Municipiul Cluj-Napoca parcticipa la concursul Arhetipuri, organizat in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania, cu Parcul I.L.Caragiale.

Primaria Cluj-Napoca a intrat intr-un proiect national de arhitectura contemporana, organizat de AD(D)VERITAS, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania.

Concursul, numit ARHETIPURI, se adreseaza celor care doresc sa proiecteze pentru spatiul public si este un amplu proiect destinat sa aduca beneficii arhitecturii, locurilor publice din orase si conceptului de concurs de arhitectura in Romania.

Aflat la prima editie, concursul a fost demarat oficial in 19 aprilie si se va finaliza pe 31 iulie, cu o desfasurare de forte si resurse fara precedent. Intins pe durata a 4 luni, cu 9 orase participante, avand 2 etape, 2 gale de premiere, expozitii si 30.000 mii euro premii, Arhetipuri este un concurs organizat in beneficiul comunitatilor urbane.

Concursul are ca obiect proiectarea unui pavilion temporar intr-un spatiu public urban. Pavilionul are ca scop principal sa demonstreze forta arhitecturii de a se integra intr-un context al locului si de a dialoga cu elementele spatiale concurente, oferind raspunsuri valoroase, atragatoare, care vor potenta locul.

Concurentii se intrec in proiectarea unui pavilion pentru spatiul public care sa demonstreze forta arhitecturii de a se integra intr-un context al locului, devenind un reper pentru oras, cu o mare atractivitate sociala. La final, proiectul castigator (unul in toata tara) urmeaza sa fie construit si expus timp de 12 luni in locatia pentru care a fost propus.
Dintre cele 42 de orase invitate sa participe, 9 orase – Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Galati, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Vaslui, au raspuns documentat si la timp. Printre ele, Cluj-Napoca a ales sa fie subiect si martor al acestei ample si interesante competitii.

Clujul se intrece cu alte 8 orase pentru a castiga titlul de orasul cu cea mai inovativa arhitectura, iar arhitectii locali vor fi luptatorii si ambasadorii care il vor reprezenta in acest concurs.

Orasul a pus la dispozitie un amplasament in Parcul I.L. Caragiale.

Juriul, de calibru international, este format din arhitecti consacrati, care vor alege cel mai relevant proiect si vor decide care va fi orasul care va avea un astfel de pavilion temporar.

Componenta juriului: arh. Kimmo Limatainen – ATF, Finlanda; arh. Jacques Allard, CEO to ArchiEurope, Tim Abrahams, redactor sef la Blue Print Magazine UK; arh. Ioan Feier, Arad; conf. dr. arh. Marius Marcu Lapadat, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti, Arh. Constantin Gorcea din Suceava, Arh. Johannes Bertleff, arhitect asociat Exhibit Arhitectura, Brasov.

Detalii pe site-ul www.arhetipuri.ro