În ședința de Consiliu local de marți, 15 decembrie a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local privind cumpărarea și transformarea în casă memorială a imobilului în care doamna Doina Cornea, disidenta anticomunistă, a locuit mare parte a vieții. Transformarea imobilului în casă memorială este un gest moral de recunoaștere și recuperare istorică prin care generațiile viitoare vor avea oportunitatea să cunoască faptele doamnei Doina Cornea, care s-a opus cu demnitate şi curaj dictaturii comuniste.

Imobilul propus spre cumpărare este compus din teren-curte în suprafață de 349 mp și construcția propriu-zisă.

Împreună cu fundația Doina Cornea, ne vom implica activ pentru ca această casă memorială să devină un punct de referință în istoria contemporană a Clujului și a României și să ducă mai departe ceea ce a simbolizat doamna Doina Cornea pentru democrație și drepturile omului.

Totodată, în luna iulie a acestui an consilierii locali au aprobat schimbarea denumirii străzii Alba Iulia – strada pe care se află imobilul – în strada „Doina Cornea”.

Mențiuni deosebite din viața disidentei anticomuniste Doina Cornea:

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Braşov şi a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a fost asistentă universitară la catedra de limba franceză. Membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social (GDS) şi a Alianţei Civice, în anul 1990, Doina Cornea este fondatoarea Forumului Democrat Antitotalitar din România, ce avea ca scop unificarea opoziţiei democrate. Doina Cornea se înfățișează ca personalitatea clujeană care a atins, probabil din toate timpurile, nivelul cel mai ridicat de recunoaştere şi notorietate internaţională. În 17 noiembrie 1989, Doina Cornea primea titlul de Doctor Honoris Causa al Universității libere din Bruxelles, o recunoaștere internațională a abnegației, demnității și curajului ei deplin în lupta pentru drepturile omului și împotriva totalitarismului din România.

Doina Cornea a primit un mare număr de distincții, titluri și premii, printre care: – Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989) – Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000) – Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000) – Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009) – Din partea Regelui Mihai a primit Crucea Casei Regale a României (2009).

Doina Cornea a decedat la 4 mai 2018, în locuința sa din Cluj-Napoca și a fost înmormântată în Cimitirul Central din municipiu cu onoruri militare.