UPDATE 25 noiembrie 2015! CLUJ-NAPOCA A CASTIGAT TITLUL!
Cluj-Napoca  – Capitala Europeana a Tineretului in anul 2015
 
“Cluj-Napoca a ajuns in finala, un castig semnificativ in sine si doresc sa va multumesc pentru sustinerea pe care ati acordat-o acestui proiect! Primaria s-a implicat inca de la inceput in initiativaYouth@Cluj-Napoca 2015 insa, daca nu am fi avut alaturi oameni care sa puna suflet, pasiune, timp, nu am fi reusit sa ajungem pana aici.
Clujul are ce sa arate Europei, are ce sa "imparta" – SHARE! – un potential universitar extraordinar, o componenta multiculturala unica, valente cu adevarat europene si speram ca sambata, decizia finala sa fie de partea clujenilor! “, a declarat primarul Emil Boc.
 
 
MISIUNE
Misiunea Youth@Cluj-Napoca 2015 – European Youth Capital este de a intari rolul si de a sprijini participarea activa a tinerilor si organizatiilor de tineret in crearea schimbarii in societatea noastra prin procesul dezvoltarii urbane sustenabile, responsabile si inclusive, prin impartasirea spatiului, a culturii, puterii, activitatilor, bucuriei, viziunii si a valorilor comune europene, abordand teme ca si activarea tineretului, advocacy, mobilitate, dialog si informatii structurate intr-un program anual in Cluj-Napoca.
 
 
MESAJUL PRINCIPAL – SHARE!
Credem ca Cluj-Napoca poate sa-si impartaseasca cultura (SHARE its CULTURE) cu Europa, iar Europa poate sa aiba o cota-parte (SHARE) importanta din Cluj-Napoca, tineretul european poate sa-si impartaseasca viziunea (SHARE their VISION) despre prezentul si viitorul Europei, cu totii putem impartasi spatiul Clujului (SHARE Cluj-Napoca's SPACE) si o experienta de un an prin proiecte, evenimente, activitati propuse. Impartasim munca noastra (SHARE our WORK), cunostintele, experientele noastre, creativitatea, cercetare noastra, contribuind astfel la crearea unei unui centru economic bazat pe cunoastere in Europa de Est. Credem ca o capitala europeana a tineretului ar trebui sa impartaseasca putere si bucurie (SHARE POWER and JOY) prin mobilitate, parteneriate, retele si voluntariat. Putem impartasi cu toti ceea ce inseamna a fi european (SHARE European) prin acest program de un an.
 
 
Ceilalti candidati in finala
Vilnius – Lituania, Varna – Bulgaria, Ivanovo – Rusia
 
 
Cifre cheie
 • 1 plan complet pentru programul de tineret de un an
 • 2 principii orizontale in implementare (european, responsabil)
 • 6 prioritati de program (spatiu, cultura, munca, putere, bucurie, viziune – space, culture, work, power, joy, vision)
 • 35+ ONG-uri de tineret in coalitie cu municipiu (memorandum de cooperare semnat)
 • 78+10 proiecte in portfoliul de proiect
 • 200+ organizatii care sprijina proiectul (local, national, european, public, ONG, privat)
 
 
 
 
Momente cheie in faza finalei 2012
1 octombrie:                  termenul limita de depunere a proiectului, prin imbunatatirea primului proiect, bazat pe recomandarile Forumului European al Tineretului
2 noiembrie:                  aparitia magazinului SHAREPRESS, Editia 0
6 noiembrie:                  eveniment de promovare la Bruxelles
15-20  noiembrie:          momentul estimat al deciziei juriului
24 Noiembrie:               anuntarea castigatorului in Maribor, la congresul anual al Forumului European al Tineretului
 
 
Background
 
Forumul European al Tineretului
Forumul European al Tineretului (European Youth Forum, EYF) coordoneaza si promoveaza intreg proiectul Capitala Europeana a Tineretului, facilitand activitatea juriului in procesul de selectie a initiative CET. Acest lucru include lansarea apelului pentru Capitala Europeana a Tineretului, organizarea procesului de aplicare, adunarea juriului si reprezentatilor diferitelor organizatii civile, a partenerilor institutionali, reprezentantilor mass-media, cercetatori, tineret care sunt special calificati pentru a evalua proiectele. EYF este un reprezentant al tineretului european care promoveaza interesul tinerilor din Europa in institutiile Uniunii Europene, in Consiliul European si partenerii sai. 
 
 
Capitala Europeana a Tineretului
Capitala Europeana a Tineretului (CET) este titlul acordat unui oras european pe o perioada de un an de zile, in timpul caruia se va acorda sansa de a prezenta printr-un program multilateral viata si dezvoltarea culturala, sociala, politica si economica legate de tineret. Initiativa CET incurajeaza implementarea ideilor noi si a proiectelor inovatoare, in ceea ce priveste participarea activa a tinerilor in societate, si incearca sa prezinte un model pentru dezvoltarea in continuare a politicilor pentru tineret in alte municipii europene. Fostele si selectatele Capitale Europene ale Tineretului: 2009 Rotterdam,    2010 Torino (Italia),   2011 Anvers (Belgia), 2012 Braga (Portugalia), 2013 Maribor (Slovenia), 2014 Thessaloniki (Grecia).
 
 
Juriul
Juriul s-a compus dintr-un numar de reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor societatii civile, printre care reprezentati ai:
 • Congresul Autoritatilor Locale si Regionale in Europa
 • Comitetul pentru Cultura si Educatie in Parlamentul European
 • Comitetul Regiunilor
 • Consiliul Municipiilor si Regiunilor Europene
 • Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului European
 • EurActiv
 • Universitatea din Montpellier
 • Consiliul de Tineret din Grecia
 • Municipiul Thessaloniki (Capitala Europeana a Tineretului in 2014)
 
Initiatori, participanti, sustinatori
 • Asumat de Municipiul Cluj-Napoca, proces de candidatura coordonat de Grupul PONT
 • Participarea activa a peste 30 de organizatii de tineret, care au semnat un Memorandum de Intelegere la 25 aprilie 2012.
 • Suport a peste 200 de organizatii, institutii locale, nationale, europene.
 • Suport financiar din partea Municipiului Cluj-Napoca, Programului Tineret in Actiune a Uniunii Europene si a Autoritatii Nationale pentru Tineret.