Ref: Cluj-Napoca s-a clasat pe locul I la categoria “Orase”, in cadrul galei “10 pentru Romania”

Municipiul Cluj-Napoca a obtinut locul I la categoria “orase”, in cadrul galei “10 pentru Romania”, care a clasificat municipiile din Romania din punct de vedere al calitatii vietii.

Ceremonia de decernare a trofeelor s-a organizat luni, 21 decembrie 2009, la Bucuresti, unde primarul Sorin Apostu a ridicat trofeul “10 pentru Romania”, Cluj-Napoca fiind astfel recunoscut drept cel mai bun loc in care sa traiesti in Romania.

Clasamentul s-a realizat in urma unei evaluari facute in baza unui chestionar aplicat tuturor municipiilor intrate in competitie. Chestionarul a fost realizat de Realitatea TV si Asociatia Municipiilor din Romania. Criteriile de evaluare ale chestionarului au vizat aspecte privind infrastructura – strazi, retele de gaz, alimentare cu apa sau canalizare –, investitii generale, numarul si tipul insititutiilor de cultura, alocarile din buget pentru asistenta sociala, dar si situatia bazelor sportive, numarul parcurilor si al zonelor de agrement si recreere.

Acordarea trofeului pentru Municipiul Cluj-Napoca a fost precedata de un laudatio tinut de catre presedintele Academiei Romane, academician Ionel Haiduc, Cetatean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca.

Vreau sa dedic acest premiu tuturor clujenilor, pentru ca este, in principal, meritul lor, vreau sa dedic acest premiu echipei mele de la Cluj si vreau sa impart acest premiu cu cel care astazi este premierul Romaniei si cu care am pornit in urma cu cinci ani modernizarea Clujului” a declarat primarul Sorin Apostu la ceremonia de decernare a premiului.

 

LAUDATIO – Academician Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca

Doamnelor si domnilor,

Slujitorii stiintei au rareori ocazia sa ajunga pe scena Atheneului Roman. In aceasta calitate am mai avut totusi prilejul, in trecut, sa prezint aici doi oameni de stiinta premiati pentru realizarile lor.

De data aceasta imi revine placuta misiune sa spun cateva cuvinte despre un oras, capitala, numita uneori “Comoara Transilvaniei”, bucuros de cinstea care i se face astazi, fiindca este orasul in care m-am nascut, orasul in care am studiat si in care mi-am desfasurat intreaga cariera.

Clujul este premiat astazi ca orasul cu cel mai inalt standard de viata. Cred ca acest lucru nu este intamplator. Unul dintre orasele cu cea mai veche atestare documentara, Clujul este un oras infloritor, in continua dezvoltare, un remarcabil centru universitar, cultural, economic, social, un oras intodeauna bine gospodarit.

Cred ca, inainte de orice, Cluj-Napoca este unul din marile centre universitare ale Romaniei. Invatamantul superior din Cluj are radacini adanci in Evul Mediu.

Universitatea Babes Bolyai este acum una din principalele si cele mai performante universitati din Romania si din SE Europei. I se alatura universitatile specializate in medicina, tehnica, agricultura si arte care asigura orasului mare potential de dezvoltare.

Orasul Cluj-Napoca este si un important centru de cercetare stiintifica. Aceasta este asigurata de universitati, de cateva institute performante ale Academiei Romane, dintre care cele care promoveaza limba si istoria romanilor, merita o mentiune speciala.

Cercetatorii clujeni contribuie semnificativ prin publicatiile lor la vizibilitatea in cresterea prezentei romanesti in stiinta internationala.

Cluj-Napoca este si orasul cu cea mai mare vitalitate culturala urbana dupa capitala tarii, institutiile sale de cultura, cele doua teatre, cele doua opere, bibliotecile, alte institutii, bucurandu-se de o reputatie deosebita.

Cluj-Napoca este si un important centru economic si financiar cu investitii consistente si afaceri de succes.

Unul dintre principalele motive pentru care vin investitorii la Cluj este forta de munca bine calificata oferita de universitatile si scolile orasului.

Infrastructura orasului este in continua modernizare si include unul dintre cele mai importante aeroporturi din SE Europei, parcuri industriale cu toate dotarile necesare mediului de afaceri si alte facilitati moderne.

Clujul este si un important centru si punct de atractie turistica. Monumente ca statuia lui Matei Corvin, zidul vechi al cetatii si Bastionul Croitorilor, numeroase monumente mai vechi si mai noi, strazi cu patina istorica fac din Cluj un oras atragator.

Identitatea si performantele orasului Cluj-Napoca nu ar fi posibile fara contributia cetatenilor sai.

Liderul comunitatii clujene, primarul orasului Sorin Apostu, aici de fata, este un tanar profesor universitar, un politician atipic, care, modest si discret, fara multa galagie, face din politica un loc al solidaritatii si fraternitatii.

Orasul Cluj-Napoca are oameni minunati, seriosi si harnici in toate domeniile. Poate nu este intamplator faptul ca multi sunt chemati in capitala sa slujeasca tara si nici faptul ca un primar al orasului a devenit premier.

Cu ocazia evenimentului de astazi din cadrul programului “10 pentru Romania”, felicit pe toti concetatenii mei clujeni cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, urandu-le un An Nou, asa cum si-l doresc cu bucurii, sanatate si satisfactii.