RA Termoficare Cluj-Napoca a finalizat lucrarile de extindere a instalatiilor tehnologice de cogenerare din Centrala Termica de Zona de pe platforma de pe strada Plevnei nr. 68-70, prin montarea a doua cazane de apa fierbine, performante, de 16, respectiv 24 MW.
 
Investitia se ridica la peste 2,4 milioane euro si a fost realizata in cadrul parteneriatului romano-german, alaturi de E-ON Ruhrgaz International AG si Rheine Energie.
 
RA Termoficare Cluj-Napoca a implementat sistemul de co-generare in anul 1998, fiind primul furnizor de energie termica din tara, care, cu o investitie initiala de cca 3 milioane de euro, a realizat „Insula de energie” Gheorgheni, producand in paralel energie electrica si energie termica.
 
Sistemul de cogenerare are ca avantaje:
o       Randamentul de producere a energiei termice si electrice de peste 85%;
o       Reducerea consumurilor specifice de producere a energiei termice;
o       Cresterea gradului de siguranta in alimentarea cu agent termic a celor 30 de puncte termice deservite.
 
Extinderea acestui sistem duce la economii anuale de cca 2,7 milioane lei, ca urmare a scaderii pretului de cost a agentului termic. Acest lucru se reflecta in subventia mai mica suportata de la bugetul local, intre pretul platit de populatie si pretul de productie a energiei termice.
 
„Prin producerea energiei electrice prin cogenerare sunt asigurate preturi competitive, acestea fiind cu 10% mai mici decat tarifele din piata energiei obtinute in mod clasic. Investitiile realizate in ultimii ani in sistemul centralizat de termoficare ne-au permis sa facem economii anuale de cel putin 10 milioane de lei. Incercam sa asiguram costuri decente si suportabile pentru incalzirea si apa calda a clujenilor si in anii care vor urma, prin urmare am reusit sa mentinem in aceasta iarna pretul gigacaloriei pentru populatia racordata la sistemul de termoficare”, a precizat primarul Sorin Apostu.
 
La evenimentul de astazi au participat alaturi de primarul Sorin Apostu, directorul Regiei de Termoficare – Emil Miron, dar si partenerii germani in acest proiect, Christoph Von Cube – reprezentant Rheine Energie si George Cristodorescu – reprezentant E-ON Ruhrgaz International AG.
 
Background
In ultimii ani (2007 – 2009) am facut investitii de peste 33,5 milioane de lei in sistemul centralizat de termoficare care au dus pretul gigacaloriei, dupa cum stiti, la mai putin de 4 lei fata de nivelul iernii 2008.
Actiuni RAT in 2010, generatoare de economii
1. Lucrarile la extinderea sistemului de cogenerare (pe Plevnei 70), prin instalarea a doua cazane de apa fierbinte de 16, respectiv 24 MW, investitie de peste 10 milioane de lei, care are ca efect o economie de peste 3,5 milioane de lei/an in producerea energiei termice.
Este o investitie a parteneriatului romano-german – un parteneriat intre RAT, E-ON Ruhrgaz International A.G. si Rhein Energie – actionare la S.C. Colonia Cluj-Napoca Energie S.R.L. (cate o treime fiecare).
2. Finalizarea lucrarilor la centralele termice de cartier CT 24 Manastur (str. Ion Mester) si CT Taberei, investitie de aproape 1,6 milioane de lei in 2010.
3. Realizarea de lucrari suplimentare de modernizare si de reducere a pierderilor de energie, folosind resursa umana proprie.
4. O serie de masuri punctuale de reducere a costurilor, in concordanta cu masurile de austeritate stabilite la nivel national si local.
 
Realizarea acestor investitii a dus la scaderea cheltuielilor de producere, transport si distributie a energiei, la reducerea pierderilor si cresterea randamentului instalatiilor, astfel ca astazi, in 2010, avem economii anuale de peste 11 milioane lei fata de anul 2005.
 
Consumul de gaz metan este cu 30% mai mic, de energie electrica cu 25% mai mic, avem consumurile de apa cu 10-15% mai mici si consumurile de manopera cu 40% – fata de acum 5 ani.
 
Cateva dintre investitiile realizate de regia autonoma de termoficare in ultimii ani:
 
1. Implementarea sistemului de cogenerare
Avantajele cogenerarii – sunt asigurate preturi competitive: la producerea energiei electrice in cogenerare, acestea fiind cu 10% mai mici decat tarifele din piata energiei, iar la energia termica tarifele sunt cu 20% mai scazute decat ale unei instalatii termice clasice.
 
2. Modernizarea si automatizarea centralelor termice, prin inlocuirea cazanelor la 23 de centrale termice si inlocuirea arzatoarelor si automatizarea proceselor in 60 centrale termice, echiparea centralelor cu pompe de inalta eficienta in 61 centrale termice, inlocuirea schimbatoarelor de caldura cu placi – in 107 centrale termice si puncte termice, Sistem de telegestiune (dispecerizare) on-line a centralelor si punctelor termice.
 
3. Automatizarea cazanului de apa fierbinte si modernizarea sistemului de pompare.
 Repartizate pe tipuri de investitii, economiile anuale de 11 milioane s-au obtinut din:
–                      1.500.000 lei prin montarea de schimbatoare de caldura cu placi,
–                      1.470.000 lei prin montarea de sisteme de pompare cu turatie variabila,
–                      1.971.000 lei prin instalarea de arzatoare performante automatizate,
–                      5.630.000 lei prin montarea unor cazane de ultima generatie in 35 centrale termice,
–                      565.000 lei prin introducerea sistemului de telegestiune online a centralelor si punctelor termice.