organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.
JURIUL CONCURSULUI
Membri titulari
– arh. peisag. Catherine Mosbach – Președintele Juriului
– arh. peisag. Peter Veenstra
– dr. geograf Catherine Franceschi-Zaharia
– arh. Tamina Lolev
– Cristian Domșa – specialist biodiversitate
– arh. urb. Toader Popescu
– arh. Radu Ponta
Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:
și în limba Engleză:
Rezultatele jurizării concursului sunt disponibile la următorul link:
și în limba Engleză:
Galeria cu toate proiectele participante va fi disponibilă online începând cu data de 9 februarie la următorul link: