Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca sprijină și în acest an sectorul cultural și sportiv prin finanțări nerambursabile în valoare totală de 30.400.000 lei (peste 6 milioane euro).
În ceea ce privește sectorul cultural, sprijinul financiar de la bugetul local pentru proiecte cu caracter de interes general se ridică la 12.900.000 lei, fiind aprobată finanțarea pentru 169 proiecte. Municipalitatea susține inițiativele din următoarele domenii / linii de program:
– Proiecte culturale, artistice, educaţionale, realizate de către fundaţii sau asociaţii întemeiate în baza OG 26/2000, în parteneriat cu instituţii publice de cultură şi/sau de învăţământ, având sediul în municipiul Cluj-Napoca;
– Proiecte de tineret;
– Proiecte culturale regionale;
– Proiecte culturale locale;
– Proiecte în cadrul „UNESCO City of Film”;
– Proiecte cu caracter social.
Vibrația culturală a orașului și multiculturalitatea care ne caracterizează se reflectă în diversitatea de evenimente care se desfășoară an de an la Cluj-Napoca, dedicate tuturor vârstelor. Așadar, și în 2023 evenimente consacrate, care dezvoltă dimensiunea culturală a orașului nostru, au primit finanțare nerambursabilă de la bugetul local, dintre care amintesc: TIFF, Sports Festival, Jazz in the Park, TiMAF, Opera Aperta, Zilele Culturale Maghiare, Cluj Symphony Experience și multe altele, alături de inițiative noi.
În privința sectorului sportiv, alocarea financiară de la bugetul local aprobată este de 17,5 milioane lei pentru 49 asociații, federații și alte structuri care activează în domeniul sportului la Cluj-Napoca. „Universitatea” Cluj primește cea mai mare finanțare – în valoare de 10 milioane lei – sprijin financiar necesar pentru a-și continua parcursul în liga națională.
Sportul este și va rămâne o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca, cu atât mai mult cu cât clujenii au confirmat în repetate rânduri că avem o comunitate care iubește și respectă sportul și care profită de marile evenimente găzduite, transformându-le într-o bucurie pentru întregul oraș.
Finanțările nerambursabile pentru structuri sportive se adaugă investițiilor pe care municipalitatea le-a făcut în ultimii ani pentru susținerea sportului de masă, de la infrastructură sportivă – precum bazele sportive cu acces gratuit – la sprijin pentru desfășurarea de competiții și evenimente sportive de cel mai înalt nivel.